Asistenţii medicali sunt coloana vertebrală a sistemelor noastre de îngrijire medicală şi au nevoie de ajutorul nostru. Iată ce trebuie să facem

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Philips

Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali şi nu mă pot gândi la un moment mai bun pentru a reflecta asupra rolului esenţial pe care aceşti oameni incredibili îl au în lupta împotriva pandemiei globale prin care trecem.

De Şerban Isopescu-Weber, lider al diviziei dedicate Health Systems, Philips România

Asistenţii medicali alcătuiesc cea mai mare proporţie a lucrătorilor din domeniul sănătăţii din întreaga lume; ei sunt adesea primele feţe pe care le vedem când ajungem la spital şi oamenii care ne consultă dacă suntem bolnavi acasă. Asigurând atât sprijin clinic, cât şi emoţional pentru pacienţi, cred cu tărie faptul că aceştia sunt inima comunităţilor noastre de îngrijire medicală, iar acum au nevoie de mai mult sprijin ca niciodată. Iată gândurile mele despre cum îi putem ajuta.

În contextul în care cazurile globale de coronavirus au depăşit deja 4 milioane, cererea imensă de tratament a scos la lumină o problemă globală critică: pur şi simplu nu există suficienţi asistenţi medicali. Pe măsură ce secţiile de la urgenţe s-au umplut, iar sistemul a simţit tensiunea pandemiei, managerii de spitale au fost nevoiţi să găsească modalităţi de a răspunde nevoilor de personal. Unele spitale din lume au apelat la profesionişti din domeniul sănătăţii în prezent pensionari pentru acele secţii din spitale unde aceştia nu ar intra în contact cu pacienţii infectaţi cu COVID-19, astfel încât să elibereze alţi asistenţi, pe când alte spitale au apelat la asistenţi medicali din roluri non-clinice, cum ar fi un departament de calitate. Marea Britanie a lansat chiar legislaţia de urgenţă de înregistrare temporară COVID-19, pentru a extinde forţa de muncă a asistenţilor medicali la persoane adecvate, cu experienţă. Având nevoie de mai mult personal, deficitul de echipamente personale de protecţie este o problemă şi mai importantă. În timp ce aceste echipamente ar fi un dat în condiţii normale, asistenţilor medicali li se cere acum să raţioneze şi să reutilizeze rezervele limitate pe care le au.

Ce putem face? Cred că este esenţial să dotăm asistenţii medicali cu instrumentele necesare, pentru a avea o vizibilitate clară asupra stării de bine a pacienţilor lor, atât la domiciliul pacientului, cât şi la spital. Sistemele de monitorizare periodică prin dispozitive conectate la domiciliu pot echipa asistenţii, astfel încât aceştia să se asigure că pacienţii care nu sunt într-o stare atât de critică încât să necesite internarea, vor putea fi îngrijiţi de acasă.

În spital, există trei modalităţi principale prin care ne putem sprijini asistenţii. În primul rând, întrucât mulţi trec prin situaţii în care îşi asumă responsabilităţi care nu intră în asumarea lor în mod normal, materialele de instruire sunt obligatorii. De exemplu, tutorialele video îi pot ajuta să parcurgă rapid proceduri de la ventilaţia invazivă, la monitorizarea de bază a pacientului.

În al doilea rând, având în vedere numărul ridicat de pacienţi aflaţi la terapie intensivă, numărul de alerte ale sistemului de monitorizare care atrag atenţia unui asistent pot duce la oboseală cronică. Soluţiile de monitorizare a pacienţilor care triază aceste alerte şi care se configurează la procedurile de lucru ale fiecărei organizaţii ajută asistenţii să înţeleagă sursa şi riscul asociat cu fiecare.

Philips

În cele din urmă, pentru siguranţa asistenţilor noştri, trebuie să limităm cât mai mult posibil contactul acestora cu pacienţii infectaţi, oferind acele soluţii de monitorizare care să permită îngrijirea din afara camerei de spital a unui pacient. Am văzut că, la nivel global, sistemele de sănătate adoptă modalităţi de a limita expunerea personalului, cum ar fi rularea cablurilor în afara camerelor pacienţilor, monitoare şi pompe IV, soluţii de vizualizare a patului pacientului de la distanţă sau control prin telecomandă. În timpul acestei crize, de asemenea, astfel de echipamente non-medicale, de exemplu monitoarele video Philips pentru bebeluşi, pot fi utilizate pentru a sprijini profesioniştii din domeniul sănătăţii în monitorizarea pacienţilor de la distanţă. Chiar şi după perioada COVID-19, ne putem aştepta ca adoptarea de soluţii de monitorizare fără contact - cum ar fi biosenzorii purtabili sau sistemele bazate pe camere care pot măsura semnele vitale fără a fi nevoie de atingere umană - să crească.

Nici nu-mi imaginez cât de greu este să comunicăm cu persoana iubită care stă în spital doar prin telefon sau prin asistentul medical, ceea ce este cazul familiilor bolnavilor de COVID-19. Asistenţii recunosc, de asemenea, cât de greu este acest lucru. Sunt oameni - văd cât de dureroasă şi de reală este separarea. Cu cât putem sprijini mai mult tratamentul de acasă în primele etape ale bolii, cu atât mai bine. Odată ce un pacient este mutat la spital, este de real ajutor pentru familia acestuia să îşi poată vedea ruda bolnavă şi să vorbească prin intermediul dispozitivelor conectate. Pentru cei de acasă, această schimbare poate face diferenţa. Pandemia se produce în timp ce rambursarea continuă să se îndrepte către un tip de îngrijire bazat pe valoare adăugată. Organizaţiile care folosesc platformele de gestionare a sănătăţii publice pot deţine o evidenţă mai clară a parcursului şi istoricului de tratament al fiecărui pacient, pot acoperi lacune de tratament şi pot interveni în timp util pentru pacienţii cu risc crescut. Aceste platforme ajută organizaţiile medicale să identifice şi să acorde prioritate populaţiilor de pacienţi cu risc ridicat, pe baza unor seturi de coduri specifice COVID-19. Aceste tipare preconfigurate le pot permite să administreze pacienţii care ar putea fi diagnosticaţi cu virusul sau cei care au beneficiat deja de screening. De exemplu, Spitalul Groene Hart din Olanda foloseşte soluţia Philips de monitorizare COVID-19 pentru a gestiona volumul în creştere al pacienţilor, ceea ce facilitează utilizarea screeningului online, chestionarele de monitorizare şi monitorizarea de la pacienţii de acasă, pentru a preveni vizitele care nu sunt necesare la spital.

Cred că acest lucru va reduce într-o oarecare măsură şi oboseala cronică din rândul asistenţilor medicali. Chiar şi înainte de pandemia actuală, asistenţii medicali erau deja sub tensiune imensă. Trebuie să acordăm o atenţie foarte mare asistenţilor medicali de pe primele linii împotriva COVID-19 şi să învăţăm de la ei să facem tot ce putem pentru a ajuta la îmbunătăţirea echilibrului între viaţa personală şi cea profesională, pe măsură ce avansăm.

Această pandemie ne va oferi oportunitatea de a învăţa, de a ne dezvolta şi de a fi mai bine pregătiţi pentru următoarea criză. Atât de des ne gândim la sistemul medical ca la o instituţie în sine. Dar eroii din primele linii sunt mame şi taţi, fii şi fiice, surori, fraţi, prieteni şi vecini. Ei îşi sacrifică sănătatea şi oportunitatea de a fi acasă alături de cei dragi pentru a-şi îngriji pacienţii. Echiparea acestor persoane cu resursele şi bunurile de care au nevoie pentru a-şi îndeplini sarcinile şi a oferi îngrijire în siguranţă şi eficient este esenţială. Când totul se va termina, vom afla cât de eroici sunt profesioniştii noştri din domeniul sănătăţii. Luminiţa de la capătul tunelului a unei pandemii altfel devastatoare este că ne arată munca dezinteresată care se întâmplă în spitalele din întreaga lume, care trece adesea neobservată în perioade mai calme. Dacă toţi încurajăm bunătatea, sărbătorim umorul şi suntem mai înţelegători cu cei din jur, îi putem ajuta să treacă prin asta, inspiraţi de sacrificiile lor.

În numele întregii echipe Philips, aş dori să profit de această ocazie, pentru a aduce cel mai profund gând de recunoştinţă tuturor profesioniştilor din domeniul sănătăţii pentru efortul uimitor, dăruirea şi curajul incredibil.

Articol realizat cu sprijinul Philips

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite