Artrita, o afecţiune din ce în ce mai prezentă în rândul tuturor categoriilor sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artrita este o stare patologică ce este caracterizată de inflamaţie articulară, fenomen de obicei acompaniat în mod variabil de cele 5 semne: durere, tumefacţie, temperatură locală crescută, înroşirea tegumentelor periarticulare şi limitarea funcţiei articulaţiei implicate.

Fumatul, diabetul, hipertensiunea sau excesul de colesterol sunt factori de risc privind apariţia acestei boli. Artrita poate să apară, la început, ca o durere sau disconfort la nivelul gambei, uneori deasupra coapselor după mersul pe jos pe distanţe mai mari, dar care dispare după câteva clipe de odihnă. Durerea va apărea, ulterior, în momentul parcurgerii distanţelor din ce în ce mai scurte, iar în momentul în care ia o formă foarte avansată există un risc serios de amputare.

Specifice artritei sunt durerile, adesea nocturne când corpul este relaxat. Articulaţia este adesea umflată, dureroasă, caldă, poate prezenta o efuziune de lichid sinovial.

Printre simptomele afecţiunii prezentate pot fi: febra, inflamarea ganglionilor, scăderi în greutate sau oboseală.

Numărul de persoane cu artrită a crescut cu aproape 25% în zece ani la nivel mondial, potrivit datelor prezentate de diverse studii din 2013. Estimărilor din studiile prezentate susţin că peste 140 de milioane din bolnavii de artrită locuiesc în ţări cu venituri mici şi medii, în special în Asia de Sud-Est şi zona Pacificului de Vest, potrivit „The Lancet”.

Speranţa de viaţă mai mare, dar, de asemenea, schimbarea stilului de viaţă, inclusiv lipsa mişcării fizice, pare a explica progresul acestei boli a arterelor, care afectează în special persoanele în vârstă.

Unele artrite necesită un tratament specific: antibiotice pentru artritele septice, uricozurice în cazul gutei, antiinflamatoare şi corticosteroizi în poliartrita reumatoidă. Însă, în majoritatea cazurilor, analgezicele şi antiinflamatoarele atenuează durerea.

În cazul artritei, unele alimente din dieta zilnică pot cauza inflamare în multe zone ale corpului, inclusiv la încheieturi, în timp ce altele pot acţiona ca medicamente de scădere a durerii şi rigidităţii oaselor.

Profesorul Earl Mindell susţine într-o carte publicată în 2012,  „Mica biblie a nutriţiei”, că roşiile, cartofii, vinetele şi ardeii sunt cele mai comune alimente care cauzează simptome de artrită. Alte alimente cu acelaşi efect cu citricele, porumbul, grâul şi produsele lactate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite