Medicină

articolul anterior articolul urmator

Alimente şi băuturi cu un impact major asupra sănătăţii dinţilor

1
3 Dec 2020 14:05:36
Autor: Lizeta Oprea
Dr Adrian Mina
Dr Adrian Mina

Medicul stomatolog Adrian Mina vorbeşte despre alimentele care duc la deteriorarea sănătăţii orale şi pe care ar fi recomandat să le evităm pe cât posibil.

Alimentele şi băuturile pe care le consumăm pot avea un impact major asupra sănătăţii dinţilor. Aşa că e important să avem mare grijă la acest aspect. Medicul stomatolog Adrian Mina ne spune ce anume ar trebui să evităm să consumăm pentru a avea dinţi frumoşi şi sănătoşi.

1. Jeleuri cu zahăr

Ştim deja că bomboanele sunt nocive pentru sănătatea dinţilor. Dar aceste jeleuri conţin mai multe tipuri de acizi care atacă dinţii. În plus, deoarece sunt masticabile, se lipesc de dinţi, motiv pentru care favorizează apariţia cariilor. Dacă ai poftă de dulce, este de preferat să consumi o bucăţică de ciocolată şi să periezi apoi dinţii.

2. Pâine

Atunci când mestecăm pâinea, saliva descompune amidonul în zahăr. Totodată, pe măsură ce o mesteci, pâinea se lipeşte de zonele dintre dinţi, fapt ce poate provoca apariţia cariilor. Sunt mai puţin nocive produsele din grâu integral. Acestea conţin mai puţine zaharuri adăugate şi nu se descompun la fel de uşor”, este de părere medicul stomatolog Adrian Mina.

3. Alcool

Ştim cu toţii că consumul de alcool nu este tocmai sănătos. Nici măcar pentru dantură! Atunci când consumi alcool, gura se usucă mult mai repede. Alcoolul scade cantitatea de salivă, iar dinţii noştri au nevoie de salivă pentru a se menţine sănătoşi. Saliva previne lipirea alimentelor de dinţi şi spală particulele de alimente. Ajută chiar la repararea semnelor timpurii ale cariilor dentare, a bolilor gingivale şi a altor infecţii orale.

4. Băuturi carbogazoase

Există studii care au demonstrat că băuturile carbogazoase, consumate în cantităţi mari, pot fi la fel de dăunătoare pentru dinţi precum consumul de metamfetamină sau cocaină. Băuturile carbogazoase permit plăcii să producă mai mult acid care atacă smaltul dinţilor. În consecinţă, dacă le consumi des, practic îţi acoperi dinţii cu acid. Şi nu în ultimul rând, băuturile răcoritoare de culoare închisă pot păta dinţii”, dezvăluie medicul stomatolog Adrian Mina.

5. Gheaţă

Mestecatul de gheaţă poate deteriora smalţul dinţilor. Este un obicei nociv pentru sănătatea dentară şi că poate trimite direct la urgenţe cu probleme precum dinţi crăpaţi, rupţi sau slăbiţi. Puteţi folosi gheaţa pentru a vă răci băutura, dar nu cedaţi tentaţiei de a o mesteca.

6. Citrice

Portocalele, grepfruturile şi lămâile conţin o cantitate ridicatp de acid care poate eroda smalţul dinţilor, favorizând apariţia cariilor. În plus, acidul din citrice poate fi deranjant pentru eventuale leziuni din cavitatea bucală”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

7. Chipsuri de cartofi

Chipsurile de cartofi sunt foarte bogate în amidon. Acesta se descompune în zahăr, element extrem de nociv pentru sănătatea dinţilor. Dacă totuşi le consumi, ai grijă să te speli pe dinţi imediat după şi să foloseşti aţa dentară pentru a îndepărta resturile rămase între dinţi.

8. Fructe uscate

Majoritatea fructelor uscate, fie că vorbim despre caise, prune, smochine sau stafide, sunt lipicioase. Se lipesc de dinţi şi îi încarcă cu foarte mult zahăr. Dacă vă place să le consumaţi, clătiţi apoi bine gura cu apă, apoi periaţi şi folosiţi aşa dentară. Recomand totuşi fructele proaspete, deoarece conţin mult mai puţin zahăr decât cele uscate”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Portalmed
7.12.2020, 19:28:10

Chiar de curand citisem pe PortalMed ca dintii reprezinta singura parte a corpului care nu are capacitatea de a se vindeca singura. Procesul vindecarii incepe la nivelul celulelor dar smaltul dintilor este format din minerale in proportie de 90% si nu contine prea multe celule. Daca doriti sa cititi intreg articolul il las aici, multa sanatate! https://portalmed.ro/stiati-ca/dintii-reprezinta-singura-parte-a-corpului-care-nu-se-vindeca-singura/

Modifică Setările