Biofeedback-ul, arta de a-ţi înţelege organismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ajutorul dispozitivelor de biofeedback şi al unui terapeut, putem conştientiza şi descifra mesajele pe care ni le transmite organismul. De asemenea, putem învăţa să ne controlăm reacţiile fiziologice în anumite situaţii, pentru a preveni bolile.

Biofeedback-ul nu este o terapie propriu-zisă, dar specialiştii îl consideră o tehnică de intervenţie specializată în cazul tulburărilor organice apărute ca urmare a unor situaţii stresante mental. Persoanele care apelează la această tehnică sunt antrenate să-şi îmbunătăţească starea de sănătate conştientizând modificările care au loc la nivelul corpului. Un banal exemplu de biofeedback îl reprezintă folosirea termometrului pentru a-ţi lua temperatura atunci când simţi că ai febră şi apoi măsurile pe care le iei pentru a o scădea: bei lichide multe, stai în pat, iei antitermice. Există la nivelul corpului o varietate de modificări atât de subtile, încât nu le putem sesiza. Cu ajutorul unui terapeut şi al aparaturii de biofeedback, le putem „capta" şi ­putem învăţa să le manipulăm.

Între psihologie şi fiziologie

Biofeedback-ul se bazează pe principiul psihofiziologiei, adică specialistul analizează pe de o parte modul în care emoţiile şi gândurile unei persoane acţionează asupra funcţiilor organismului, iar pe de altă parte studiază influenţa introspecţiei, a observaţiei şi a autocontrolului asupra aceloraşi funcţii corporale. De exemplu, conştientizarea ritmului cardiac rapid într-o situaţie stresantă ne poate ajuta să ne ajustăm comportamentul, dar şi să ne controlăm tensiunea arterială.

Activitatea organică, monitorizată

Biofeedback-ul foloseşte dispozitive care măsoară cu precizie anumiţi parametri ai activităţii fiziologice a corpului. Este vorba despre aparate utilizate şi de medicina clasică, de exemplu electrocardiograful (EKG) şi electroencefalograful (EEG). Cu ajutorul ­EEG-ului, este monitorizată activitatea cerebrală, care se modifică semnificativ în anumite situaţii. Terapeuţii în biofeedback utilizează această metodă pentru a trata dependenţele, sindromul hiperkinetic, problemele de învăţare, anxietatea, sindromul obsesiv-compulsiv, depresia, dar şi migrenele. Mai exact, dacă înţelegi modificările care au loc în activitatea electrică a creierului atunci când ai o migrenă, cu ajutorul terapeutului vei învăţa ce trebuie să faci pentru a o combate fără ajutorul medicamentelor.

Combate orice tip de durere

Deşi biofeedback-ul este eficient în prevenirea oricărui tip de boală, scopul său principal fiind acela de a ne menţine starea de sănătate, el poate fi utilizat şi ca adjuvant în tratarea unor boli. Astfel, biofeedback-ul poate fi de ajutor în incontinenţa urinară, în combaterea durerilor de orice tip, inclusiv a celor reumatice, şi în controlul tensiunii arteriale.

În timp, nu mai ai nevoie de ajutor

Partea cea mai bună a acestui tip de terapie complementară este că, după câteva şedinţe de biofeedback, nu vei mai avea nevoie de ajutor. Pe scurt, scopul terapiei este ca, în timp, fiecare persoană să capete independenţă şi control asupra propriului corp, astfel încât să nu mai fie necesară intervenţia terapeutului sau a medicamentelor pentru menţinerea stării de sănătate.

Ce dispozitive utilizează

- Electrocardiograful (EKG) monitorizează activitatea electrică a inimii, care se modifică în situaţii tensionate, dar şi în fazele incipiente ale unor afecţiuni cardiace.

- Electroencefalograful (EEG) măsoară activitatea electrică a creierului.

- Electrodermograful analizează activitatea electrică de la nivelul pielii (conductivitatea, dar şi rezistenţa).

- Termistorul este un tip de termometru ­care măsoară temperatura la nivelul pielii, indicator al stării arteriolelor.

- Pneumograful ­este o bandă flexibilă, similară unui garou, prevăzută cu un set de senzori, care se plasează în jurul pieptului şi al abdomenului. Măsoară rata respiraţiei şi, de asemenea, poate depista eventualele tulburări de respiraţie şi apneea.

Specialistul nostru
Dr. Teodor Coldea
medic primar, competenţe în acupunctură, medicină ayurvedică, psihologie

Biofeedback-ul este modul în care organismul se adaptează la informaţiile din mediul exterior. Iniţial, el se baza doar pe răspunsul organismului din punct de vedere fizic (frecvenţa bătăilor inimii, reglarea tensiunii arteriale, nivelul glicemiei). Ulterior însă, odată cu descoperirile fizicii cuantice, s-a constatat că acest fenomen se exprimă la nivelul organismului prin răspuns la stimulii din mediu la toate cele trei niveluri, respectiv informaţie, energie şi materie. Folosind dispozitive de biorezonanţă, putem, de asemenea, să realizăm programe complexe de restructurare a organismului la nivel energetic şi informaţional.

Avantaj:
În timp, persoanele care apelează la biofeedback învaţă să-şi controleze reacţiile corpului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite