Aproximativ 6% din români sunt diagnosticaţi cu astm. Afecţiunea este cea mai frecventă boală cronică la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 6% din români sunt diagnosticaţi cu astm
Aproximativ 6% din români sunt diagnosticaţi cu astm

În luna mai, specialişti din toată lumea marchează cea de-a 20-a ediţie a Zilei Internaţionale de luptă împotriva astmului. Pe lângă acţiunile de educaţie şi informare a populaţiei, Societatea Română de Pneumologie va organiza pe 12-13 mai, în Parcul Tineretului din Bucureşti, testări gratuite pentru depistarea afecţiunilor respiratorii.

Cea de-a 20-a ediţie a Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Astmului se desfăşoară sub sloganul: „Niciodată prea devreme, niciodată prea târziu. Orice moment este potrivit pentru abordarea bolilor căilor respiratorii”.

Societatea Română de Pneumologie  -SRP- va desfăşura în perioada 4-13 mai actiuni de informare şi educaţie medicală. „De peste 10 ani, Societatea Română de Pneumologie organizează acţiuni de informare şi prevenire a astmului, iar efectele sunt încurajatoare: tot mai mulţi pacienţi sunt dornici să afle mai multe informaţii despre bolile respiratorii, iar tot mai mulţi cer să facă o spirometrie chiar şi la un control de rutină. Şi în acest an, în week-end-ul 12-13 mai locuitorii Bucurestiului pot merge să îşi facă spirometrii gratuite în Parcul Tineretului“, a spus spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Potrivit SRP, în România sunt între 800.000-1.000.000 pacienţi diagnosticaţi cu astm, adică aproximativ 6% din întreaga populaţie. Conform unui Document al Societăţii Europene de Pneumologie, la nivel european, numărul de persoane cu astm bronşic ajunge la 30.000.000, iar dintre aceştia, aproape 20% suferă de astm sever. La nivel mondial, astmul afectează 235 de milioane de persoane.

Astmul nu poate fi vindecat, dar poate fi ţinut sub control

Astmul este o boală cronică ce afectează căile respiratorii şi se manifestă printr-o hiper-reactivitate bronşică. Aceasta facilitează apariţia unor episoade recurente de tuse, dispnee, anxietate, în special noaptea şi dimineaţa devreme. Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viaţă normală, activă, dacă boala este tratată.

Astmul este cea mai frecventă boală cronică la copii. Acesta este unul dintre motivele pentru care incidenţa este mai mare la această categorie de vârstă: 55% din copiii diagnosticaţi cu astm au avut la un moment dat un atac, faţă de 49% din adulţii cu aceeaşi afecţiune.

Astmul apare în toate ţările, indiferent de nivelul de dezvoltare. Peste 80% din decesele cauzate de boală au loc în ţările cu venituri mici şi cu venituri medii inferioare.

Conform celui mai recent studiu al Societăţii Europene de Pneumologie (ERS), în fiecare săptămână, 1 din 5 pacienţi cu astm sever suferă o criză atât de gravă, încât nu poate solicita ajutor.

Toate acestea pentru că pacienţii încă nu ştiu că pot duce o viaţă normală dacă îşi iau tratamentul şi se feresc de factorii de risc.
Dacă unii factori de risc nu pot fi controlaţi (cum ar fi sexul – femeile fac mai des astm decât bărbaţii – sau istoricul familial de alergii sau astm bronşic – frecvent, persoanele cu astm bronşic au rude care se confruntă cu aceeaşi afecţiune sau sunt alergice), există un număr de factori de risc care pot fi controlati şi care, deci, ar putea fi evitaţi astfel încât să le îmbunătăţească pacienţilor calitatea vieţii.

Cei mai importanţi factori de risc care pot fi controlaţi:

Fumatul: aproximativ jumătate dintre cazurile noi de astm apar la fumători;

Factorii de mediu: astmul ocupaţional poate apărea ca o reacţie la anumiţi alergeni de la locul de muncă;

Praful: expunerea la praf este asociată cu un risc crescut de astm bronşic;

Gândacii: s-a demonstrat că oamenii care trăiesc în case infestate cu gândaci au de patru ori mai multe riscuri să facă astm decât ceilalţi;

Alţi alergeni de casă: praf de casă, acarieni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite