Cancerul de sân şi bătălia între sexe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Bărbaţii suferă singuri, iar femeile împreună”
„Bărbaţii suferă singuri, iar femeile împreună”

Nu este un secret că femeile au avut întotdeaua o soartă mai grea decât bărbaţii. Totul a fost mai greu pentru o femeie. Pentru orice a trebuit să-şi dovedească neinferioritatea.

Femeia a trebuit să se lupte pentru orice. Orice a fost o bătălie, de la dreptul de vot, dreptul la educaţie, până la dreptul de a purta pantaloni. În SUA, facultăţile de medicină la început acceptau numai bărbaţi. Femeile care încercau să intre în facultate erau respinse de la bun început exclusiv pe bază de sex. Abia la mijlocul secolului XIX anumite şcoli de medicină cum ar fi Medical College of Pennsylvania şi Johns Hopkins au început să accepte femei.

În general, la presiunea altor grupuri de femei care au învăţat repede că banul este puternic. Şcoala de Medicină Johns Hopkins a acceptat să primească studente pentru că un grup de femei bogate a strâns o sumă mare de bani şi a oferit-o ca donaţie şcolii de medicină. Cu o condiţie. Să accepte femei. Prima femeie profesor la o facultate de medicină a fost tot la Johns Hopkins abia în 1903 (pe nume Florence Sabin). Femeile au învăţat repede că există putere în număr şi organizare. Şi femeile s-au dovedit mai deştepte şi mai maleabile decât bărbaţii, au reuşit să stabilească organizaţii solide care au vorbit cu o singură voce. Iar vocile lor au fost din ce în ce mai puternice.

Diferenţa dintre sexe în favoarea bărbaţilor este evidentă aproape în orice domeniu de viaţă. Până la cancer. La capitolul cancer, femeile sunt de departe superioare bărbaţilor. Mă refer la depistarea şi tratarea cancerului. Pentru că şi cancerul este diferit în funcţie de sex. Cancerul de plămân încă mai are o mică preponderenţă masculină, ca şi cel de cap şi gât. Cancerul de prostată şi cel testicular sunt bineînţeles exclusiv masculine. Iar cancerul de sân, bijuteria oncologiei, mândria oncologiei, este cu preponderenţă covârşitoare un cancer feminin.

Cancerul de sân este privilegiatul oncologiei. Chiar există o gelozie între oncologii care tratează exclusiv, de exemplu cancerul de prostată sau de plămân faţă de cei care tratează cancerul de sân. Armamentariul de tratament în cancerul de sân depăşeşte cu mult celelalte tipuri de cancer. Există mult mai mulţi agenţi de chimioterapie pentru cancerul mamar comparativ cu celelalte. Există mult mai multe studii clinice deschise pe cancer de sân. Mult mai multe femei participă în studii clinice. Din acest motiv, studiile clinice evoluează mult mai repede, iar rezultatele se văd în dezvoltarea non stop a agenţilor noi de tratament. Toate celelalte tipuri de cancer sunt în urma cancerului de sân.

cancer san

Chiar m-am întrebat - oare de ce aşa o diferenţă între cancerul de sân şi toate celelalte cancere? Răspunsul este complicat. Dar cred că se reduce la esenţa femeii. Femeile comunică altfel între ele, au curajul acţiunii şi văd putere în unitate. În plus, toţi, toată lumea, indiferent de sex sau de vârstă, rezonăm emoţional la noţiunea de cancer de sân. Nu se poate să nu fii atins de imaginea superbei Angelina Jolie care acum a căpătat în plus anumite calităţi tragice. Parcă este şi mai frumoasă în tragedia ei. Vestea dublei mastectomii a călătorit cu viteză peste tot în lume. Şi eu am paciente care au mutaţia genei BRCA şi care şi-au făcut dublă mastectomie şi oforectomie bilaterală.

Le-a fost greu să decidă, unele şi-au făcut reconstrucţie, altele nu. Dar toate au rămas vulnerabile dupa operaţie. În timpul examenului fizic s-au simţit şi mai goale, şi mai  sensibile în camera sterilă de spital, când a trebuit să îşi expună cicatricele în faţa noastră, a medicilor. Acum, după dezvăluirea publică a Angelinei Jolie,  mărturisesc că parcă s-a schimbat şi atitudinea pacientelor - sunt mai mândre, mai curajoase, îşi arată cicatricea cu mai puţină gingăşie şi jenă. O schimbare mică, poate doar în imaginaţia mea, dar o schimbare în bine. Chiar dacă numai pentru acest lucru, Angelina Jolie, eu, Dr. Dan, îţi mulţumesc.

P.S. - În altă ordine de idei, când Paul Newman a murit în 2008 de cancer de plămân, vestea a trecut aproape neobservată. Bărbaţii suferă singuri, iar femeile împreună.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite