Alergiile la vaccinul anti-COVID-19. Cine nu se poate vaccina şi d​e ce nu trebuie luate medicamente înainte de imunizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alergii covid

Pandemia de coronavirus ne-a scos din normalitate, ne-a închis în case, ne-a lăsat fără joburi, a luat de lângă noi oameni dragi şi a umplut până la refuz unităţile de terapie intensivă.

Acum că avem, în sfârşit, vaccinuri care ne pot pune la adăpost, s-au creat în jurul lor o mulţime de suspiciuni şi teorii ale conspiraţiei. Alergiile la vaccinul anti-Covid-19 sunt una dintre temeri.

Medicii ne asigură că rezervele de orice fel în privinţa vaccinului anti-Covid-19 sunt total nefondate. Printre ele, şi aceea că vom dezvolta reacţii alergice grave.

Statisticile vorbesc de la sine

Există un risc de reacţii adverse, dar nu depăşeşte riscul de reacţie alergică valabil la orice medicament. Şi banala aspirină pe care o folosim de peste 100 de ani are reacţii adverse, inclusiv alergice.

Procentele date de Statele Unite ale Americii unde s-a vacinat un număr foarte mare  de indivizi sunt la 0,63% pentru vaccinul produs de Pfizer şi de 1,5% pentru cel produs de Moderna. Dacă punem în balanţă cu eficacitatea acestui vaccin şi rezultatele pozitive, pledăm în favoarea vaccinării populaţiei“, a explicat prof. univ. dr. Diana Deleanu, medic alergolog, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, într-o emisiune organizată de Colegiul Medicilor din România.

Cazuri excepţionale

„Există totuşi o contraindicaţie la pacienţii cu şoc anafilactic sever manifestat anterior la medicamentele administrate injectabil şi la vaccinuri. De asemenea, la indivizii care au fost vaccinaţi şi au avut o astfel de reacţie la administrarea primei doze există contraindicaţie de a administra rapelul“, spune prof. univ. dr. Diana Deleanu.

„Foarte puţine persoane au avut reacţii alergice severe, de tip anafilaxis, la vaccinul anti-covid. Alergiile legate de acest vaccin sunt extrem de reduse”.

Prof. Univ. Dr. Diana Deleanu, medic alergolog

Dacă ai alte alergii, eşti în categoria de risc pentru alergiile la vaccinul anti-Covid-19?

Dacă ai alergii de alte tipuri (la diverse alimente, la praf, păr de pisică, ambrozie sau chiar la unele medicamente) nu înseamnă că eşti supus unui risc suplimentar în caz de vaccin anti-Covid.

Totuşi, spune-i medicului despre alergiile de care suferi pentru a fi monitorizat atent după administrarea vaccinului.

Nu lua nimic din proprie iniţiativă înainte de vaccin!

Am întrebat-o pe dr. Brînduşa Petruţescu, alergolog, imunolog şi dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, dacă un medicament antialergic administrat acasă înainte de vaccinul anti-Covid-19 ne-ar putea proteja de o posibilă reacţie alergică.

„Nu trebuie administrat antihistaminic şi niciun alt medicament înaintea vaccinării fără acordul unui medic alergolog. Pacienţii alergici care procedează astfel chiar îşi pot face mai mult rău, pentru că antihistaminicul le poate masca sau întârzia reacţia alergică, care poată să apară după cele 15 minute de supraveghere obligatorie, când pacientul nu mai este la spital pentru a primi tratament.“

Reacţiile alergice oricum sunt foarte rare şi se intervine în cazul lor, pentru că centrele de vaccinare, indiferent că sunt în spitale sau nu, obligatoriu au medic şi echipament de resuscitare.

Dr. Brînduşa Petruţescu, alergolog

Vaccinul nu conţine virusul şi nu ne modifică ADN-ul

În privinţa celor care se tem că vaccinul conţine fragmente de virus şi că vor face Covid-19 după ce se vaccinează, ei bine, vaccinul nu are cum să producă boala pentru că nu conţine virusul.

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite