Ai probleme cu somnul? Iată la ce boli te expui!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă problemele cu somnul durează mai mult de câteva zile, cere ajutorul medicului de familie
Dacă problemele cu somnul durează mai mult de câteva zile, cere ajutorul medicului de familie

Datele statistice arată că un român din patru are probleme cu somnul. Dacă pe termen scurt lipsa somnului determină stări accentuate de oboseală în timpul zilei şi, implicit, scăderea puterii de concentrare, pe termen lung, poate duce la o serie de boli grave, potrivit prevention.com.

Afecţiuni cardiovasculare

Pentru a preveni îmbolnăvirea şi, totodată, pentru a da randament la locul de muncă, ideal ar fi să dormim câte 7-8 ore pe noapte. Din păcate, stilul de viaţă stresant ne scurtează somnul, iar, în timp, acest lucru ne şubrezeşte starea de sănătate. Oamenii de ştiinţă americani de la Şcoala de Medicină a Universităţii Virginia au observat că persoanele care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi de o boală de inimă. Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 30.000 de voluntari cu vârste sub 60 de ani.

Citeşte şi:
Prea puţin sau prea mult somn dăunează inimii

Cancer de sân

Un studiu realizat de cercetătorii japonezi de la Universitatea Tohoku şi publicat în British Journal of Cancer arată că femeile care dorm mai puţin de 7 ore pe noapte prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de sân.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de circa 24.000 de femei cu vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani. S-a observat că o parte dintre voluntarele care obişnuiau să doarmă mai puţin de şapte ore pe noapte sufereau de cancer de sân. Deşi nu s-a stabilit încă legătură dintre somnul insuficient şi cancerul de sân, se bănuieşte că de vină este fondul genetic.

De altfel, în urmă cu câţiva ani, oamenii de ştiinţă americani de la Institutul de Oncologie din New Jersey au identificat o genă care este prezentă la 40% dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân şi care, în plus, este asociată cu rezistenţa la chimioterapie. Gena poartă numele de metadherin (MTDH) şi este localizată la nivelul cromozomului 8. În prezent, se realizează cercetări pentru a se găsi metode de inhibare a genei.

De asemenea, tot pe fondul somnului insuficient creşte şi riscul de cancer de colon, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Case Western Reserve. Explicaţia este că, pe fondul oboselii accentuate din timpul zilei, există tendinţa de a consuma mai multe alimente sărace în fibre alimentare şi bogate în grăsimi rele care, asociate cu sedentarismul, cresc, în timp, riscul de apariţie a polipilor intestinali. Nediagnosticaţi la timp, polipii cu potenţial cancerigen favorizează apariţia cancerului de intestin gros.

Probleme urinare

Lipsa somnului poate duce, în timp, şi la dezvoltarea unor probleme la nivelul aparatului urinar atât la bărbaţi, cât şi la femei. Acest lucru a fost observat de cercetătorii americani de la Institutul de Cercetare din Watertown în urma studierii fişelor medicale a peste 4.000 de voluntari, femei şi bărbaţi, de vârstă mijlocie. Cercetătorii au constatat că 34% dintre bărbaţi şi 42% dintre femei sufereau de nicturie (urinare frecventă în timpul nopţii) ori de incontinenţă urinară (eliminarea necontrolată de urină).

Înainte de apariţia acestor probleme, majoritatea voluntarilor dormeau pe noapte, în medie, mai puţin de cinci ore sau aveau un somn slab calitativ. Potrivit cercetătorilor, lipsa somnului favorizează apariţia inflamaţiilor la nivelul aparatului urinar.

Cresc riscul de deces

Potrivit medicului Luminiţa Anghel, medic specialist pneumolog şi somnolog la Clinica Med-As din Bucureşti, privarea de somn mai mult de trei săptămâni poate duce la deces din cauza scăderii imunităţii, ceea ce favorizează apariţia infecţiilor.

De altfel, un studiu danez arată că persoanele care au probleme cu somnul pe termen lung prezintă un risc de două ori mai mare de a deceda. Problemele cu somnul predispun la hipertensiune şi la diabet, două maladii care scad semnificativ calitatea vieţii şi, în acelaşi timp, pun inima în pericol.

Citeşte şi:

DOVEDIT Uleiul de avocado încetineşte îmbătrânirea

Cum ne păcălesc legal etichetele alimentelor





Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite