„Aşa ceva nu s-a mai auzit”. Care este explicaţia dispariţiei cancerului colo-rectal la toţi pacienţii dintr-un studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, explică pe pagina sa de socializare care este cheia succesului în acest caz uluitor atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici.

Diagnosticul de cancer tinde să semene tot mai mult cu cel al unei boli cronice. Cu o singură condiţie: aceea a tratamentului inovativ. 

Presa americană prezentă la ASCO 2022, dar nu doar ea, a relatat pe larg despre rezultatele excepţionale obţinute pe toţi cei 12 pacienţi incluşi într-un studiu, bolnavi diagnosticaţi cu cancer colorectal în fază 2 şi 3, deci nu metastatică. Concret, toţi cei 12 par să nu mai aibă niciun semne de boală în urma tratamentului cu o imunoterapie -  dostarlimab, după 6 luni de tratament. În fiecare caz, tumorile au dispărut după tratament, fără a fi nevoie de chimioterapie, radioterapie sau intervenţie chirurgicală, rezultate care s-au menţinut şi până la 2 ani.

”Cu alte cuvinte a dispărut orice urmă a cancerului la examenul RMN şi din punct de vedere clinic”, explică dr. Marius Geantă, pe pagina sa de Facebook. 

”Cheia succesului? Selectarea pacienţilor în funcţie de un biomarker esenţial, numit "mismatch repair deficiency" sau, ceva mai pe româneşte, deficienţa reparării ADN-ului celular. Celulele organismului nostru sunt atât de inteligente încât au mecanisme multiple de reparare a erorilor genetice inerente care apar în procesul de multiplicare. Unul dintre aceste mecanisme se numeşte "mismatch repair", iar disfuncţia sa este implicată în apariţia şi dezvoltarea cancerului”, argumentează specialistul. 

Cuplarea acestei disfuncţii, adaugă dr. Geantă, cu efectul unei imunoterapii a determinat incredibilul rezultat din studiul de fază 2 descris mai sus. 

Studiul a generat reacţii mai ales în comunitatea medicilor oncologi, dar şi în presa internaţională demonstrând rezultate „care nu au mai fost întâlnite în istoria cercetării cancerului”. 

”Până acum, ştiam că imunoterapia este eficientă în cazurile metastatice (stadiul 4) de cancer colorectal, acum avem dovezi ca funcţionează şi în stadiiile 2 şi 3. Cu o condiţie: identificarea precisă a pacienţilor, prin testarea biomarkerului relevant. Încă o dovadă că medicina personalizată în oncologie trebuie să înceapă cu diagnosticul de precizie, urmat de alegerea terapiei potrivite”, mai spune specialistul. 

Chiar dacă sunt necesare studii suplimentare care să valideze durata răspunsului pe cohorte mai mari de pacienţi, rezultatele marchează cu adevărat un moment istoric şi ar putea avea implicaţii clinice imediate.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite