Bogdan Guşanu, urolog: „Impactul disfuncţiei erectile asupra pacientului poate fi sever, putem vorbi chiar de depresie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Bogdan Guşanu, medic primar urolog în cadrul clinicii Medicover
Dr. Bogdan Guşanu, medic primar urolog în cadrul clinicii Medicover

Stânjenitoare pentru mulţi bărbaţi, disfuncţia erectilă este o afecţiune ce poate duce la depresie, anxietate, şi, nu de puţine ori, la refugiul în consumul de alcool sau tutun. Afectează imaginea de sine şi creează frustrări ce pot deteriora relaţia de cuplu.

Orice bărbat se poate confrunta ocazional cu tulburări de erecţie, însă dacă acestea se repetă constant şi durează mai bine de 3 luni, poate fi vorba de disfuncţie erectilă.

Dr. Bogdan Guşanu, medic primar urolog în cadrul clinicii Medicover, a explicat pentru „Adevărul“ cum apare această boală şi ce tipuri de tratament pot reprezenta salvarea pentru bărbaţii afectaţi.

„Adevărul“: Ce este disfuncţia erectilă?

Dr. Bogdan Guşanu: Diagnosticul de disfuncţie erectilă reprezintă incapacitatea constantă sau repetată de a obţine sau menţine erecţia un anumit timp pentru a susţine actul sexual. Poate să apară la orice vârstă, dar este un diagnostic mai des întâlnit în cazul bărbaţilor vârstnici. Disfuncţia sexuală nu afectează doar viaţa sexuală a bărbatului. Valoarea evaluării şi gestionării corecte a diagnosticului de disfuncţie erectilă se referă şi are implicaţii nu numai pentru indivizii afectaţi şi partenerii lor, ci şi pentru societate în ansamblul său.

Care sunt principalii factori care conduc la apariţia disfuncţiilor erectile?

Orice factor care influenţează negativ starea funcţională a arterelor cavernoase peniene (diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, afecţiuni endocrine cu modificări ale hormonilor sexuali, stările prelungite de hiperexcitabilitate emoţională şi stres, fumatul), uneori anumite intervenţii chirurgicale (pentru cancerul de prostată de exemplu), traumatismele din zona bazinului cu afectare neurologică secundară, diverse boli neurologice degenerative.

Unul din zece bărbaţi se confruntă cu cel puţin un episod de disfuncţie erectilă în viaţă. Ce simptome ar trebui să-i semnalizeze că problema este gravă şi ar trebui să se prezinte la medic?

Orice dificultate prelungită în apariţia şi menţinerea erecţiei la parametri satisfăcători pentru o viaţă sexuală normală, orice diminuare a dorinţei sexuale (libidoului) cu o durată mai mare de o lună.

Ce maladii asociate pot constitui factori de risc pentru disfuncţiile erectile?

Diabetul zaharat, hipercolesterolemia, afecţiunile endocrine cu diminuarea secreţiei hormonilor sexuali sau a celor hipofizari, tiroidieni, adenomul de prostată şi cancerul prostatic, boli neurologice diverse, tabagismul.

Cum se pune diagnosticul disfuncţiei erectile?

Clinic: prin anamneza amănunţită a pacientului şi completarea de către acesta a unui formular cu întrebări legate de calitatea erecţiei în ultima lună. Paraclinic: prin întocmirea unui profil hormonal şi metabolic complet, efectuarea unei ecografii Doppler ale arterelor cavernoase pentru aprecierea calităţii circulaţiei peniene, şi diverse consulturi interdisciplinare (cardiologic, psihologic etc.).

Cât de grave pot deveni aceste probleme în cazul în care pacientul nu se prezintă la medic?

Disfuncţia erectilă netratată nu se va remedia de la sine decât în cazuri rare, la pacienţii tineri la care factorul principal de apariţie este stresul emoţional, peste care unii pacienţi pot trece voluntar. În unele cazuri, disfuncţia erectilă poate semnala apariţia unor afecţiuni precum diabetul sau bolile cardiovasculare. Lăsată afecţiunea netratată, impactul disfuncţiei erectile asupra pacientului poate fi sever, putem vorbi chiar de depresie şi de efecte negative asupra relaţiei cu partenerul.

Prin ce metode pot fi tratate disfuncţiile erectile?

În funcţie de cauza şi de severitatea disfuncţiei erectile şi dacă pacientul mai suferă şi de alte afecţiuni, putem vorbi despre mai multe metode de tratament. Medicul urolog trebuie să explice pacientului riscurile şi beneficiile fiecărei metode de tratament. Astfel, avem la îndemână metode farmacologice de tratament: administrarea cronică de medicamente vasodilatatoare selective ale circulaţiei la nivelul bazinului. Metode chirurgicale vasculare, de suplimentare a surselor arteriale ale circulaţiei peniene prin intermediul transpoziţiei unor vase arteriale de vecinătate. Mertode chirurgicale plastice ce constau în implantarea unor dispozitive pneumatice cilindrice de-a lungul corpilor penieni, prin intermediul cărora se poate simula o erecţie artificială. Avem la îndemână şi metodele de terapie de sustinere psihiatrică care ajută şi completează celelalte terapii.

Graţie avansului tehnologic, astăzi putem folosi şi metode neinvazive de tratament, de stimulare şi îmbogăţire a compoziţiei arborelui circulator arterial penian, cu crearea unui aflux sangvin suplimentar, cu ajutorul terapiei cu unde de şoc de joasă intensitate (ESWT).

Metoda ESWT înlocuieşte cu succes orice terapie clasică

Când a apărut tehnologia ESWT în România şi care sunt beneficiile acesteia în comparaţie cu terapiile clasice?

În decembrie 2019, Medicover The Bridge din Bucureşti a fost prima clinică din România care a inaugurat terapia ESWT a disfuncţiei erectile. Cu o eficienţă dovedită în 80% din cazuri, terapia ESWT are o eficienţă superioară atât clinică, cât şi financiară, estetică şi psihologică faţă de celelalte terapii enumerate, prin faptul că ameliorează simptomele afecţiunii fără a fi nevoie de administrare cronică de medicamente, fără a fi nevoie de intervenţii chirurgicale costisitoare sau traumatizante pentru pacient, eficienţa persistând de-a lungul anilor.

Care sunt paşii investigaţiilor dinaintea terapiei?

Anamneza amănunţită a pacientului la prima prezentare la cabinetul urologic, ulterior recoltare de analize de sânge pentru determinarea profilelor hormonal şi metabolic, consulturile interdisciplinare cardiologic şi sexologic, şi, la final, ecografia Doppler peniană.

Cum funcţionează această terapie şi ce se întâmplă concret la nivelul organismului în timpul terapiei?

Fasciculele concentrate de unde de şoc (complet nedureroase), purtătoare a unor mari cantităţi de energie focalizate pe arii mici de-a lungul corpilor cavernoşi, pe traseele vasculare, cu descărcare energetică de durată exterm de scurtă (nanosecunde), produc microtraumatisme la nivelul ţesutului vascular, care au ca urmare secreţia naturală de către organism la nivel local a unor factori de regenerare a ţesuturilor, printre care şi factorul de creştere vascular, responsabil de generarea de mici vase arteriale noi, care cresc în dimensiuni pe durata tratamentului, asigurând creşterea afluxului de sânge arterial în corpii cavernoşi – suportul fizic al erecţiei.

În funcţie de ce factori recomandaţi această terapie sau una dintre cele clasice?

Metoda ESWT se recomandă tuturor disfuncţiilor erectile în care este constatată o scădere a fluxului arterial penian normal (respectiv peste 70% din totalul disfuncţiilor erectile). Ea înlocuieşte cu succes orice terapie clasică, fiind menţionată actualmente ca tratament de primă linie în combaterea acestei afecţiuni, în protocoalele terapeutice oficiale ale Asociaţiei Urologice Europene.

Cum decurge procedura de tratament ESWT?

Procedura se efectuează în ambulatoriu, durează circa 15 minute/şedinţă, fiind necesare 10 şedinţe săptămânale. În timpul procedurii, medicul urolog aplică fluxul calculat şi personalizat de unde de şoc pacientului la nivel penian (în 6 puncte), prin intermediul unui aplicator asemănător unei sonde ecografice obişnuite, pacientul fiind aşezat pe o canapea de consultaţie în poziţie întins pe spate.

După cât timp apar rezultatele şi cu ce frecvenţă ar trebui repetată procedura?

În funcţie de reactivitatea şi de răspunsul individual la tratament, rezultatele pot apărea şi după primele 1-2 şedinţe, însă, în marea majoritate, se resimt efecte pozitive începând cu a doua jumătate a tratamentului, efectul manifestându-se în mod crescător şi desăvârşindu-se inclusiv o perioadă de timp după finalizarea şedinţelor de terapie. Marea majoritate a pacienţilor nu necesită şedinţe de ESWT de reconsolidare mai devreme de 1-2 ani.

Ce feedback aţi primit din partea pacienţilor? Au fost constatate efecte secundare de-a lungul timpului?

Feedback-ul primit este în mare parte pozitiv. Circa 80% din cazuri au descris la modul obiectiv o îmbunătăţire efectivă şi de durată a parametrilor şi calităţii vieţii sexuale după terapia ESWT. De asemenea, pacienţii nu au raportat efecte secundare.

Pot reprezenta un pericol pentru organism diversele tratamente promovate în mediul online ca metode pentru soluţionarea disfuncţiilor masculine (de exemplu, pastila albastră)?

Orice tratament autoadministrat pentru rezolvarea disfuncţiei erectile poate avea efecte potenţial nocive, uneori chiar letale prin implicaţiile cardiovasculare. De aceea este necesară o evaluare amplă urologică, cardiologică, psihiatrică si hormonală înaintea oricărei administrări a oricărei terapii pentru această afecţiune, pentru identificarea cauzei declanşatoare şi a terapiei potrivite. Recomand tuturor bărbaţilor ca după vârsta de 50 de ani să meargă la un control anual la medicul urolog, la fel şi bărbaţilor sub această vârstă care au antecedente familiale de patologie prostatică.

Sunt deschişi românii în a-şi trata acest tip de probleme medicale sau încă ne confruntăm cu ruşine şi preconcepţii?

Odată cu popularizarea acestei noi terapii în mediul online am observat o deschidere din ce în ce mai mare a pacienţilor români faţă de această problemă. Tendinţa sperăm să se menţină.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite