Cancerul de pancreas poate fi anunţat de icter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt mai predispuse persoanele cu pancreatită cronică şi cele cu diabet zaharat. În majoritatea cazurilor, cancerul pancreatic dă simptome doar în stadiile avansate, când şansele de supravieţuire sunt reduse.

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai agresive tipuri de afecţiuni oncologice. „În ciuda descoperirii în stadii incipiente a cancerului de pancreas şi a tratamentelor noi, nu putem vorbi de vindecare, rata de mortalitate prin această boală fiind în continuare mare", atrage atenţia medicul Georgeta Vremeş, specialist oncologie medicală la clinica MedLife din Bucureşti.

În aproximativ 90 la sută din cazuri, tumoarea se formează în pancreasul exocrin, responsabil de producerea enzimelor indispensabile digestiei. Tumoarea malignă mai poate apărea şi la nivelul pancreasului endocrin, care secretă hormoni precum insulina. Cancerul poate fi localizat la nivelul capului pancreasului, dar şi la cel al cozii sau corpului acestui organ.

Fumatul, factor de risc

Cancerul pancreatic este mai frecvent întâlnit la persoanele cu vârste de peste 50 de ani, mai ales la fumători, care au un risc dublu de a face această boală. Consumul de alcool şi dieta bogată în grăsimi, prăjeli şi în afumături sunt alţi factori implicaţi în apariţia tumorii pancreatice. De asemenea, sunt mai expuşi cei care au în familie cazuri de cancer de pancreas şi persoanele diagnosticate cu pancreatită cronică (inflamaţie de durată a pancreasului) şi cu diabet zaharat de tip I sau II.

Medicul Georgeta Vremeş atrage atenţia că sunt la risc şi persoanele cu anumite sindroame genetice, precum sindromul de pancreatită ereditară, cancerul de colon nonpolipos ereditar şi cele având mutaţii la nivelul genei BRCA 2.

Coloraţia galbenă a pielii (icterul) este un simptom posibil de cancer de pancreas, mai ales în cazul în care tumoarea se localizează la nivelul capului pancreasului, când se produce comprimarea căii biliare principale.

Cancerul de pancreas mai poate da simptome precum: urină închisă la culoare, durere în partea superioară a abdomenului, care se propagă spre spate şi care nu cedează la administrarea de medicamente antalgice, scaune decolorate, senzaţia de greaţă şi de vomă, lipsa poftei de mâncare, stare generală de slăbiciune şi scăderea în greutate.Şi diabetul instalat brusc poate fi semnal de alarmă. Din păcate, cele mai multe dintre aceste manifestări apar în stadiu avansat.

Tumoarea, vizibilă la ecografie

În cadrul ecografiei abdominale se poate observa prezenţa tumorii pancreatice. Pentru confirmarea diagnosticului sunt necesare investigaţii suplimentare, precum tomografia sau imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM), ce arată şi dacă boala s-a extins la organele vecine.
De asemenea, prin ecoendoscopie (tehnică ce combină endoscopia şi ecografia) se pot depista tumori de dimensiuni foarte mici. Intervenţia chirurgicală, radioterapia şi chimioterapia sunt cele trei opţiuni de tratament în cancerul de pancreas.

„În stadiile incipiente, tratamentul este chirurgical, însoţit sau nu de chimioterapie, iar în stadiile avansate, respectiv metastatice, tratamentul este constituit din chimioterapie şi terapii cu scop paliativ", menţionează medicul Georgeta Vremeş.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite