Cancerul pulmonar este agresiv şi evoluează rapid. Care sunt semnele atunci când apar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tusea cronică însoţită de mucus poate fi semne de cancer pulmonar
Tusea cronică însoţită de mucus poate fi semne de cancer pulmonar

Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancere. În fiecare an, aproximativ 11.000 de români sunt diagnosticaţi cu această boală.

Cancerul pulmonar sau bronhopulmonar este determinat de înmulţirea necontrolată a celulelor din mucoasa care căptuşeşte arborele traheo-bronşic. Cu timpul, aceste celule se transformă în tumori care se pot dezvolta atât în interiorul bronhiilor, cât şi în afara lor, spre ţesutul pulmonar.

Există mai multe tipuri de cancer pulmonar, dar, în general, se disting două categorii – cancerul pulmonar cu celule mici, diagnosticat în 15% din cazuri şi cancerul pulmonar fără celule mici – non-microcelular, identificat în aproximativ 85% din cazuri.

Cancerul pulmonar este cunoscut ca fiind extrem de agresiv, cu o evoluţie rapidă, rata de supravieţuire la 5 ani fiind de 15 % pentru toate stadiile de evoluţie.

În faze incipiente, nu are simptome. Statisticile arată că doar 1din 3 cazuri de cancer pulmonar sunt diagnosticate într-un stadiu care permite aplicarea unor terapii utile.

Atunci când semnele cancerului de plămâni apar ele pot include tusea cronică, însoţită de mucus sau sânge sau schimbări ale tusei pe care bolnavul o are de multă vreme, potrivit webmd.com.  

Infecţiile respiratorii recurente, inclusiv bronşita şi pneumonia, respiraţia şuierătoare, durerile în piept, răguşeala, transpiraţia gâtului şi a feţei, durerile la nivelul umărului sau braţului; oboseala, pierderea apetitului şi a greutăţii, febra care vine şi pleacă sunt alte semne ale acestei boli grave. În plus, sunt prezente durerile de cap severe şi tulburările de înghiţire.

În Europa, în 2014, peste 250.000 de persoane au decedat ca urmare a diagnosticării cu această boală. În România, în fiecare an, circa 11.000 de persoane sunt diagnosticate cu acest tip de cancer.  Categoria de vârstă cea mai expusă acestei boli este compusă din persoane cu vârsta cuprinsă între 45 – 65 de ani, 85% din pacienţii diagnosticaţi fiind fumători cronici.

De altfel, fumatul reprezintă principalul factor de risc în cancerul pulmonar - peste 90% din persoanele care suferă de această boală au fost sau sunt fumători curenţi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite