Atenţie la mahmureala de Sărbători!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simptomele mahmurelii dispar dacă beţi ceai,  nu cafea
Simptomele mahmurelii dispar dacă beţi ceai, nu cafea

Pentru ca 2010 să nu înceapă cu dureri de cap, trebuie să ţineţi cont de câteva reguli. Este bine să întâmpinaţi Anul Nou cu un pahar de şampanie în mână, dar evitaţi excesele şi asiguraţi-vă că ştiţi cum să o consumaţi.

Alcoolul creşte buna dispoziţie şi "încălzeşte" relaţiile dintre oameni, drept pentru care este un element important în momentele de sărbătoare.

Cu toate acestea, moderaţia în consum este esenţială atât pe termen lung, cât şi la ocazii. Este bine de ştiut că şi un singur episod de exces alcoolic poate îmbolnăvi ficatul, ducând la steatoză hepatică prin acumularea de grăsimi în celule.

Băuturile colorate, cele mai periculoase

Cel mai uşor se metabolizează băuturile incolore, cum sunt votca şi ginul. Şi whisky-ul pur, realizat doar din malţ, este bine tolerat de organism dacă este consumat în cantităţi mici. Restul băuturilor conţin substanţe care apar sau sunt adăugate în timpul procesului de fabricaţie sau de maturare. Lichiorurile sunt cele mai bogate în zahăr, arome şi în coloranţi.

Toate aceste substanţe, unele dintre ele toxice, agravează mahmureala. Şi vinul ieftin poate pune probleme, din cauza excesului de sulfiţi din compoziţie, care au rolul de a distruge microorganismele. Principalul vinovat în apariţia mahmurelii este, însă, chiar alcoolul.

Acesta acţionează asupra zonelor cerebrale responsabile de menţinerea echilibrului şi coordonării şi produce vasodilataţie, responsabilă de durerile de cap. Îngreunează funcţia ficatului, ducând la oboseală şi la probleme de concentrare şi deshidratează organismul.

Beţi încet şi puţin

Pentru a preveni mahmureala, este recomandat să sorbiţi rar din pahar şi să alternaţi alcoolul cu apa şi cu mâncarea. De asemenea, este indicat să nu combinaţi mai multe băuturi alcoolice la aceeaşi masă, pentru că organismul le va metaboliza cu un efort mai mare.

„Băuturile alcoolice nu trebuie consumate pe stomacul gol. Înainte de a bea alcool, este bine să mâncăm alimente bogate în grăsimi. Se recomandă, de exemplu, pâinea prăjită cu puţin unt sau cu puţină brânză", menţionează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Ceaiurile şi sucurile de fructe au efecte benefice

Contrar opiniei generale, cafeaua este contraindicată în tratamentul mahmurelii. Aceasta vă păcăleşte şi vă poate face să luaţi decizii proaste, pentru că vă dă o aparentă stare de luciditate, dar nu vă îmbunătăţeşte reflexele şi atenţia.

Ceaiul de mentă, de ghimbir şi cel verde sunt indicate în calmarea stării de rău de după excesul alcoolic. De asemenea, dau rezultate bune un pahar cu zeamă de varză din oră în oră, ca şi murăturile sau supele acrite.

Deshidratarea se combate cu apă plată sau cu suc de roşii ori de citrice.

Cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra studiază o substanţă care mimează efectele plăcute ale alcoolului şi care poate fi anihilată prin administrarea unei pastile-antidot. Falsul alcool este o benzodiazepină, nu are gust şi nici culoare, şi ar putea înlocui, în viitor, etanolul din compoziţia berii şi altor băuturi alcoolice.

Pastile pentru prevenţie şi tratament

Paraxine şi RU-21, supranumită şi pastila KGB-ului, sunt suplimente care cresc abilitatea naturală a organismului de a metaboliza alcoolul. Producătorii atenţionează că acestea nu trebuie administrate în scopul creşterii consumului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite