Medicină

articolul anterior articolul urmator

Avertismentul unui medic. Femeile la ovulaţie şi gravidele ar putea avea probleme cu accesul în clădiri după 15 mai, din cauza temperaturii

2
12 May 2020 12:01:37
Autor: Sinziana Ionescu
Sursa Shutterstock
Sursa Shutterstock

Femeile la ovulaţie şi gravidele în primul trimestru ar putea avea probleme cu accesul în clădiri după 15 mai, dacă limita temperaturii pentru accesul în anumite incinte va fi de 37 grade Celsius - avertizează medicii.

Un specialist în medicină internă, dr. Cornelia Scărlătescu, avertizează că femeile la ovulaţie şi gravidele în primul trimestru ar putea avea probleme cu accesul în clădiri după 15 mai, dacă limita temperaturii pentru accesul în anumite incinte va fi de 37 grade Celsius. 

Medicul îşi argumentează afirmaţia cu un grafic care arată evoluţia temperaturii corporale la categoriile menţionate.
 
„De la 15 mai se spune că se va interzice accesul în magazine, mijloace de transport, instituţii dacă ai peste 37 de grade. Mai mult, ai putea avea neplăceri în sensul trimiterii la consult medical, testare, etc. Sper, însă, că limită de termoscanare să nu fie 37 de grade.
 
Asta pentru că vine vara şi oamenii se încălzesc, temperatură bazală este mai mare seara decât dimineaţă, poate ajunge la 37,1 – 37,2 grade Celsius şi toate femeile fertile aflate la ovulaţie au o temperatură bazală mai mare cu 0,4 - 0,5 grade faţă de zilele dinaintea ovulaţiei, deci în jur de 37,1 – 37,2 grade Celsius.
 
Mai mult chiar, temperatură bazală se poate menţine peste 37 de grade în următoarele săptămâni, până la începutul trimestrului al doilea de sarcină, dacă a avut loc concepţia şi nidarea produsului de concepţie în uter.
 
Şi alte circumstanţe cresc temperatură bazală, cum ar fi: Arsuri solare severe; Insolaţia (cauzată de expunerea la temperaturi ridicate); Efort fizic intens; Erupţia dentară; Stres; Somn sub 3 ore; Consum de alcool cu o seară înainte.
 
Anumite tipuri de cancer, intoxicaţii, unele medicamente (antibioticele, antihipertensivele, anticonvulsivantele), unele boli autoimune şi inflamatorii (inclusiv artrită reumatoida şi boală Crohn), prezenţa unor cheaguri (trombi) pot creşte temperatură bazală, în afara afecţiunilor bacteriene, virale sau produse de alţi patogeni. Cred că o limită mult mai rezonabilă pentru scopurile de screening termic al populaţiei ar trebui să înceapă de la 37,4-37, 5, cel puţin pentru femei.“ 
 
 
Pe aceeaşi temă: 
 
Dr. Dana Zaciu: Experienţa naşterii este diferită pentru gravide în această perioadă
 
Salvaţi Copiii România: Neonatologii au nevoie de echipamente de protecţie! Gravidele să fie testate înainte de naştere
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

imacandi
12.05.2020, 12:54:14

vad prin studiourile TV o gramada de persoane care nu respecta distantarea sociala.se sesizeaza careva?

-1 (1 vot)
un motan intransigent
13.05.2020, 18:46:11

De cand cu pandemia nu se mai poarta "femeia focoasa". E la moda femaia placida, rece, flegmatica, plictisita, fara niciun chef. De vrei sa-ti pupi nevasta o sa zici ca pupi faiantza baii... La naiba cu termometrele lor!