Aluniţele la control!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Excizia unei aluniţe suspecte se face de către medicul dermatolog, cu anestezie locală. Centrele dermatologice judeţene oferă astăzi, în intervalul 9.00-14.00, consultaţii gratuite pentru depistarea cancerului de piele.

Aluniţele sunt posibilul punct de pornire al celei mai agresive tumori maligne umane: melanomul. Pentru a creşte gradul de informare privind această afecţiune ce poate fi prevenită şi tratată, lumea medicală organizează anual, la nivel european, campania „Euromelanoma Day". Anul acesta, ziua europeană pentru depistarea melanomului este marcată astăzi, sub motto-ul „SOS - Save Our Skin" (SOS - Să ne salvăm pielea) . „Este cel de-al şaselea an când Societatea Română de Dermatologie (SRD) demarează o campanie naţională, ocazie cu care în toate centrele dermatologice judeţene vor fi oferite, între orele 9.00 şi 14.00, consultaţii gratuite privind starea aluniţelor", menţionează prof. dr. George-Sorin Ţiplica, director executiv al SRD.

Sănătatea, după criteriile ABCDE

Starea aluniţelor se urmăreşte în funcţie de cinci criterii, abreviate ABCDE. Astfel, o aluniţă atipică sau suspectă prezintă una sau mai multe dintre următoarele caracteristici: este asimetrică, are marginea (bordura) neregulată, este colorată neuniform (cu roşu, negru sau albastru), are un diametru mai mare de 6 mm şi o evoluţie recentă suspectă, constând în modificarea caracteristicilor, în apariţia senzaţiei de mâncărime, a sângerării sau a inflamaţiei.
„Toate aceste leziuni atipice, precum şi cele traumatizate sau situate în zone expuse frecării cu hainele, cu breteaua sutienului, de exemplu, trebuie investigate de medicul dermatolog", atrage atenţia prof. dr. Ţiplica.

Folosiţi creme cu protecţie solară

Evaluarea aluniţelor se face mai ales înainte de începerea sezonului cald, adică înaintea expunerii la soare. Aceasta pentru că efectul cumulativ al razelor ultraviolete are acţiune nocivă asupra aluniţelor. Examinarea se face cu ajutorul dermatoscopului, aparat care foloseşte lupe speciale, ce măresc leziunea de până la 20 de ori. În caz de suspiciuni de malignitate, medicul indică excizarea aluniţei. „Intervenţia se face cu anestezie locală, durează cel mult 30 de minute, iar pacientul pleacă acasă în câteva ore. În spitalele din reţeaua publică, pacienţii beneficiază de gratuitate, pe baza trimiterii de la medicul de familie", explică medicul dermatolog Ţiplica.

Orice persoană trebuie să evite traumatizarea aluniţelor, inclusiv folosirea unor produse cosmetice abrazive şi să aplice loţiuni cu factor de protecţie solară de minimum 30 înainte de expunerea la soare. Crema trebuie aplicată pe aluniţe chiar şi în cazul ieşirilor în oraş şi chiar şi pe zonele care par mai puţin expuse, cum ar fi gambele.

"În cadrul campaniei din 2010, au fost identificate 79 de cazuri de melanom, din cele 3.276 de consulturi realizate.''
prof. dr. Virgil Feier preşedinte al Societăţii Române de Dermatologie

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite