Medicină

articolul anterior articolul urmator

Asistenţii medicali din România, şcoliţi să îngrijească bolnavii cu complicaţii ale diabetului

0
9 Jun 2015 12:37:28
Autor: Paula Rotaru
Piciorul diabetic şi neuropatia diabetică sunt principalele complicaţii ale diabetului. FOTO: Shutterstock
Piciorul diabetic şi neuropatia diabetică sunt principalele complicaţii ale diabetului. FOTO: Shutterstock

Dacă în urmă cu câteva luni podiatria era doar o noţiune în România, perspectivele sunt încurajatoare, iar anul viitor, în ţara noastră ar putea apărea primii profesionişti în îngrijirea piciorului.

Aceştia urmează să fie asistenţii medicali, deja integraţi în sistemul de sănătate, care vor participa la un program educaţional pe care Asociaţia de Podiatrie îl va implementa şi coordona.

Proiectul se înscrie în iniţiativa Grupului Internaţional de Lucru pentru Piciorul Diabetic al Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), grup din care face parte dr. Norina Gâvan, Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, şi care vizează extinderea podiatriei la nivel mondial.

„Anticipăm cu optimism că anul viitor România va avea primii asistenţi cu competenţă şi/sau specializare în podiatrie, în special în îngrijirea piciorului diabetic. Acest lucru va însemna un pas important îndeosebi pentru persoanele cu diabet zaharat, dar şi pentru sistemul de sănătate din ţara noastră”, a declarat Dr. Norina Gâvan, Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie.

O îngrijire adecvată înseamnă nu numai o calitate a vieţii mai bună, ci şi o reducere, pentru sistemul de sănătate, a costurilor generate de complicaţiile diabetului zaharat, aşa cum sunt neuropatia diabetică şi piciorul diabetic, a completat medicul.

Astfel, asistenţii cu competenţă şi/sau specializare în podiatrie vor putea completa echipa medicală implicată în îngrijirea persoanelor cu picior diabetic, în special, dar şi cu alte afecţiuni ale membrelor inferioare.

Până să lanseze proiectul de specializare în podiatrie, Asociaţia va demara un curs de pregătire de formatori specializaţi în îngrijirea piciorului diabetic, care îi vor instrui ulterior pe asistenţii medicali înscrişi în program.

„Mă bucur să văd că după puţin timp de la înfiinţarea Asociaţiei de Podiatrie lucrurile se îndreaptă în direcţia aşteptată şi în câteva luni vom reuşi să demarăm primul curs de formare pentru membrii Asociaţiei care vor deveni viitorii formatori în programul de specializare pentru asistente la care lucrăm în cadrul Grupului de Lucru pentru Piciorul Diabetic al IDF.”, a explicat Dr. Norina Gâvan.

Specialiştii în podiatrie sunt determinanţi în îngrijirea persoanelor cu diabet, care prezintă complicaţii precum piciorul diabetic. Conform Federaţiei Internaţionale de Diabet, o echipă pluridisciplinară completă, care include podiatri, ar putea contribui la o diminuare semnificativă a ratei amputaţiilor de la nivelul membrelor inferioare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările