Boli provocate de aerul condiţionat: alergia la frig este una dintre ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medic

Cele mai frecvente boli cauzate de expunerea la aer condiţionat afectează aparatul respirator. În cazuri rare, se poate instala o formă de pneumonie care lasă sechele după vindecare şi poate duce la deces, în lipsa tratamentului.

În cazuri mai rare, aerul condiţionat poate provoca şi urticaria la frig, o reacţie alergică la nivelul pielii, care poate declanşa şi şocul anafilactic, o urgenţă medicală.

Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competenţă în ecografie, homeopatie şi fitoterapie, ne-a explicat ce neplăceri poate cauza aerul condiţionat şi cum pot fi evitate cu câteva măsuri simple.

Rinite, sinuzite, bronşite

SmartLiving: În această perioadă, folosim cu toţii aerul condiţionat atât acasă, la serviciu, cât şi în maşină. În multe cazuri, îl ţinem pornit continuu, inclusiv noaptea. Ne poate declanşa probleme de sănătate?

Dr. Ana Maria Bucur: Standardul crescut de viaţă a făcut ca prezenţa aparatelor de aer condiţionat să fie o normalitate atât acasă, cât şi la serviciu, cel puţin, aşa pretind persoanele mai tinere. Aceste persoane parcă nu pot face adaptarea la aerul natural cald sau rece şi doresc să stea într-o cameră cu aer condiţionat.

Numai că acest aer prelucrat, trecut prin filtre şi îmbogăţit cu freon nu este complet inofensiv, nu e prea prietenos. Foarte frecvent, expunerea la aer condiţionat poate favoriza apariţia unor boli ca: rinita alergică, sinuzitele, pneumonia, îndeosebi cu agentul patogen Legionella pneumophila şi bronşite de etiologie diversă.

SmartLiving: Cine e mai e mai predispus să dezvolte aceste probleme de sănătate, provocate de aerul condiţionat?

Dr. Ana Maria Bucur: Cei care sunt mai predispuşi la a declanşa diverse afecţiuni respriratorii sunt persoane cu imunitatea uşor mai scăzută, din diverse cauze. Cineva care, în timpul iernii, face câteva episoade de infecţii respiratorii este mai sensibil la aerul condiţionat decât altcineva care răceşte rar.

Persoanele care suferă de orice alergie respiratorie cu tropism nazal (rinita) sau bronho-pulmonar (astmul) vor fi mai indispuse în prezenţa aerului condiţionat şi-l vor evita de câte ori vor putea, vor pleca de lângă aparatul care-l emite.

Dureri de cap care nu trec cu medicamentele obişnuite

SmartLiving: Din păcate, nu putem evita tot timpul aparatele de aer condiţionat şi uneori chiar suntem nevoiţi să stăm ore întregi sub jetul de aer rece. Ce probleme pot apărea, în aceste situaţii?

Dr. Ana Maria Bucur: Dacă jobul te-a fixat la un birou situat sub aparatul care-ţi bate aerul condiţionat în ceafă, lucrurile se complică. Nimeni nu este bucuros să aibă nasul înfundat non-stop, dureri de cap sâcâitoare ori să strănute în salve continue. Plus, jena la apăsarea obrajilor şi urechile înfundate.

Ştiu, toată lumea râde în ton cu moda contemporană care a declarat sus şi tare că e o gogoriţă chestia cu „te trage curentul!“. Putem să-l numim cum vreţi, dar o mişcare mai energică a aerului, natural sau emis printr-un aparat, se poate numi vânt sau curent… Şi te afectează. Mai ales dacă eşti sensibil la acest agent declanşator. Cu ochii lăcrimând şi cu prurit nazal nu mai este aşa distractiv să lucrezi opt ore la birou.

Cefaleea apărută după expunerea la aer rece condiţionat nu prea trece cu antalgicele obişnuite şi determină o iritare psiho-emoţională aproape continuă.

„Unele afecţiuni respiratorii persistă câteva luni“

SmartLiving: Care sunt cele mai grave afecţiuni pe care le pot provoca folosirea excesivă a aerului condiţionat şi diferenţele mari de temperatură între exterior şi interior?

Dr. Ana Maria Bucur: Conjunctivita alergică, sinuzita, rinita alergică şi cea vasomotorie (n.r. – nonalergică). Acestea sunt cel mai des întâlnite boli provocate de aer condiţionat.

Cea mai gravă este „boala veteranilor“, având ca agent patogen Legionella pneumophila. Este o pneumonie febrilă cu insuficienţă respiratorie şi alterarea funcţiei renale şi cardiovasculare, ducând la deces rapid, fără tratament. În rare cazuri, boala poate evolua fără simptome, ducând la dobândirea imunităţii naturale.

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite