Articol publicitar

Artroplastia: cum po​ţi recâştiga libertatea de mişcare prin chirurgie ortopedică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sanador

Dacă suferi de o afecţiune gravă a articulaţiilor, iar durerile şi dificultăţile de mişcare nu cedează la tratamentul clasic şi te împiedică să îţi desfăşori activităţile zilnice, trebuie să ştii că există o posibilă soluţie pentru aceste probleme.

Artroplastia este o intervenţie de chirurgie ortopedică prin care este reconstruită o articulaţie deteriorată sau este înlocuită cu o articulaţie artificială. Această procedură redă libertatea de mişcare, fără durere şi rigiditate, permite reluarea unui stil de viaţă activ şi îmbunătăţeşte considerabil calitatea vieţii. Cel mai frecvent, astfel de intervenţii sunt artroplastia şoldului, artroplastia genunchiului sau artroplastia umărului. Articulaţia artificială este realizată din materiale avansate, concepute special în acest scop, şi poate fi din metal, ceramică sau plastic (sau o combinaţie), arată ca articulaţia naturală şi se mişcă într-un mod similar.

Chirurgul poate recomanda artroplastia atunci când rigiditatea articulaţiilor şi mobilitatea redusă împiedică desfăşurarea activităţilor zilnice, iar durerile şi inflamaţiile nu s-au ameliorat prin tratamente conservatoare, cum ar fi kinetoterapia sau tratamentul medicamentos.

Intervenţia chirurgicală se poate face cu anestezie generală, regională sau cu rahianestezie, durează câteva ore şi constă în îndepărtarea cartilajului şi a fragmentului de os deteriorat şi înlocuirea acestora cu proteze care imită structurile anatomice naturale şi redau funcţiile normale ale acestora. După operaţie, se vor administra medicamente pentru controlul durerii şi antibiotice. În plus, pacientul va fi informat despre măsurile necesare pentru evitarea formării cheagurilor de sânge şi prevenirea trombozei venoase.

În funcţie de tipul de procedură, pacientul poate rămâne internat în spital pentru câteva zile. Timpul de recuperare pentru artroplastie variază în funcţie de vârstă şi de stilul de viaţă, de tipul de procedură şi de articulaţia înlocuită, dar şi de alte posibile afecţiuni de sănătate sau probleme ortopedice.

Activitatea fizică intensă va fi evitată, dar se recomandă, în schimb, kinetoterapia, care ajută la protejarea şi restabilirea funcţiei noii articulaţii. Rolul kinetoterapiei este să întărească muşchii din jurul articulaţiei înlocuite pentru a o susţine mai bine şi a-i reda funcţionalitatea. Pentru majoritatea oamenilor, un program de recuperare medicală poate accelera procesul de vindecare.

Medicii de ortopedie şi traumatologie de la Spitalul Clinic SANADOR au o experienţă bogată în intervenţii chirurgicale complexe, precum artoplastiile, şi asigură pacienţilor servicii medicale avansate. La SANADOR, suntem adepţii unei conduite terapeutice minim invazive, ori de câte ori aceasta este posibilă, pentru a facilita recuperarea rapidă şi reintegrarea socioprofesională, dar suntem excelent pregătiţi pentru orice situaţie, inclusiv pentru intervenţii majore.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite