Aţa de sub limbă. Malformaţia congenitală care poate împiedica alăptarea bebeluşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aţa de sub limbă este o malformaţie care poate împiedica alimentarea normală a bebeluşului FOTO Arhivă
Aţa de sub limbă este o malformaţie care poate împiedica alimentarea normală a bebeluşului FOTO Arhivă

Când bebeluşul nu creşte în greutate, nu poate prinde sânul, plânge des şi oboseşte înainte să fie sătul, ar putea fi vorba de o anomalie congenitală numită anchiloglosie. Cunoscută popular sub denumirea de „aţa de sub limbă”, această malformaţie se poate corecta printr-o intervenţie chirurgicală simplă.

Alăptarea nou-născutului poate întâmpina dificultăţi în unele situaţii. Una din cele mai frecvente este existenţa unui blocaj scurt şi restrictiv, la nivelul cavităţii bucale, cunoscut popular sub denumirea de „aţa de sub limbă“. „Adesea, simptomatologia acestei anomalii congenitale numită anchiloglosie poate fi confundată cu colicile şi se poate manifesta prin reflux şi lipsa luării în greutate. Diagnosticul este bazat pe răspunsurile mamei cu privire la simptomatologie, pe istoricul medical al acesteia şi pe examenul obiectiv realizat în clinică de către medicul specialist oro-maxilo-facial“, a explicat dr. Dana Caranovic, medic stomatolog.

Simptomele „aţei de sub limbă”

Potrivit specialistului, mămicile îşi pot da seama dacă bebeluşul are probleme în cazul în care:

- întâmpină dificultăţi de prindere a sânului şi de supt care determină dureri, răni la nivelul sânilor. Acest lucru poate provoca, de asemenea, scăderea lactaţiei deoarece sânul nu mai este bine stimulat;

- creşterea în greutate este redusă, deoarece copilul oboseşte în timpul suptului înainte să fie sătul;

- are limba crestată sau sub formă de inimă. În timpul alăptării copilului, un fren scurt şi gros împiedică folosirea limbii pentru extragerea laptelui de la nivelul glandelor mamare.

Cum se rezolvă problema frenului?

„Dacă în urma examenului clinic realizat de medicul specialist se constată prezenţa unui fren gros şi restrictiv, indicaţia de elecţie este o procedură chirurgicală simplă. Frenotomia se face la vârste cât mai mici, respectiv la câteva săptămâni sau luni, durează în medie cateva minute şi constă în secţionarea frenului. Se recomandă ca intervenţia să se facă fără anestezie, dar la insistenţa părinţilor se pot aplica geluri sau spay anestezic. Recuperarea este extrem de rapidă şi este indicat ca bebeluşul să fie pus la sân imediat după intervenţie”, susţine dr. Dana Caranovic de la Clinica 3D Dental.

Conform medicului, nu este necesară şi posibilă o anestezie loco-regională la un nou-născut de câteva săptămâni sau luni, deoarece în această perioadă copilul nu percepe senzaţia de durere, pentru că frenul este slab inervat şi vascularizat. Nu se aplică fire de sutură şi nu se recomandă antibiotice.

Ce probleme apar dacă nu se intervine?

„Amânarea intervenţiei determină afectarea alăptării prin persistenţa rănilor la nivelul sânilor, scăderea în greutate a bebeluşului şi scăderea lactaţiei mamei. Toate acestea duc la renunţarea prematură la alăptat, în doar câteva săptămâni de la naştere. O dată cu introducerea alimentaţiei solide apare o altă problemă, aceea a masticaţiei ineficiente. Apoi, apar cariile deoarece nu este posibilă o curăţare corectă a cavităţii bebeluşului. Mai mult, când copilul va fi mare, va prezenta probleme grave de vorbire, va stâlci cuvintele, fapt ce poate implica alte probleme, de integrare socială”, subliniază dr. Dana Caranovic.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite