Antibioticele devin ineficiente. Consumul excesiv de medicamente duce omenirea înapoi cu 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
E. coli aparţine unei familii de bacterii rezistentă la antibiotice FOTO AFP
E. coli aparţine unei familii de bacterii rezistentă la antibiotice FOTO AFP

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a emis o avertizare neobişnuită în care se spune că „era antibioticelor ineficiente a început“. Aproape două milioane de americani dezvoltă infecţii rezistente la antibiotice, iar 23.000 de oameni mor în fiecare an din cauza tratamentelor cu antibiotice care nu-şi fac efectul.

De vină pentru fenomenul ineficienţei antibioticelor sunt medicii care prescriu antibiotice pentru orice. Dar o cauză este şi faptul că antibioticele au fost introduse în hrana animalelor de fermă, mai ales a celor care sunt destinate consumului uman. Gravitatea acestei probleme i-a făcut pe cei de la CDC să declare că societatea se poate întoarce la zilele când oamenii mureau din cauza celei mai banale infecţii, potrivit „Washington Times“.

În 2007, CDC a estimat că peste 100.000 de oameni au murit din cauza infecţiilor luate din spitale. În prezent, este neclar câţi dintre aceşti oameni au suferit de pe urma infecţiilor rezistente la antibiotice. Guvernul american spune că 70% din consumul de antibiotice este în cadrul fermelor de animale şi a declarat că „această practică este inutilă şi nepotrivită“.

Medicii ştiu, acum, că antibioticele sunt inutile în cazul gripei sau răcelii şi totuşi sunt supuşi la presiuni enorme din partea pacienţilor care consideră că doar ele sunt cel mai bun lucru pentru tratament. Educarea populaţiei este o sarcină dificilă, mai ales atunci când cei bolnavi consideră că medicul stă în calea vindecării lor în cazul în care nu vrea să prescrie antibioticul, continuă „Washington Times“. 

Mulţi medici au ajuns să prescrie antibiotice mai mult pentru efectul lor placebo (n.r. - o îmbunătăţire măsurabilă, observabilă care se resimte asupra sănătăţii, dar care nu se atribuie unui tratament real) şi pentru a nu dezamăgi pacientul.

Atunci când se administrează antibiotice, bacteriile sensibile mor, dar germenii rezistenţi la efectul lor se multiplică, se măresc şi devin din ce în ce mai puternici. Un exemplu este bacteria „Escherichia coli“ (E. Coli) care aparţine unei familii de bacterii rezistente la antibiotice. Peste 9.000 de americani se infectează anual cu această bacterie, iar aproape 50% din aceştia mor din cauză că nu pot fi trataţi.

O problemă este şi faptul că medicamentele care ar trebui să omoare bacteriile „rele“, le omoară şi pe cele „bune“, lăsând pacientul slăbit în faţa altor infecţii. 

În cazul în care noua tendinţă va continua, populaţia va fi supusă riscului de a muri din cauza unei infecţii simple. Ne vom întoarce în vremurile de acum 100 de ani, în ciuda avansului medicinei şi a noilor medicamente descoperite, conchide „Washington Post“.


Citeşte şi:

Antibioticele nu-şi mai fac efectul cum ar trebui. Cine sunt vinovaţii

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de antibiotice din Europa, cu sau fără o reţetă de la medic. Obiceiul de a lua astfel de medicamente chiar şi atunci când nu este cazul, asociat cu un consum crescut de produse provenind de la animale tratate cu antibiotice, va face ca, în curând, tratamentele antibacteriene existente pe piaţă la ora actuală să nu-şi mai facă efectul, estimează specialiştii.

Plante cu efect antibiotic

Ştiai că farmacia verde este bogată în antibiotice naturale eficiente? Dr. Mircea Tampa, medic specialist fitoterapeut, ne-a recomandat câteva dintre ele!

Şapte idei greşite despre sănătate

Există câteva concepţii greşite care ne pot afecta sănătatea dacă sunt aplicate, motiv pentru care doctorii americani au ţinut să le lămurească o dată pentru totdeauna. Astfel, specialiştii consultaţi de  „Huffington Post“ au subliniat că pudra de talc nu ţine departe transpiraţia, iar dacă ne înfofolim când afară este frig nu avem garanţia că răceala va sta departe de noi.

Când problemele digestive te ţin închis în casă. A crescut numărul celor cu boli inflamatorii intestinale

Alimentaţia modernă, stilul de viaţă haotic, dar şi folosirea iraţională a antibioticelor au dus la creşterea numărului celor care manifestă tulburări digestive autoimune: crampe abdominale, balonări şi digestie dificilă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite