Analizele de sânge anuale s-au transformat în investigaţii mai complexe. Ce conţine lista completă  de investigaţii care trebuie făcute, în funcţie de vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această lună, mulţi ne facem planuri pentru noul an. Sănătatea trebuie trecută printre lucrurile foarte importante pentru că fără ea nu putem duce nimic la bun sfârşit. Analizele de sânge anuale s-au transformat în investigaţii mai complexe care, făcute regulat, depistează în stadiu incipient orice afecţiune.

De la 20 de ani

Vârsta de 20 de ani este ideală pentru a începe programele de investigaţii şi analize anuale recomandate adulţilor. Asta în contextul în care obezitatea, diabetul, infarctul şi cancerul sunt boli grave care apar şi la vârste tinere. Depistate la început, pot fi vindecate sau ţinute sub control mult mai uşor decât în stadii avansate.

De aceea, se impugn, în primul rând, testele generale de sânge care includ evaluarea glicemiei, colesterolului şi a hemoglobinei.

Femeile tinere trebuie să adauge pe lista investigaţiilor controlul ginecologic, ecografia vaginală, testul Babeş-Papanicolau şi evaluarea ecografică a sânilor.

Aparatele de ultimă generaţie reuşesc să ofere imagini de mare acurateţe, iar investigaţiile premium pentru sâni sunt recomandate la vârstă tânără, în special celor care au avut rude de gradul 1 cu cancer de sân.

„În cazul femeilor, înaintea vârstei de 40 de ani, se recomandă ecografia mamară. Acum, folosim scanarea volumetrică automată a sânului, care este o ecografie tridimensională. Este similară mamografiei: personalul medical captează imaginile, iar doctorii le interpretează. Această metodă oferă o mai bună vizibilitate a ţesutului mamar. Este o metodă ultrasonografică avansată”, recomandă medicul Gonca Gul Atalay, din cadrul clinicilor ACIBADEM, unde anual, ajung mii de români pentru a-şi monitoriza starea de sănătate sau pentru a trata afecţiuni grave.

După 40 de ani

După vârsta de 40 de ani, specialiştii recomandă pe lista investigaţiilor performante mamografia cu tomosinteză, care permite vizualizarea leziunilor chiar şi de 1 milimetru. În cazul bărbaţilor, se impune evaluarea glandei prostate, prin ecografie sau testele PSA avansate.

În plus, în cazul ambelor sexe, în funcţie de eventualele probleme de sănătate şi de vârstă, investigaţiile se pot completa cu electrocardiograma, ecocardiografia, ecografia abdominală, colonoscopia, evaluarea tiroidei, a pielii, cu evaluarea prezenţei sângelui ocult în fecale, măsurarea insulinei, a rezistenţei la insulină, testarea pentru HPV, dar şi cu măsurarea nivelului vitaminelor D şi B 12.

Tot mai mulţi români au osteoporoză

„Vitamina D este un element important din organism, iar un nivel optim contribuie la protecţia împotriva fenomenelor maligne. De asemenea, este importantă pentru prevenţia osteoporozei care apare după instalarea menopauzei. Acestea sunt motive serioase pentru a menţine un nivel optim de vitamina D în corp. În ceea ce priveşte nivelul optim al vitaminei B12, acesta este important pentru funcţionarea corectă a neurotransmiţătorilor, dar pentru articulaţii şi muşchi. Nivelul de B12 este şi un indicator important pentru anemie. Iar dacă o persoană are tulburări de memorie, ar trebui să facă un test pentru B 12“.

În ultimii ani, programele de check-up avansate mizează pe beneficiile RMN-ului total, care presupune scanarea în amănunt în organismului, din cap până-n picioare. Practic, într-o singură sesiune, de aproximativ 30 de minute, medicii pot analiza organele interne şi pot orienta pacienţii către investigaţii suplimentare ţintite, pentru un diagnostic precis.

„Practic, cu ajutorul acestei investigaţii, evaluăm creierul  - putem observa tumorile, anevrismele, hematoamele etc.), coloana vertebrală (putem depista discopatii, artrite -, plămânii, vasele de sânge ale plămânilor, inima, organele interne (putem depista tumori, obstrucţii). În cazul femeilor, un RMN total este util în evaluarea endometrului sau a prezenţei fibroamelor. Însă nu putem evalua în timpul RMN-ul total şi starea de sănătate a sânilor. Pentru RMN-ul destinat glandei mamare, poziţia de examinare este alta. În cazul bărbaţilor, putem evalua şi glanda prostată. În plus, RMN-ul total ne oferă informaţii despre esofag, stomac, colon şi se pot vedea leziuni chiar şi de 0,5 milimetri”, descrie medicul Gonca Gul Atalay.

O tomografie cu doză mică de radiaţii în cazul fumătorilor înrăiţi

În plus, medicii recomandă celor care fumează mai mult de 30 de pachete de ţigări pe an o tomografie cu doză mică de radiaţii. Dacă se abandonează consumul de tutun, investigaţia trebuie făcută timp de 15 ani după renunţarea la fumat.

Tomografia cu doză mică de radiaţii nu este destinată doar fumătorilor, ci şi celor care au avut afecţiuni pulmonare, infecţii, boli obstructive, astm, alergii, pentru că oferă o mai bună vizibilitate decât radiografia toracică.

Un alt organ ţintă al programelor de check up este şi ficatul, steatoza hepatică fiind frecventă. Pentru a investiga ficatul gras, se recomandă testele de sânge ale funcţiei ficatului, ecografia şi eventuale investigaţii suplimentare dacă există suspiciuni de ciroză. Ecografia abdominală oferă informaţii şi despre pancreas, iar dacă medicii constată ceva în neregulă, pot recomanda teste de sânge şi efectuarea markerilor tumorali.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite