Atenţie la tratamentul pentru răceală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Citeşte indicaţiile  trecute pe prospect înainte să începi un tratament
Citeşte indicaţiile trecute pe prospect înainte să începi un tratament

Siropurile care combat tusea, spray-urile care desfundă nasul, medicamentele care scad febra, toate te ajută să scapi de simptomele virozei. Însă unele dintre ele îţi pot face uneori mai mult rău decât bine.

Cel mai folosit medicament la care recurgem atunci când suntem răciţi este aspirina, însă poate avea efecte nedorite dacă este administrată necorespunzător.

Ea este contraindicată dacă suferi de ulcer gastroduodenal sau de astm bronşic. De asemenea, nu este indicată copiilor cu vârste sub 14 ani, din cauza riscului de apariţie a sindromului Reye. Chiar şi persoanelor sănătoase le poate crea neplăceri. Pentru a limita orice risc, este indicat ca întotdeauna să optezi pentru aspirina tamponată. Paracetamolul este bine să nu-l iei mai mult de cinci zile, deoarece poate afecta ficatul şi rinichii.

Tuse seacă sau productivă?

Tusea este o reacţie normală a organismului în caz de viroză, cu ajutorul ei fiind eliberate căile aeriene, fie că este vorba despre tuse seacă sau despre tuse productivă. Tusea productivă elimină secreţiile. De aceea, siropurile antitusive nu sunt recomandate în acest caz. Împiedicând tusea, aceste siropuri fac ca mucozităţile să se acumuleze în căile aeriene, lucru care îţi va face mai mult rău decât bine.

În schimb, poţi bea multe lichide calde, care să fluidizeze secreţiile cauzate de viroză. Chiar dacă sunt indicate în caz de tuse seacă, siropurile antitusive trebuie să fie luate cu grijă. Există o gamă largă de siropuri pe care le poţi lua de la farmacie chiar fără prescripţie: de la siropuri pe bază de plante până la cele care conţin codeină, derivat de morfină (care acţionează asupra creierului şi care poate da dependenţă).

Siropurile de tuse au reacţii secundare

Cele mai întâlnite reacţii adverse pe care le pot da siropurile sunt: somnolenţa, vărsăturile, tulburările de echilibru, erupţiile cutanate şi pruritul. În cazul femeilor care alăptează, administrarea medicamentelor care conţin codeină este extrem de periculoasă pentru copil, arată cercetătorii canadieni într-un articol apărut în publicaţia „Clinical Pharmacology & Therapeutics".

Studiul efectuat de aceştia arată că organismul anumitor femei, care prezintă unele gene specifice, transformă medicamentele care conţin codeină în morfină mult mai repede decât în mod normal. Acest lucru afectează sistemul nervos central al copilului, ceea ce poate duce chiar la deces.

În caz de răceală, adulţii tuşesc câteva zile, maximum o săptămână. În schimb, la copii, tusea poate persista mai mult de şapte zile.

Picăturile de nas dau dependenţă

Deşi te ajută să respiri normal, picăturile pot crea destul de repede dependenţă, de aceea nu este indicată folosirea lor mai mult de o săptămână. Mai mult, ele îşi pierd repede eficienţa şi, dacă vei continua să respiri pe gură, este posibil să suferi complicaţii, cum sunt bronşitele sau faringitele. Un studiu apărut în publicaţia „HealthDay News" arată că, în cazul copiilor răciţi, curăţarea nasului cu apă de mare este cea mai eficientă metodă de tratament.

În cadrul studiului, copiilor li s-a administrat fie tratamentul medicamentos standard, împreună cu spray-ul cu apă sărată, fie doar tratamentul medicamentos. În cazul copiilor trataţi cu spray cu apă de mare, scurgerile nazale, tusea şi durerile de gât au dispărut într-un timp mult mai scurt comparativ cu ceilalţi. O atenţie deosebită trebuie acordată însă spray-urilor cu un grad ridicat de salinitate, ce pot duce la iritaţii şi la arsuri la nivelul mucoasei nazale. Din această cauză, anul trecut Ministerul Sănătăţii a dispus oprirea vânzării unor astfel de picături.

Frecvenţă
La copii se pot înregistra chiar şi opt episoade de viroză anual.

Nu se iau antibiotice!

În caz de viroză, administrarea de antibiotice este o greşeală. Antibioticele sunt substanţe care omoară sau inhibă creşterea bacteriilor. Virozele sunt cauzate de virusuri şi, de aceea, aceste tratamente sunt ineficiente. Există şi situaţii când medicul poate recomanda tratamentul cu antibiotice, în situaţia unei infecţii bacteriene.

Tratament

Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George
medic de familie, competenţă în fiziokinetoterapie

image

În ceea ce priveşte infecţiile virale, primul lucru bine de ştiut este că antibioticele nu au niciun rost, decât atunci când există suprainfecţii bacteriene. De asemenea, spray-urile nazale sunt un real pericol, mai ales în cazul celor cu deviaţie nazală de sept sau cu altă patologie preexistentă la acest nivel, pentru că, în cazul lor, infecţia virală se poate complica cu una bacteriană şi poate trena.

De aceea, aceste persoane pot deveni dependente de spray-uri, cu consecinţe serioase asupra stării generale, deoarece substanţele conţinute pot duce la patologii redutabile ale mucoasei nazale sau la efecte sistemice: hipertensiune arterială, tahicardie şi chiar depresie, dacă sunt folosite ani în şir. Un tratament corect al virozei este folosirea de imunostimulatoare (la cei fără boli autoimune) de genul echinacea, antiinflamatoare, picături de nas pe bază de sare de mare şi propolis (pentru cei care nu sunt alergici) sau uleiuri volatile (pinosol).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite