Anemia vine pe furiş odată cu sezonul rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Lipsa fructelor şi a legumelor proaspete favorizează apariţia acestei boli. Ameţeala, stările de oboseală şi palpitaţiile sunt simptome ale lipsei de fier în organism, afecţiune cunoscută sub numele de anemie feriprivă.

Boala se manifestă indiferent de vârstă sau de greutatea corporală şi este mai frecventă primăvara şi iarna, ca urmare a lipsei alimentelor care ne asigură necesarul de fier.

În cele mai multe cazuri, bolnavii nu-şi dau seama ce au.  “90 la sută din pacienţii care se prezintă la medic crezând că suferă de anemie manifestă în realitate simptome cauzate de astenie, epuizare şi oboseală.

 Această situaţie se datorează credinţei populare care sugerează că a te simţi slăbit este acelaşi lucru cu a fi anemic”, a explicat dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie la Policlinica Pantelimon din Bucureşti.

Organismul nu primeşte suficient oxigen

Anemia apare ca urmare a scăderii numărului de celule roşii din organism şi se manifestă atunci când nivelul de oxigen din corp este sub nivelul normal, organismul ajungând să fie suboxigenat.

Simptomele anemiei diferă în funcţie de cauză: lipsa fierului în organism, deficitul de vitamine (în special de vitamina B9 şi B12), existenţa unor boli cronice precum cancerul sau artrita reumatoidă, sau prezenţa unor afecţiuni ale măduvei spinării.

Când anemia este cauzată de lipsa fierului, bolnavul este palid, respiră accelerat şi cu greutate şi are dureri abdominale. În timp, pierde vizibil în greutate.

Diagnosticare prin teste de sânge

„Anemia este diagnosticată în urma analizării simptomelor pacientului şi a realizării unui test de sânge care măsoară nivelul hemoglobinei, al acidului folic, al vitaminei B12 şi al bilirubinei din sânge.

Dacă valorile nu se încadrează în limitele normale, 4-5 milioane de celule roşii şi 11-13 grame de hemoglobină în sânge, avem de-a face cu simptome clasice ale anemiei”, ne-a explicat dr. George Gearavela, medic generalist  la Centrul Clinique Plus din Bucureşti.

Predispoziţie la anemie

Cele mai frecvente cauze ale apariţiei anemiei feriprive sunt: alimentaţia deficitară şi hemoragiile. Bebeluşii hrăniţi cu produse lactate artificiale sunt mai expuşi riscului de a suferi de anemie, deoarece laptele praf şi cel de vacă au o concentraţie de fier mai mică decât cel de mamă.

 Şi femeile riscă să sufere de anemie, în primul rând ca urmare a pierderii mari de sânge în perioada menstruaţiei. Copiii aflaţi în stadiul de creştere sunt şi ei expuşi bolii, dacă în această perioadă nu beneficiază de o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată.

Potrivit specialiştilor, doza zilnică recomandată de fier este de 9 mg/ zi pentru femeile cu vârsta de peste 55 de ani şi bărbaţii de peste 65 de ani şi 10 mg/zi pentru copiii între 10 şi 12 ani

Alimente bogate în fier

Denumire aliment      Fier (mg/100g)

Ficat de pasăre           9,1

Friptură de vită            7,9

Gălbenuş de ou          5,7

Pate                               6,1

Carne de pasăre        2,6

Iaurtul, sursă de vitamine şi minerale

Iaurtul este o alternativă sănătoasă la smântâna sau la maioneza adăugată în salate. Eugen Giurgiu, dr. în biochimie, ne recomandă zilnic o cană de iaurt, deoarece acesta este o sursă importantă de vitamine (în special de vitamina B) şi de săruri minerale.

 Chiar şi iaurtul degresat conţine până la 40 la sută din  necesarul zilnic de calciu. În plus, conţine un procent redus de calorii, grăsimi şi colesterol. De asemenea, bacteriile care apar în procesul de fermentaţie refac flora intestinală, combat colesterolul “rău”şi constipaţia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite