Antiviralul Molnupiravir, care ajunge luni şi în România, pare a fi eficient împotriva variantei Omicron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Datele a şase studii preclinice arată că acest antiviral oral are activitate in vitro împotriva variantei Omicron a SARS-CoV-2, potrivit  MSD şi Ridgeback Biotherapeutics, cele două companii care au dezvoltat molecula.

„Aceste rezultate din mai multe studii independente in vitro care arată că Molnupiravir are activitate antivirală consistentă împotriva Omicron, varianta primară care circulă la nivel global, ne oferă şi mai multă încredere în potenţialul medicamentului molnupiravir de a fi o opţiune importantă de tratament pentru adulţii cu forme uşoare până la moderate de COVID-19 care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală şi deces”, a declarat dr. Dean Y. Li, preşedinte, MSD Research Laboratories. „Suntem recunoscători medicilor investigatori pentru aceste informaţii importante şi colegilor noştri care colaborează la nivel global cu autorităţile de reglementare pentru a se asigura că molnupiravir este disponibil pacienţilor eligibili”.

Studiile independente in vitro au fost realizate de cercetători din cadrul unor instituţii din şase ţări, respectiv din Belgia, Cehia, Germania, Polonia, Olanda şi SUA. 

Studiile au folosit teste stabilite pe bază de celule pentru a evalua activitatea antivirală a Molnupiravir şi a altor agenţi antivirali COVID-19 împotriva diferitelor variante de SARS-CoV-2, inclusiv Omicron. Molnupiravir nu a fost încă studiat împotriva Omicron în studii clinice. 

„Pe baza mecanismului său de acţiune, împreună cu aceste noi descoperiri care demonstrează activitatea in vitro împotriva diferitelor variante ale SARS-CoV-2, inclusiv Omicron, anticipăm că molnupiravir va continua să fie activ împotriva variantelor care prezintă motive de îngrijorare şi un instrument important în lupta împotriva COVID-19”, a spus Wendy Holman, director executiv, Ridgeback Biotherapeutics. „Suntem recunoscători pentru eforturile medicilor investigatori şi vom continua să contribuim la răspunsul împotriva pandemiei”.

Molnupiravir, dezvoltat de MSD în colaborare cu Ridgeback Biotherapeutics, a fost autorizat pentru utilizare în peste 10 ţări, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie şi Japonia.

Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge luni în România. Cum se administrează antiviralul

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, joi, în şedinţa de Guvern, că 50.000 de cutii de Molnupiravir vor ajunge luni în România.

Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ, antiviral, Molnupiravir. Am reuşit să facem acest lucru”, a anunţat, joi, în şedinţa de Guvern, Alexandru Rafila.  

Acesta a precizat că autorităţile sanitare nu au încheiat un contract cu Pfizer, din cauza condiţiilor pe care compania le-a pus.  

„Din păcate cu cei de la Pfizer nu am reuşit. Ne-au pus nişte condiţii comerciale şi un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu de adoptat în România. Vă dau un singur exemplu, care cred că ar crea foarte multe rezerve din partea pacienţilor: crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament. Vă daţi seama că o astfel de chestiune nu avem nici cum să facem şi e foarte greu de instrumentalizat mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond”, a mai afirmat ministrul.  

Cu o zi în urmă, Alexandru Rafila anunţa că a fost semnat contractul pentru achiziţia acestui medicament.  

„Molnopirativ se administrează pacienţilor cu risc crescut, simptomatici în centrele de evaluare sau în spitale (...) E un lucru important care cred că va avea un impact favorabil în următoarele 10 zile pentru scăderea presiunii pe secţiile de terapie intensivă şi ceea ce ne preocupă pe toţi pentru reducerea numărului de decese pentru că, de data aceasta, discutăm de antivirale la care s-a măsurat acest efect şi el este certificat de studii ştiinţifice, pe când celelalte pe care le-am avut la dispoziţie până la momentul de faţă, mă refer la Favipiravir, nu avea acest efect, ci doar de reducere a duratei bolii”, a afirmat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul Ministerului Sănătăţii. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite