Avortul la distanţă sau cum a evoluat telemedicina în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ajutorul telemedicinei, pacienţii pot fi trataţi de specialişti la distanţă, prin teleconferinţă. Acum, în SUA, se abordează problema utilizării telemedicinei pentru asistarea avorturilor în clinici care nu au această specializare.

Avorturile telemedicale sunt legale în statul american Iowa încă din 2008. Pentru a se califica pentru un avort telemedical, pacienta trebuie să facă o ecografie realizată de un specialist într-o clinică din oraşul natal. Apoi ea primeşte informaţiile standard despre avortul medical (cu medicamente care provoacă avortul) şi semnează un formular de consimţământ.

În acest moment, la clinica respectivă, un medic intervine prin teleconferinţă, printr-un canal securizat, pentru a răspunde oricărei întrebări din partea pacientei, pentru a-i vedea istoricul medical şi pentru a stabili dacă este, într-adevăr, candidată pentru un avort medical.

După toate acestea, medicul introduce un cod care descuie un sertar din clinica unde este femeia. În acest sertar există mifepristonă şi misoprostol, două medicamente care provoacă avortul. Pacienta ia medicamentele şi se întoarce apoi acasă unde, practic, va suferi o pierdere de sarcină, notează „Motherboard“.

Înainte de avorturile telemedicale, existau doar şase clinici în Iowa care ofereau aceste servicii. Acum, pe lângă cele şase, alte nouă clinici oferă servicii de avort telemedical, în special în zonele rurale în care nu există acces la clinici specializate. 

„Avortul cu pilulă“ are un risc de complicaţii scăzut, aşadar există asociaţii care susţin că acest tip de întrerupere a sarcinii este la fel de sigur ca o consultaţie şi o intervenţie într-o clinică specializată.

Avortul medical versus avortul chirurgical

Avantajele avortului telemedical sunt multiple: o dată, femeile sunt mai dispuse să ia pastile, decât să fie supuse unei intervenţii traumatizante. În plus, ele pot face întreruperea de sarcină mult mai devreme cu ajutorul medicamentelor decât dacă ar face avort chirurgical. Este cunoscut faptul că avorturile sunt din ce în ce mai riscante pe măsură ce sarcina avansează, potrivit „Motherboard“.

Ştiinţa din spatele drepturilor reproductive ale femeilor este doar o parte din istoria complicată a avorturilor de orice fel. Însăşi telemedicina este o tehnologie nouă. Deşi s-a extins destul de mult în ultima vreme, românii beneficiind şi ei de ea, este totuşi un concept neînţeles de mare parte din populaţie.

Examinarea medicală înainte de un avort nu mai implică un consul medical amănunţit al pacientei, consilierea lui şi chiar educarea ei, de aceea, siguranţa rămâne cel mai important aspect. Cercetările arată că avorturile telemedicale nu sunt mai periculoase decât alternativa. 450 de femei din Iowa care au făcut un avort telemedical au fost supravegheate de-a lungul „intervenţiei“. Nu a existat nicio diferenţă de evoluţie după avortul telemedical comparativ cu femeile care au suferit un avort chirurgical.

Există, bineînţeles, teama că un avort telemedical uşurează foarte mult procedura, astfel încât va încuraja femeile să avorteze. „Datele de până acum sugerează că accesul facil la un avort nu încurajează femeile să avorteze, ci doar le face întreruperea de sarcină mult mai accesibilă, cu mai puţine complicaţii medicale. Pentru o femeie care locuieşte departe de un centru urban, un avort telemedical economiseşte timp, cheltuieli şi stres. Acesta ar trebui văzut ca un efect pozitiv, nu unul negativ“, spune Kelly Bourdet de la „Motherboard“.

Telemedicina în România

Primul avantaj al sistemului de telemedicină din România este faptul că paramedicii şi asistenţii de pe salvări transmit în timp real imagini de la locul accidentului sau intervenţiei, medicii de la camera de gardă putând interveni şi stabili un curs de tratament iniţial pentru pacient. 

În zonele rurale, pacienţii beneficiază de telemedicină, scăpând de deplasările costisitoare în oraşe ca Iaşi, Tulcea, Ialomiţa, chiar şi cei închişi putând fi trataţi fără a fi mutaţi din centrul de detenţie. La Mangalia există un sistem de telemedicină care permite monitorizarea la distanţă de către medici cardiologi, în colaborare cu medicii sanatoriului, a pacienţilor care vin la tratament balnear şi recuperator. 

Pacienţii din Delta Dunării ajung foarte rar la doctor, mai ales pe timp de iarnă, când rămân blocaţi din cauza condiţiilor meteorologice. Ei se duc la medicul de familie din sat şi sunt diagnosticaţi de specialistul din Tulcea.


Citeşte mai multe despre telemedicina din România:

Bolnavii vasluieni pot primi consultaţii la distanţă de la medici din Iaşi 

Sistemul de telemedicină lansat sâmbătă la Iaşi deserveşte şapte judeţe şi are conectate 26 de spitale din regiunea Moldovei. Acestea vor fi monitorizate de echipa din incinta Unităţii de Primire Urgenţe  din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon" Iaşi. Alături de Iaşi, astfel de centre de comandă mai sunt la Târgu Mureş şi Bucureşti.

Premieră în lumea medicală! Iaşiul, printre cele trei centre din ţară care poate oferi consultaţii la distanţă 

Sistemul de telemedicină lansat sâmbătă la Iaşi deserveşte şapte judeţe şi are conectate 26 de spitale din regiunea Moldovei. Acestea vor fi monitorizate de echipa din incinta Unităţii de Primire Urgenţe  din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon" Iaşi. Alături de Iaşi, astfel de centre de comandă mai sunt la Târgu Mureş şi Bucureşti.

Deţinuţii Penitenciarului Oradea sunt consultaţi cu ajutorul telemedicinei

Un proiect pilot de zeci de mii de euro permite consultarea celor aflaţi în detenţie de către medici aflaţi la sute de kilometri distanţă. Sistemul de telemedicină face parte dintr-un program pilot, care potrivit medicilor de la Dej, este unic în Penitenciarele din Europa.

Sistem de Telemedicină la sanatoriul din Mangalia

Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia a implementat, la nivelul celor două baze de tratament şi a camerei de gardă a unităţii medicale Sistemul de Telemedicină.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite