Bolile cardiovasculare nu trebuie să ne ţintuiască în pat! Aflaţi de ce la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când cineva primeşte un diagnostic de afecţiune cardiovasculară, unul dintre primele gânduri este: „Trebuie să mă mişc cât mai puţin“. Total greşit, atrage atenţia kinetoterapeuta Andreea Vucan. Despre mişcările pe care trebuie să le facem pentru a preveni evenimentele nefericite, dar şi despre recuperarea după o intervenţie chirurgicală discutăm la Adevărul Live.

Principalele idei atinse în urma discuţiei

Ultimele studii au demonstrat că mişcarea şi mişcarea făcută corect în bolile cardiovasculare, sub supravegherea unui specialist, reduce mult din agravarea bolilor.

Recuperarea medicală este parte din tratament. Sau aşa ar trebui să fie.

Mişcarea menţine circulaţia sanguină şi tonusul muscular la limite normale. Avem şi o stare psihoemoţională sănătoasă.

La început, când nu avem probleme destul de serioase recomand să se apeleze la kinetoterapeut. Sunt interzise sporturile competitive, pentru că poţi avea nişte aritmii care pot duce la probleme serioase. Starea de sănătate trebuie evaluată de un medic cardiolog înainte de a intra în sala de sport.

După diagnosticarea cu hipertensiune arterială se impune tratamentul medicamentos iar în sala de kineto ar trebui instituit un program individualizat prin care se învaţă mişcări noi, executate corect şi pe timp îndelungat. La sală se învaţă mişcări respiratorii, bicicletă, covor rulant, etc. Succesul înseamnă toleranţa la efort al pacientului.

În cazul aritmiilor efortul trebuie dozat foarte bine. Mişcările se stabilesc în funcţie de patologia fiecărui pacient. După evaluarea cardiovasculară se face nişte mobilizări uşoare, pasive, iar apoi pacientul e lăsat să lucreze activ. Se lucrează şi asupra posturii ceea ce ne ajută să respirăm mai uşor.

Înotul este indicat, dar cu anumite restricţii pentru anumiţi pacienţi, la cei cu transplant de exemplu.

Dacă facem mişcare după capul nostru riscăm să agravăm afecţiunile cardio sau chiar mai rău – să suportăm rupturi musculare, de ligamente. Se pot întâmpla foarte multe.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite