Bărbaţii, de două ori mai expuşi riscului de a muri după o fractură de şold

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O treime din totalul fracturilor de şold înregistrate la nivel mondial apar la bărbaţi Foto Medical Daily
O treime din totalul fracturilor de şold înregistrate la nivel mondial apar la bărbaţi Foto Medical Daily

Deşi femeile sunt mai predispuse la apariţia osteoporozei, boala care slăbeşte oasele,  la nivel mondial, o treime din totalul fracturilor de şold se înregistrează în rândul bărbaţilor, care, potrivit Fundaţiei Internaţionale a Osteoporozei, se confruntă cu un risc de două ori mai mare de a muri din această cauză.

Osteoporoza este o boală care slăbeşte oasele, facându-le mai susceptibile la fracturare. Afecţiunea este factorul cauzator a peste 1,5 milioane de fracturi anual, dintre care 300.000 fracturi de şold, 700.000 de fracturi vertebrale, 250.000 fracturi ale încheieturilor mâinilor şi peste 300.000 de fracturi ale altor oase.

Chiar dacă, în mod obişnuit, se consideră că femeile sunt mai predispuse la apariţia afecţiunii, cele mai recente date medicale arată că osteoporoza nu-i ocoleşte prea mult pe bărbaţi. 

Potrivit Fundaţia Internaţională a Osteoporozei, o treime din totalul fracturilor de şold înregistrate la nivel mondial apar la bărbaţi. Mai mult, statisticile arată că ei sunt de două ori mai expuşi riscului de a deceda din pricina acestui prejudiciu, comparativ cu femeile, care şi ele se confruntă cu o rată a mortalităţii în creştere, de 37% în primul an după o fractură de şold, scrie Medical Daily.

O boală unisex

În lume, 1 femeie din 3 şii 1 bărbat din 5 suferă de osteoporoză. Este un procent mai mare decât cel al cancerului de sân sau al cancerului de prostată.

Se estimează că riscul bărbaţilor cu vârsta de peste 50 de ani de a suferi o fractură osteoporotică este de până la 27 la sută, mai mare decât cel de cancer la prostată“, a declarat profesorul John A. Kanis, preşedintele Fundaţiei Internaţionale a Osteoporozei.

Un studiu american a scos la iveală faptul că mai puţin de cinci la sută dintre bărbaţi, comparativ cu 13 la suta din femei, au efectuat o osteodensitometrie, testul care măsoară soliditatea şi masa osoasă a coloanei vertebrale, şoldului şi/sau a încheieturilor mâinilor (oasele cele mai predispuse la fracturi osteoporotice). De asemenea, cercetarea a relevat că tratamentul osteoporozei a fost iniţiat la mai puţin de 9% dintre bărbaţi, în timp ce la femei în cazul a 57%.
 

Factorii de risc pentru fracturi şi pierderea de masă osoasă la bărbaţi includ:

anumite medicamente (corticosteroizi, anticonvulsivante, heparina, înlocuirea excesivă a hormonilor tiroidieni, anumite terapii pentru cancer);
boli cronice care afecteaza rinichii, plămânii, stomacul, intestinele şi modifică nivelurile hormonale;
niveluri scăzute de testosteron;
carenţa de vitamina D şi calciu;
fumatul şi consumul de alcool;
insuficienţa exerciţiilor fizice şi îmbătrânirea;
factori ereditari;
rasa (bărbaţii caucazieni sunt mai predispuşi la osteoporoză) 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite