Ai slăbit fără explicaţie? E posibil să ai prediabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt persoane care pot avea prediabet fără să ştie şi să nu facă nimic pentru a preveni evoluţia bolii către diabet de tip 1 sau chiar de tip 2.

În jumătate din cazurile de prediabet, se poate dezvolta diabet zaharat de tip 2 în următorii 5-10 ani. Vorbim despre prediabet atunci când nivelul zahărului din sânge este mai mare decât cel normal, dar mai mic pentru a putea fi pus diagnosticul de diabet zaharat. Există două forme ale prediabetului: una uşoară (glicemia à jeun alterată) şi una gravă (toleranţa alterată la glucoză). În acest ultim caz, riscul de a face diabet este foarte mare.

Cum se depistează

Prediabetul poate fi diagnosticat cu ajutorul unor analize precum: glicemia şi testul oral de toleranţă la glucoză. În cazul glicemiei pe nemâncate, valorile cuprinse între 110 şi 125 mg/dl sunt sugestive pentru prediabet (glicemie à jeune alterată). Testul de toleranţă orală la glucoză. În cadrul acestuia, se recoltează glicemia pe nemâncate, după care se administrează glucoză dizolvată în apă. După două ore, se recoltează glicemia, iar dacă valoarea acesteia este cuprinsă între 140 – 199 mg/dl, se pune diagnosticul de prediabet (toleranţă alterată la glucoză).

Obezitatea te predispune la prediabet

Prediabetul se dezvoltă de-a lungul mai multor ani, fără simptome evidente. Factorii de risc care cresc probabilitatea de a face prediabet sunt: obezitatea, vârsta peste 45 de ani, istoric familial de diabet, niveluri scăzute de colesterol bun, nivelul ridicat al trigliceridelor, hipertensiune, istoric de diabet gestaţional.

Citeşte mai multe despre acest subiect AICI.

Dieta cu peşte şi lămâie

Cu ce schimbări vine andropauza

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite