Medicină

articolul anterior articolul urmator

AstraZeneca a semnat un contract cu guverne europene pentru aprovizionarea UE cu un posibil vaccin împotriva noului coronavirus

1
14 Jun 2020 06:07:06
Autor: News.ro
Livrările vor începe până la sfârşitul acestui an. FOTO Sutterstock
Livrările vor începe până la sfârşitul acestui an. FOTO Sutterstock

AstraZeneca a anunţat sâmbătă că a semnat un contract cu guvernele Franţei, Germaniei, Italiei şi Olandei pentru aprovizionarea Uniunii Europene cu un potenţial vaccin împotriva noului coronavirus, acesta fiind cel mai recent acord convenit de grupul farmaceutic britanic pentru combaterea pandemiei, transmite Reuters.

Contractul prevede livrarea a până la 400 de milioane de doze cu vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxfort, a anunţat compania, adăugând că doreşte să extindă producţia vaccinului pe care îl va oferi non-profit în perioada pandemiei.
 
Livrările vor începe până la sfârşitul anului 2020.
 
Acordul este primul contract semnat de grupul Inclusive Vaccines Alliance (IVA), format de Franţa, Germania, Italia şi Olanda pentru a asigurarea dozelor de vaccin pentru toate statele membre, cât mai curând posibil.
 
La o reuniune a miniştrilor Sănătăţii din UE, IVA a convenit să îşi unească activităţile cu cele ale Comisiei Europene, a anunţat ministrul german al Sănătăţii.
 
„În condiţiile în care lanţul nostru de aprovizionare european urmează să înceapă în curând producţia, sperăm ca vaccinul să devină disponibil rapid, pe scară largă”, a afirmat directorul general al AstraZeneca, Pascal Soriot, într-un comunicat.
 
Acordul este cel mai recent încheiat de AstraZeneca pentru a furniza vaccinul guvernelor care au încercat să îşi asigure achiziţii în avans pentru vaccinul promiţător împotriva coronavirusului.
 
Compania a încheiat acorduri de producţie la nivel global pentru a respecta obiectivul de a produce 2 miliarde de doze de vaccin, inclusiv cu două companii susţinute de Bill Gates şi un acord de 1,2 miliarde de dolari cu guvernul Statelor Unite.
 
Acordul cu guvernele europene va adăuga alte 100 de milioane de dolari la cantitatea de 2 miliarde de doze promise de grup, a declarat un purtător de cuvânt al AstroZeneca.
 
Faza experimentată a vaccinului este deja avansată şi este aşteptată să se încheie în toamnă, a afirmat ministrul italian al Sănătăţii, Roberto Speranza, într-o postare pe Facebook.
 
În prezent nu există vaccinuri sau tratamente aprobate pentru COVID-19, boala respiratorie extrem de contagioasă provocată de noul coronavirus.
 
„Multe ţări din lume şi-au asigurat deja vaccinuri, dar nu şi Europa. Acţiunea coordonată rapid a unui grup de state membre va crea valoare adăugată pentru toţi cetăţenii UE, în această criză”, a arătat Spahn.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Sorin Barbul
2.07.2020, 04:09:09

Sa se vaccineze lacheii aia de la Astra Zeneka .