Boala Parkinson, diagnosticată târziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cu boală în stadii extrem de avansate au dreptul la un însoțitor personal
Persoanele cu boală în stadii extrem de avansate au dreptul la un însoțitor personal

Tot mai multe cazuri de Parkinson apar la persoanele cu vârsta sub 60 de ani, atrag atenția specialiștii cu ocazia Zilei Internaționale a bolii Parkinson, marcată astăzi la nivel mondial.

În țara noastră, diagnosticarea bolii Parkinson se face destul de târziu, conform concluziilor conferinței Asociației AntiParkinson, care a avut loc la Deva cu ocazia acestei zile și care a a reunit aproximativ 130 de medici, asistenți medicali și pacienți.

Contractura musculară, semn al bolii

Cu această ocazie, medicii au atras atenția asupra semnelor care anunță apariția Parkinson. „Simptomele motorii ale bolii Parkinson sunt rigiditatea, contractura musculară, lentoarea în mișcare, tremur de repaus, postură în flexie și instabilitate posturală", a explicat doctorul Elena Rusan, medic neurolog la Spitalul Județean Deva.

Citește și...

DOVEDIT Bărbaţii care mănâncă frecvent fructe de pădure sunt mai feriţi de Parkinson

Gripa ar putea favoriza boala Parkinson

Activitatea fizică este benefică

Tot în cadrul acestei conferințe, medicii au oferit o serie de sfaturi practice de folos bolnavilor cu Parkinson. „În caz de blocaj motor, acordați-vă câteva secunde pentru a vă concentra asupra mișcării picioarelor, numărați pașii și începeți de pe aceeași parte de fiecare dată, mergeți înapoi sau în spatele cuiva și puneți un obstacol în fața pantofului. Atunci când sunteți descurajați de tremur, păstrați-vă brațele și mâinile ocupate sau blocați mâinile sub șezut. Este indicat ca pacienții care suferă de boala Parkinson să practice o activitate fizică, mers pe jos, înot, grădinărit", spune medicul specialist neurolog Lavinia Bertalan.

Hidratarea, extrem de necesară

Pe de altă parte, doctorul Dan Mircea Farcaș, medic primar cardiolog si pacient cu Parkinson, a evidențiat faptul că, din cauza dificultății de a înghiți, mulți bolnavi de Parkinson prezintă deshidratare cronică, de aceea este necesar ca aceștia să bea suficiente lichide până urina devine aproape incoloră.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite