Cancerul se răspândeşte mai repede şi devine mai agresiv la temperaturi joase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celulelor canceroase le place frigul, au constatat oamenii de ştiinţă FOTO Shutterstock
Celulelor canceroase le place frigul, au constatat oamenii de ştiinţă FOTO Shutterstock

Un mediu răcoros stimulează dezvoltarea unor tumori canceroase, astfel că riscul de metastaze este mai mare atunci când temperaturile la care sunt expuşi bolnavii sunt joase, arată un nou studiu.

Atunci când organismul este expus la temperaturi joase, el intră în starea de autoapărare, de supravieţuire: vasele sangvine se îngustează, pentru a preveni pierderile de căldură prin piele, ceea ce face ca extremităţile să sufere primele. Metabolismul este accelerat şi începem să tremurăm. Când este foarte frig, organismul se va concentra pe menţinerea în stare de funcţionare cât mai bună a inimii, creierului şi a altor organe vitale, iar restul corpului are de suferit.

Pe lângă toate acestea, mediul rece afectează şi modul în care se dezvoltă şi se împrăştie în corp celulele canceroase, au descoperit oamenii de ştiinţă americani de la Institutul Cancerului Roswell Park, din New York. Ei au realizat studii pe animale de laborator expuse la temperaturi de 22 şi de 30 de grade Celsius, pentru a observa cum evoluează tumorile canceroase în funcţie de temperatura ambientală.

Astfel, specialiştii americani au constatat că anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de pancreas, de colon, de piele şi de sân, se dezvoltă mai rapid şi încep să se răspândească în corp mai devreme şi mai agresiv în medii mai răcoroase, de aproximativ 22 de grade Celsius. De altfel, tumorile s-au dezvoltat mai rapid şi în cazul animalelor care au trăit încă de la naştere în medii mai reci decât în mod obişnuit.

Celulele imunitare, mai eficiente când afară e cald

Limfocitele T, un tip de globule albe, sunt armele naturale ale organismului în lupta cu bolile. De altfel, sistemul de apărare anticancer al corpului este coordonat, în mare parte, de celulele T. Celulele canceroase încearcă să „păcălească“ celulele T atunci când sunt atacate. De aceea, multe terapii anticancer au drept scop stimularea celulelor T, astfel încât acestea să câştige lupta.

În cadrul ceretării americane, şi şoriceii de laborator ţinuţi la 22 de grade Celsius, şi cei ţinuţi la 30 de grade Celsius aveau acelaşi număr de celule T înainte de a se îmbolnăvi de cancer. Totuşi, în cazul celor expuşi mediului mai cald, celulele T s-au înmulţit şi au acţionat mai repede pentru a ataca tumoarea. În plus, celulele T ale acestora au secretat cantităţi mai mari de substanţe anticancer.

Prin comparaţie, organismul şoriceilor expuşi la temperaturi mai joase era mai puţin dispus să lupte cu tumoarea.

De asemenea, în cadrul studiului, cercetătorii le-au dat animalelor de laborator posibilitatea de a alege între cinci spaţii special amenajate, cu temperaturi care creşteau de la 22 la 38 de grade Celsius. Majoritatea au ales spaţiile cu temperatura „confortabilă“ de 30 de grade Celsius. Însă după ce au dezvoltat o formă de cancer, cei mai mulţi şoricei s-au îndreptat către spaţiile cu temperaturile cele mai mari, de 38 de grade Celsius.

Acesta poate fi un mecanism de autoapărare. De altfel, şi oamenii cu cancer simt că le este frig în temperaturi pe care altfel le considerau normale. Autorii studiului spun că sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra dacă nu cumva pacienţii cu cancer ar trebui trataţi în „camere fierbinţi“ pentru rezultate mai bune. 


Citeşte şi:

Nucile ne ajută să trăim mai mult. Câte ar trebui să mâncăm zilnic

Persoanele care includ zilnic în dietă nucile, alunele sau migdalele au un risc mai mic de a suferi de boli cardiovasculare, de diabet şi de cancer, arată un nou studiu.

Cum l-au ajutat copiii cu cancer pe un chirurg american să descopere soluţia pentru operaţii pe creier mai precise

Cercetătorul Jim Olson, care şi-a dedicat întreaga viaţă cercetării tumorilor cerebrale, a creat o vopsea specială pentru colorarea ţesutului canceros, astfel încât chirurgii să poată „tăia“ mai precis decât în prezent. Specialistul şi-a prezentat descoperirea într-un discurs emoţionant despre pacienţii lui, în cadrul conferinţelor Pop! Tech.

Aproximativ 4.000 de românce mor, anual, din cauza cancerului de sân

România are anual, aproximativ 6.000 de cazuri noi de cancer de sân, iar în jur de 4.000 de femei mor, în acelaşi interval, din cauza acestei maladii, a anunţat, vineri, şeful clinicii de chirurgie de la Institutul Oncologic Bucureşti, prof. dr. Alexandru Blidaru.

Diagnostic mai precis şi mai sigur al cancerului de sânge la Institutul Clinic Fundeni

Copiii şi adulţii cu leucemii sau cu alte forme de cancer al sângelui vor putea fi mai bine diagnosticaţi în noul centru regional de diagnosticare în profunzime a cancerului de sânge din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite