«Am alergie la soare»

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele ­tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri. Găseşti răspunsul la întrebările tale şi pe www.adevarul.ro, la secţiunea «Sănătate»

Acum un an mi-au apărut nişte iritaţii pe gât, pe decolteu şi parţial pe braţe, care‑mi dădeau o senzaţie de mâncărime. Am fost la dermatolog, m-a diagnosticat cu alergie la soare şi mi-a prescris cortizon şi o cremă preparată în farmacie. Problema este că şi anul acesta am făcut alergia, deşi folosesc o cremă cu factor de protecţie 50 (o aplic o dată pe zi). Întrebările mele sunt: ar trebui să reiau tratamentul de anul trecut, inclusiv cortizonul? Ar trebui să-mi dau mai des cu crema de protecţie? La ce interval se aplică şi ce aş putea să fac pentru a scăpa definitiv de alergie? Rodica, Bucureşti

Prof. dr. Anca Zbranca
medic specialist
dermatolog


Dacă într-adevăr aveţi o alergie la soare, este posibil ca aceasta să nu se mai vindece. Totuşi, puteţi să preveniţi declanşarea simptomelor urmând un tratament zilnic cu antihistaminice, primăvara şi vara. În plus, ­este indicat să aplicaţi creme cu corticoizi sau, eventual, să luaţi ­antipaludeene de sinteză şi să faceţi o terapie ­PUVA pentru desensibilizare. Este foarte importantă şi protecţia solară. Însă, pentru a avea certitudinea că acesta este diagnosticul şi că acest tratament este cel potrivit pentru dvs., trebuie să faceţi un nou consult dermatologic.

«Ce efecte au iradierile repetate?»


În ultimul an, am făcut foarte multe radio­grafii, inclusiv IRM, în zona capului, toracelui, abdomenului, pelvisului şi coloanei vertebrale. Precizez că în luna octombrie, atunci când am fost internat în spital pentru pneumonie, am făcut, la recomandarea medicului, nu mai puţin de patru radiografii pulmonare. Iar internarea nu a durat decât două săptămâni. Există vreo analiză din care să reiasă cât de afectată îmi este starea de sănătate în urma tuturor acestor iradieri făcute în spital? Dar cumulat cu celelalte?

Ion B., Bucureşti
Dr. Fiz. Constantin Milu

preşedintele Societăţii ­Române de
Radioprotecţie


Dozele de radiaţii eliberate la fiecare procedură sunt foarte diferite: de la valori ridicate, în urma efectuării unei tomografii computerizate, până la valori foarte mici, cum sunt cele eliberate în urma unei radiografii standard. Riscul pentru sănătate determinat de procedură depinde şi de radiosensibilitatea organului expus şi de vârsta dvs.  Totuşi, nu există o limitare a dozei de radiaţii eliberate pacientului şi nici a numărului de examinări radiologice, ci se fac atâtea radiografii câte sunt necesare stabilirii diagnosticului. Astfel, este de aşteptat ca toate radiografiile efectuate de dvs. să fi fost justificate. Există analize de laborator prin care se poate estima expunerea primită, dar acest lucru se face numai la doze de radiaţii foarte mari. În concluzie, consider că nu trebuie să vă îngrijoraţi în ceea ce priveşte efectele negative ­cauzate de efectuarea radiografiilor.

«Cum pot să scap de durerile de spate?»

Am 66 de ani şi am probleme ale coloanei vertebrale, în unele zone fiind imobilă. Sufăr de osteoporoză accentuată şi de artroză generalizată. Menţionez că anul trecut mi s-au depistat probleme cardiace şi mi s-a implantat un stimulator cardiac. Acum mă simt bine, dar nu înţeleg de ce medicul mi-a spus că nu am voie să fac fizioterapie sau acupunctură pentru coloană, deşi am dureri. Uneori mai iau Fenilbutazonă pentru a le mai calma. Ce altceva aş putea face?  C. Zamfir, Râmnicu Vâlcea

Dr. Georgiana-Ozana Tache
medic primar balneofizioterapie şi recuperare medicală

Într-adevăr, stimulatorul cardiac contraindică anumite proceduri de fizioterapie, precum curenţii de joasă frecvenţă, undele scurte sau magnetodiafluxul. În schimb, puteţi beneficia de laserterapie, ultrasunete aplicate local sau de ozonoterapie. Acestea sunt proceduri care nu afectează activitatea inimii. Cardiologul a contraindicat generic fizioterapia, neştiind exact dacă veţi ajunge la un specialist cu experienţă în domeniu. De asemenea, un program adecvat de kinetoterapie creşte capacitatea de efort şi vă îmbunătăţeşte calitatea vieţii. Prin urmare, vă recomand să consultaţi un specialist în recuperare medicală, cu experienţă în problemele cardiovasculare. Până atunci, puteţi încerca şi un tratament homeopatic.

«Infecţia cu HPV duce sigur la cancer?»

Recent, am făcut un test Babeş-Papanicolau, iar rezultatele nu au fost tocmai bune. De aceea, medicul mi-a recomandat să fac şi un examen tipic pentru depistarea virusului HPV. În urma acestei analize, a reieşit că sunt infectată cu HPV 18 care, din câte am înţeles, prezintă risc de dezvoltare a cancerului de col uterin. Sunt foarte îngrijorată din această cauză. Întrebarea mea este dacă prezenţa acestui virus în orga­nism duce în mod sigur la apariţia cancerului. Diana, Reşiţa 

Dr. Adriana Pistol
medic primar epidemiolog
Centrul de Prevenire şi de Control al Bolilor Transmisibile

Într-adevăr, tulpinile oncogene de HPV 16 şi 18 cauzează aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin. Totuşi, infecţiile cu tulpini oncogene de HPV nu evoluează întotdeauna către cancer, multe dintre infecţii fiind eliminate în mod natural de sistemul imunitar. Există unii factori ce pot creşte riscul de evoluţie a unei infecţii cu HPV către cancer, cum ar fi utilizarea pe termen lung a anticoncepţionalelor orale, fumatul, sarcinile multiple sau slăbirea sistemului imunitar. Cancerul de col uterin poate apărea dacă infecţia cu HPV oncogen nu este eliminată de către organism şi devine persistentă. Sfatul meu este să ţineţi legătura cu medicul dvs. şi să respectaţi tratamentul recomandat de acesta.

«Vreau să-mi salvez căsnicia»

Eu şi soţia mea suntem un cuplu de octogenari, căsătoriţi de peste 60 de ani. În urmă cu vreo doi ani, soţia mea ­s-a îmbolnăvit, manifestând tulburări de somn şi anxie­tate. Toate aceste probleme au apărut pe fondul comportamentului meu din urmă cu 40 de ani, când soţia mea a crezut că sunt infidel. Am mers împreună la un psihiatru, care ne-a pus un diagnostic comun: „Episod depresiv situaţional". Cum aş putea să-i recâştig încrederea şi să ne salvăm căsnicia? Ionuţ S., Suceava

Lena Rusti
psiholog
psihoterapeut


Este foarte dureros ce vi se întâmplă şi vă înţeleg suferinţa. Din păcate, nu ştiu dacă nesiguranţa soţiei dvs. este doar de natură psihologică. De aceea, v-aş sfătui să consultaţi şi un neurolog. Oricum, un psihoterapeut de la un cabinet din oraşul dvs. v-ar putea ajuta să înţelegeţi temerile soţiei dvs. Între timp, atunci când apar scenele de gelozie, încercaţi să vedeţi ce le provoacă. Poate că are nevoie de foarte multă încurajare şi de confirmări. Rememoraţi momentele în ­care v-aţi cunoscut, uitaţi-vă pe fotografii pentru a vă aminti clipele în ­care ­v-aţi simţit bine împreună. În acest fel, îi puteţi reconfirma cât de importantă este pentru dvs. şi cât de mult aţi ­iubit-o ­de-a lungul anilor, la fel de mult pe cât o iubiţi acum.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite