CAMPANIE „Tu ştii ce mănânci?“ Cât de bune sunt, de fapt, ouăle şi pe care le alegi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reputaţia lor de alimente de bază, care nu trebuie să lipsească dintr-o dietă echilibrată, a fost pusă la îndoială în ultimii ani atât din cauza „conţinutului prea mare de colesterol", cum spun unii, cât şi fiindcă majoritatea provin de la păsări crescute în condiţii industriale. Iată care este, de fapt, realitatea!

O teorie tot mai vehiculată cu ceva timp în urmă, conform căreia consumul de ouă creşte necontrolat nivelul colesterolului, a determinat multă lume să limiteze foarte mult sau chiar să renunţe la a mai mânca aceste alimente. Ori unele persoane le-au consumat în continuare, dar fără gălbenuş, principalul incriminat pentru sporirea nivelului grăsimilor sangvine şi, deci, pentru instalarea bolilor cardiovasculare. De altfel, gălbenuşul era considerat „mica bombă de colesterol".
În ultimii ani, această teorie a fost demontată de specialişti. „Consumul a unu-două ouă zilnic de către persoanele sănătoase nu determină modificări ale nivelului colesterolului sangvin. De fapt, colesterolul în sine nu este periculos pentru sănătate. Ba, mai mult, fără colesterol nu am putea supravieţui mai mult de câteva ore, deoarece din el organismul fabrică hormoni sexuali şi construieşte membrane celulare", explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

CIteşte şi:
Igiena mâinilor, mai bună decât medicamentele

Ce consecinţe poate avea consumul de organisme modificate genetic

Surse de vitamine şi de minerale

Aliment extrem de complex, oul îi asigură organismului toţi cei nouă aminoacizi esenţiali de care are nevoie, vitaminele A, cele din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), D şi E, precum şi minerale - calciu, fosfor, magneziu, fier şi zinc. Acizii graşi Omega 3 fac din ou un produs aliat al sistemului cardiovascular, contrar opiniei generale. În plus, el are în compoziţie biotină, cunoscută şi sub numele de colină sau vitamina H. Biotina intervine în procesarea acizilor graşi, împiedică depunerile de colesterol şi înlesneşte funcţiile ficatului şi ale vezicii biliare.

Cele ecologice, mai nutritive?

Culoarea mai pronunţată a gălbenuşului ouălor de la ţară ar putea fi o dovadă că sunt şi mai nutritive şi, deci mai sănătoase decât cele obişnuite, din comerţ, provenite de la găini crescute în baterii. De altfel, în cartea sa „Şi noi ce mai mâncăm... Ca să slăbim?", prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi recomandă pentru consumul zilnic ouă a căror coajă este inscripţionată cu cifra 0 (găini crescute în aer liber şi hrănite cu mâncare ecologică) sau 1 (provenind de la găini crescute în aer liber şi hrănite cu mâncare normală).

Cifra 2 semnalează ouă provenite de la găini crescute în hale la sol, iar ouăle cu cifra 3 (care nu ar mai trebui să existe pe piaţa din UE începând de la 1 ianuarie 2012) - sunt de la găini crescute în baterii, cu lumină artificială şi „îndopate" cu hormoni.
De asemenea, prof. dr. Mencinicopschi, le recomandă pe cele fecundate, fiindcă acestea sunt considerate „vii", din ele putându-se dezvolta un pui. Ouăle obţinute de la păsările crescute industrial, în absenţa cocoşului, sunt ouă nefecundate, din care nu pot ieşi pui.

Care este cea mai întâlnită problemă sexuală a bărbaţilor

Studii-controversă

Cu toate acestea, cele mai noi studii realizate în acest sens au concluzionat că diferenţele între aşa-numitele ouă ecologice, ale găinilor cresute în libertate, pe pământ, şi cele de la găini din baterii sunt insesizabile.
De altfel, o cercetare efectuată anul trecut de oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord a scos la iveală că nivelurile de vitamine şi de colesterol sunt aproape identice între cele două tipuri de ouă. În cadrul studiului au fost analizat conţinutul nutriţional al 500 de ouă, în decurs de doi ani.
„Singura diferenţă demnă de luat în calcul este faptul că, într-adevăr, ouăle de la găini «nestresate» conţin uşor mai multe grăsimi decât cele de la găini «stresate», dar acest lucru nu influenţează nivelul de colesterol al consumatorului", explică medicul Kenneth Anderson, coordonatorul studiului.
Singurul rezultat cert al cercetării americane este că „un ou, indiferent de provenienţa lui, este un aliment foarte important din punct de vedere nutriţional", subliniază dr. Anderson.
Există însă şi multe „guri" care contestă astfel de studii. Una dintre cele mai cunoscute persoane care pun la îndoială atât calitatea ouălor de baterie, cât şi pe cea a cărnii găinilor crescute în baterii, este celebru bucătar britanic Jamie Oliver. El a dedicat, la un moment dat, una dintre emisiunile sale („Jamie's Fowl Dinners") informării publicului cu privire la diferenţele dintre cele două tipuri de alimente.

Vezi mai jos o parte din această emisiune

Ouăle de raţă, risc de infecţie cu Salmonella

Ouăle provenite de la raţă şi de la gâscă au o calitate nutriţională similară cu cea a celor de găină, însă riscul de toxiinfecţii alimentare este mai mare decât dublu în cazul primelor. Acesta este şi motivul pentru care astfel de ouă nu se comercializează în magazine.

Recomandate - de struţ şi de prepeliţă

Studiile arată că valoarea nutriţională a ouălor de struţ, care se găsesc mai greu la noi, este foarte asemănătoare cu cea a ouălor comune, de găină, dar primele conţin un nivel mai redus de colesterol. Atenţie însă, un singur ou de struţ cântăreşte cât 24 de ouă de găină.
Ouăle de prepeliţă sunt deosebit de hrănitoare, spun specialiştii, şi, în plus, sunt mai puţin alergene decât cele de găină. Dimensiunea lor redusă face ca numărul de ouă recomandate persoanelor sănătoase într-o zi să fie mai mare, până la cinci.

Un tratament pentru cupluri infertile pune fătul în pericol. Află care!

Cum le testezi prospeţimea

Mai ales în cazul ouălor mai rar întâlnite, cum sunt cele de struţ sau de prepeliţă, este foarte important să te asiguri de prospeţimea lor. Unele dintre ele au inscripţionată pe coajă data la care expiră. Însă în lipsa acestei inscripţii, poţi testa prospeţimea scufundând un ou într-un vas cu apă cu fundul plat. Dacă nu este mai vechi de 4 zile, oul stă orizontal pe fundul oalei. Cu cât este mai vechi, cu atât capătă o poziţie mai verticală.
Ouăle se păstrează în frigider, de preferat în cofrajul original, la o temperatură de +4 grade Celsius.

E important când şi cum le mănânci

Specialiştii spun că momentul din zi în care mâncăm ouă este extrem de important. Se spune despre ouă că, dacă le mănânci dimineaţa, au rol de medicament, fiindcă au virtuţi nutriţionale deosebite şi sunt uşor procesate de organism, dacă le consumi la prânz sunt alimente obişnuite, iar seara pot provoca indigestii.
„Sunt de preferat cele fierte moi, scrob (omletă spartă) sau ochiuri româneşti (n. r. - sparte şi fierte în apă cu puţin oţet)", recomandă prof. dr. Mencinicopschi.
Desigur, un alt „truc", pentru a evita creşterea nivelului colesterolului şi pentru a te bucura din plin de calităţile nutriţionale ale ouălor este să nu le combini cu bacon, unt sau cu brânză grasă.

Nu-ţi place carnea? De vină pot fi genele

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite