Artrita, una din problemele la nivel mondial în secolul al XXI-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul de persoane cu artrită, o boală vasculară datorată reducerii periculoase a fluxului sanguin la nivelul picioarelor, a crescut cu aproape 25% în zece ani la nivel mondial, potrivit datelor publicate joi în revista medicală „The Lancet”.

202 milioane de persoane sufereau de artrită în 2010 faţă de 164 de milioane câte erau în anul 2000. Potrivit estimărilor, peste 140 de milioane din bolnavii de artrită locuiesc în ţări cu venituri mici şi medii, în special în Asia de Sud-Est şi zona Pacificului de Vest. Speranţa de viaţă mai mare, dar, de asemenea, schimbarea stilului de viaţă, inclusiv lipsa mişcării fizice, pare a explica progresul acestei boli a arterelor, care afectează în special persoanele în vârstă.

Fumatul, diabetul, hipertensiunea sau excesul de colesterol sunt factori de risc privind apariţia acestei boli. Artrita poate să apară, la început, ca o durere sau disconfort la nivelul gambei, uneori deasupra coapselor după mersul pe jos pe distanţe mai mari, dar care dispare după câteva clipe de odihnă. Durerea va apărea, ulterior, în momentul parcurgerii distanţelor din ce în ce mai scurte, iar în momentul în care ia o formă foarte avansată există un risc serios de amputare.

Artrita a devenit una din problemele la nivel mondial în secolul XXI şi nu mai poate fi considerată o boală a ţărilor bogate”, a subliniat profesorul de la Universitatea din Edinburgh, Gerry Fowkes, cel care a condus cercetarea, bazată pe 34 de studii. Potrivit profesorului britanic, „această creştere spectaculoasă este o problemă majoră pentru sănătatea publică, ca urmare a pierderii mobilităţii, o calitate redusă a vieţii şi riscul ridicat pentru accidente vasculare”.

Pentru a stopa această boală sunt necesare prevenirea, dar mai ales tratarea celor care suferă de această boală, sugerează concluziile cercetării.    

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite