Băile din plante atenuează durerile reumatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frigul şi umiditatea din acest sezon accentuează durerile cauzate de reumatism. Băile fierbinţi atenuează însă disconfortul. Rezultate şi mai bune dau aceste băi dacă adaugi în apă preparate de plante cu proprietăţi antireumatice.

Reumatismul constă în inflamarea articulaţiilor şi a ţesuturilor înconjurătoare şi se manifestă prin dureri sâcâitoare. Studiile arată că aproape 90 la sută din persoanele care suferă de boli reu­matismale resimt o intensificare a durerilor în această perioadă. Pentru a scăpa de neplăceri, în afară de medicaţia clasică, pot fi de ajutor şi băile calde cu preparate din plante, ce au un efect calmant.

Măceşele, calmante naturale

Un efect liniştitor demonstrat îl au preparatele pe bază de măceş. Pentru a beneficia şi tu de aceste proprietăţi, infuzează timp de două ore 50 de grame de rădăcini de măceş într-o jumătate de litru de apă. Fierbe amestecul 20 de minute, lasă-l la infuzat încă 30 de minute, apoi strecoară-l şi adaugă-l în cada de baie. Sunt indicate 14-18 asemenea băi, care să se efectueze seara.

Amestec analgezic

O altă metodă pentru a atenua rapid durerile articulare este să faci o baie caldă de jumătate de oră, după ce ai adăugat în apă un decoct obţinut din patru-cinci pumni de flori de fân, 200 g de rădăcină de ferigă şi cinci pumni de frunze de ienupăr la 3 litri de apă. Acest amestec se dă în clocot timp de cinci minute. Florile de fân au acţiune analgezică şi antiinflamatoare. Frunzele de ienupăr sunt sedative şi diuretice şi se pot folosi şi singure (într-un litru de apă se fierb 100 de grame de fructe de ienupăr, amestec care se adaugă în apa pentru baie).

Uleiul de pin, antiinflamator

500 de grame de muguri de pin se fierb 30 de minute în 5 litri de apă. Acest decoct se adaugă în baie. Crizele de reumatism pot fi atenuate şi cu ajutorul uleiurilor esenţiale. Băile cu ulei de pin sunt adesea recomandate, având efecte antiinflamatoare şi antalgice.

Cimbru, în caz de artrită

Decoctul de cimbru, preparat din 500 de grame de plantă la patru litri de apă, folosit pentru baia generală, combate durerile reumatice cauzate de gută sau de artrită.

Muşeţel, timp de 12-14 zile

Indicate pentru tratarea reumatismului sunt şi băile cu flori de muşeţel (200 de grame de flori la 10 litri de apă, în care se adaugă şi o lingură de sare grunjoasă). Benefică este şi infuzia din frunze de trifoi, preparată din 50 de grame de plantă la un litru de apă fierbinte. Se lasă la infuzat două ore şi, în fiecare seară, timp de 12-14 zile, se face baie cu această infuzie.

Băile fierbinţi sunt interzise persoanelor care suferă de boli cardiace şi vasculare.

Sfat: Apa din cadă trebuie să aibă o temperatură între 35 şi 37 de grade Celsius.

image

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra ­Constantina medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Persoanele cu afecţiuni reumatismale pot atenua simptomele bolii cu ajutorul băilor calde şi al decoctului din plante. Remediile indicate, atât pe cale internă, cât şi externă, sub formă de băi, cataplasme sau de frecţii, au acţiune antiinflamatoare şi analgezică la nivelul aparatului osteo-articular. Astfel, se pot folosi amestecuri din frunze de mesteacăn, coajă de salcie, coada-calului, cimbrişor, frunze de nuc, flori de muşeţel, muguri de pin, rădăcină de tătăneasă şi coajă de stejar. Maceratele, infuziile sau decocturile din aceste plante se adaugă în cada cu apă caldă. Nivelul apei nu trebuie să depăşească baza toracelui, iar baia trebuie să dureze aproximativ 10-15 minute, după care persoana respectivă trebuie să se înfăşoare într-un halat gros şi să stea în pat minimum o oră.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite