Boala Lyme - cauze, simptome, tratament. Tot ce trebuie să ştii despre boala de care suferă Justin Bieber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântăreţul de muzică pop Justin Bieber, 25 de ani, a anunţat în urmă cu câteva zile pe o reţea de socializare, că suferă de boala Lyme. Boala i-a afectat pielea, creierul şi în general, sănătatea.

 „Au trecut câţiva ani de când am contractat virusul, urmez tratamentul potrivit pentru această boală şi îmi voi reveni complet. Voi fi mai bine ca niciodată“, a mărturisit cântăreţul.

Cauzele bolii Lyme

Boala Lyme este o boală infecţioasă, cauzată de patru tipuri de bacterii: Borrelia burgdorferi şi Borrelia mayonii -  responsabile de apariţia afecţiunii în SUA - şi Borrelia afzelii şi Borrelia garinii, mai prezente în Europa şi Asia. Calea de transmitere este prin muşcătura de căpuşe. Din piele, bacteria ajunge în sânge şi se răspândeşte în tot corpul.

Nu toate persoanele muşcate ajung să facă boala. Cu cât căpuşa rămâne mai mult timp ataşată de piele, cu atât creşte riscul infecţiei. Potrivit unor specialişti, căpuşa ar trebui să rămână ataşată de piele între 36 şi 48 de ore pentru ca bacteria să pătrundă în organism. Persoanele mai expuse sunt cele care petrec mult timp la iarbă verde sau în zone împădurite unde trăiesc aceste insecte sau lucrează în spaţii deschise.   

Nedepistată şi netratată de la primele simptome, în câteva săptămâni sau luni, boala Lyme afectează atât pielea, cât şi funcţiile nervoase şi inima.

Se pare că Justin Bieber nu a fost diagnosticat imediat şi a mare parte a anului trecut nu a urmat tratament.

Lyme OnHealth

Simptome ale bolii Lyme

Potrivit specialiştilor de la Mayo Clinic, semnele şi simptomele bolii Lyme variază. De obicei apar în etape, dar aceste etape se pot şi suprapune.

Primul semn este o muşcătură mică, asemănătoare celei produse de ţânţari, care apare la locul infecţiei. Semnul se remite de la sine, în câteva zile.

La o lună de la infecţie apare în acelaşi loc o roşeaţă de forma unui cerc cu mijlocul bine evidenţiat, asemeni unui „ochi de bou“. Roşeaţa se întinde încet, de la o zi la alta, ajungând să măsoare 30 de centimetri. În mod obişnuit, nu este însoţită de mâncărime sau de durere, dar poate fi caldă la atingere. Acest tipar de roşeaţă este un indicator specific al bolii Lyme, dar nu este obligatoriu. Unii pacienţi ajung să dezvolte roşeaţă în mai multe locuri pe corp.

Alte semne care anunţă boala sunt febra, frisoanele durerile musculare, înţepeneala gâtului şi  dificultăţile de înghiţire.

Dacă boala nu este diagnosticată şi tratată apar, în următoarele luni, alte semne şi simptome, printre care: roşeaţă în mai multe locuri de pe piele, dureri severe la nivelul încheieturilor, în special la genunchi, dar pot migra de la o încheietură la alta. Cele mai grave semne sunt cele care se instalează la nivel neurologic: săptămâni sau luni de la momentul infecţiei se produce o inflamare a membranelor care învelesc creierul – meningită – o paralizie temporară pe o parte a feţei; o afectare musculară cu slăbiciune la nivelul picioarelor.

Cele mai puţin frecvente semne şi simptome ale bolii Lyme sunt cele la nivelul inimii – bătăi neregulate ale cordului ; inflamaţii oculare; hepatită şi oboseală extremă.

Complicaţiile bolii Lyme

Netratată, boala Lyme poate cauza artrită, în special la nivelul genunchilor; paralizie facială şi neuropatie; dificultăţi cognitive – memorie deficitară şi bătăi neregulate ale inimii.

Tratametnul constă în administrarea de antibiotice sub supraveghere medicală.

picnic

Cum se face prevenţia în boala Lyme

Cea mai simplă cale de prevenire este ocolirea zonelor unde aceste căpuşe trăiesc, în special a celor cu iarbă înaltă, împădurite sau pline cu tufişuri.

Specialiştii recomandă ca atunci când se merge la iarbă verde încălţămintea să fie una adecvată, închisă, iar îmbrăcămintea compusă din pantaloni lungi şi bluze cu mâneci lungi, pălărie şi mănuşi. Animalele de companie trebuie ţinute în lesă.

Totodată, se recomandă aplicarea pe piele a substanţelor speciale, cu această indicaţie, împotriva insectelor, mai puţin pe mâini şi în jurul ochilor şi a gurii. La plecare, hainele şi păturile, precum şi celelalte obiecte trebuie scuturate bine pentru a rămâne pe ele insecte. Când ajungem acasă e bines ă facem duş. Căpuşele pot rămâne pe piele ore înainte de a se ataşa. Duşul şi spălarea hainelor pot îndepărta căpuşele neataşate.

Nu căpătăm imunitate după ce am făcut boala Lyme şi ne-am tratat. Ne putem îmbolnăvi de mai multe ori.

Dacă observăm o căpuşă ataşată de piele este bine să o îndepărtăm folosind cu grijă penseta, după care aplicăm un antiseptic pe locul respectiv.


 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite