Boli care te pot omorî într-o singură zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există o serie de boli care evoluează atât de rapid încât pot duce la deces în doar 24 de ore. Printre acestea se numără Ebola, febra Dengue, într-adevăr, prea puţin probabile pe teritoriul nostru, dar meningita, accidentul vascular cerebral, septicemia cauzată de Stafilococul auriu poate lovi pe oricine, indiferent de aria geografică.

Cancerul este pentru mulţi cea mai înfricoşătoare boală. Dar totuşi trebuie ştiut că a devenit o boală cronică, progresivă, care evoluează în timp, iar durata de supravieţuire s-a prelungit mult datorită progresului medicinei. Puţini ştiu însă că există boli mult mai redutabile decât cancerul, care pot ucide într-o singură zi. Potrivit dailymail.com, printre acestea se află fasciita necrozantă, boala Chagas, febra Dengue, Ebola, meningita, accidentul vascular cerebral,  infecţia generalizată cu Stafilococ auriu, holera, plaga bubonică, enterovirusul D68.

Meningita

Meningita provocată de infecţia cu meningococ este o boală ce poate avea o evoluţie fulminantă. Meningococul este cauza principală a meningitei bacteriene, sepsisului, dar poate provoca şi pneumonie sau artrită. Bacteria se transmite pe cale aerogenă sau prin picături de secreţii de la persoanele infectate. Meningita bacteriană este o boală cu rată de deces rapid de până la 40%, chiar cu tratament antibiotic adecvat.

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) se remarcă în rândul din ce în ce mai multor persoane tinere. Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge (o arteră) care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. În cazul în care accidentul vascular cerebral afectează o mare parte din creier sau centrii respiratori, decesul survine în scurt timp.

Boala Chagas

Boala Chagas este o parazitoză tropicală foarte frecventă în ţările din America Centrală şi de Sud, determinată de infectia cu protozoarul Trypanosoma cruzi. Acesta se transmite vectorial, prin intermediul unei insecte hematofage (care se hrăneşte cu sângele gazdei) din familia Triatoma. Dacă persoana se scarpină, va contamina leziunea cu fecalele purtătoare de parazit. Asftel, parazitul dobândeşte acces in organismul uman unde îşi începe replicarea şi ajunge să invadeze întreaga gazdă.

MRSA

MRSA este o infecţie generalizată provocată de o bacterie, Stafilococul auriu, caracterizată prin rezistenţă sa la agenţi antibiotici (antibiorezistenţă). Prin toxinele sale, Staphilococcus aureus poate cauza diferite afecţiuni, de la reacţii cutanate până la septicemii grave.

Ebola

Ebola sau febra hemoragică Ebola este o boală infecţioasă virală severă, adesea fatală, provocată de virusul Ebola (Ebolavirus), care se manifestă prin afecţiuni hemoragice severe la oameni, primate şi antilopele duiker, survenind în focare epidemice în Africa Centrală şi Africa de Vest.

Febra Dengue

Febra Dengue este o bolaă infecţioasă provocată de un arbovirus şi transmisă e ţânţarii din specia Aedes. Afecţiunea este cunoscută şi sub numele de „febra oaselor rupte" deoarece durerile osoase pot fi atât de intense încât creează senzaţia că oasele se rup. Febra Dengue deţine o incidenţă mai mare în rândul populaţiei din Asia de Sud-Est, Africa, insulele din Pacific, Caraibe, America de Sus şi America de Nord.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite