„Boala cronică de rinichi nu se vindecă. Mai ales dacă pacientul are diabet sau hipertensiune“. Patru lucruri importante despre această afecţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rinichii sunt responsabili de eliminarea substanţelor toxice din organism, substanţe rezultate în urma metabolismului. Nu este singura funcţie importantă pe care o au rinichii. Ei sunt implicaţi în reglarea presiunii arteriale, a concentraţiei de hemoglobină - împiedicând astfel apariţia anemiei, precum şi în menţinerea sănătăţii oaselor.

Reducerea persistentă a capacităţii rinichilor de a-şi îndeplini funcţiile în organism duce la apariţia bolii cronice de rinichi. Ce înseamnă reducere persistentă? Adică mai mult de trei luni, explică prof.dr. . Cristian Serafinceanu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, medic primar nefrologie, la Institutul naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice „Prof.dr. N Paulescu“ din Bucureşti.

Potrivit acestuia, afecţiunea evoluează, de cele mai multe ori, nu doar ca o autointoxicaţie cu deşeuri metabolice, ci şi cu anemie progresivă, hipertensiune arterială şi boală osoasă. Adică cu fracturi, dureri şi deformaţii osoase.

Trei sferturi din cauzele de boală cronică de rinichi sunt produse de diabetul zaharat şi de hipertensiunea arterială, atrage atenţia universitarul.

„Legătura dintre rinichi şi hipertensiunea arterială este complexă şi bilaterală. Pe de o parte, hipertensiunea arterială primară, de obicei moştenită din familie, este una dintre cauzele principale de îmbolnăvire a rinichilor, alături de diabetul zaharat. Pe de altă parte, odată cu pierderea progresivă a ţesutului renal din pricina unei alte boli renale - o inflamaţie sau o infecţie renală, mai spune universitarul, apare o hipertensiune arterială - denumită secundară - care, la rândul ei, agravează evoluţia bolii renale, într-un cerc vicios. De aceea, se poate spune că nu există caz de hipertensiune arterială fără implicare renală“.

Odată apărută, boala nu se vindecă

Sunt patru lucruri fundamentale pe care un pacient cu boală cronică de rinichi sau cu risc crescut de a o dezvolta - cum sunt diabeticii - trebuie să le cunoască, potrivit prof. dr. Serafinceanu.

1.Primul este că, odată apărută, boala nu se vindecă. Mai ales dacă pacientul are şi diabet zaharat sau hipertensiune arterială, boli care sunt ele însele nevindecabile. Pe de altă parte, boala poate fi mult încetinită sau chiar practic suspendată pentru perioade mari de timp dacă indicaţiile medicului curant privind dieta şi medicaţia sunt respectate cu stricteţe de către pacient.

2.Al doilea lucru important, este că boala are, în toate cazurile, două complicaţii: anemia şi agravarea sclerozei vaselor de sânge. În aceste condiţii, creşte riscul de a se produce un eveniment cardiovascular grav: infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral sau chiar moartea subită.

3.Al treilea element, este că boala evoluează către stadiul de insuficienţă renală, stadiu care în care singurul tratament posibil este protezarea funcţiilor prin transplant renal sau dializă.

4.Nu în ultimul rând, este vorba despre faptul că boala nu doare şi pacientul se poate simţi bine, chiar la valori mari ale creatininei sanguine, analiză medicală care arată că rinichii sunt aproape de colaps.

Complicaţiile sunt severe şi ireversibile

Contrar primei impresii superficiale, aceasta nu este o veste bună pentru că pacientul se simte „normal“ şi nu acceptă cu uşurinţă măsurile terapeutice care adesea îi schimbă din temelii stilul de viaţă, cum este, de exemplu, iniţierea dializei, adaugă universitarul.

„Atunci când apar durerile, oboseala, greaţa, complicaţiile sunt, de obicei, severe şi ireversibile, fiind necesară iniţierea de urgenţă a dializei. Aceasta presupune manevre traumatizante - instalarea unor catetere în venele centraleale gâtului şi este bgrevată de un riswc vital important atât prin aceste abordări invazive, cât şi prin starea de sănătate tot mai precară a pacientului, avertizează prof. Serafinceanu.

Acesta insistă pentru controale medicale regulate şi efectuarea perioadică a unor baterii de teste specifice de către toţi pacienţii cu boală cronică de rinichi sau de cei care au un risc crescut, în special de pacienţii cu diabet zaharat sau hipertensiune arterială.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite