Cancerul la sân. Cinci paşi care te ajută să reduci riscul de apariţie a bolii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crosul roz împotriva cancerului de sân are loc în parcul Tineretului din Bucureşti, pe 16 octombrie, începând cu ora 09.00

Vreau să încep prin a-ţi spune un adevăr pe cât de dur, pe atât de util. Prevenţia în cazul cancerului la sân este momentan o utopie - această boală nu poate fi prevenită. 1 din 8 femei de pe Planetă va dezvolta boala pe parcursul vieţii, iar cancerul de sân nu este discriminatoriu - nu alege după vârstă, culoare sau statut social. Dar TU poţi să alegi!

Tot ce poţi să faci este să îţi organizezi viaţa astfel încât să reduci cât mai mult riscul de apariţie, dar şi să ai la îndemână toate procedurile prin care poţi să afli din timp dacă ai dezvoltat o asemenea afecţiune.

Medicina secolului nostru nu mai este cea a tratamentului, ci una preventivă. Noi, medicii, încercăm pe toate fronturile să împiedicăm apariţia bolilor, să „împingem” cât mai târziu momentul apariţiei bolilor cum este şi cancerul mamar sau să descoperim atât de devreme încât să tratăm uşor.

De aceea, astăzi mi-am propus să te învăţ cum să fii sănătoasă pentru mai mult timp. Iată cei 5 paşi de urmat:

  • Controlează-ţi greutatea corporală. Da, chiar şi atunci când vine vorba despre cancerul mamar, silueta ta contează. Există studii care arată o legătură directă între ce arată cântarul şi declanşarea cancerului mamar după menopauză.  
  • Fă sport. Activitatea fizică, chiar şi cea moderată, ajută la diminuarea riscului de apariţie a cancerului mamar.  
  • Asigură-ţi o alimentaţie sănătoasă. Consumul de grăsimi şi dulciuri fine creşte riscul de apariţie a neoplasmului mamar, de altfel acesta este motivul pentru care un nivel de trai mediu sau ridicat se asociază cel mai des cu această afecţiune. În acest moment, cele mai bune sfaturi despre dietă şi activitate fizică în ceea ce priveşte o eventuală reducere a riscului cancerului de sân, sunt să-ţi creezi un program regulat de activitate fizică şi să eviţi sau să limitezi consumul de alcool şi grăsimi.  
  • Dacă vei avea ocazia să alăptezi, profită de ea! Se pare că o perioadă cât mai lungă de alăptat va diminua riscul de a face cancer.  
  • Diagnosticarea timpurie. În afară de schimbarea stilului de viaţă, cea mai importantă acţiune pe care o poţi face este să urmezi 3 paşi simpli pentru diagnosticarea timpurie: autoexaminarea lunară a sânilor, examenul clinic anual al sânilor efectuat de către specialistul senolog şi o mamografie anuală dacă ai trecut de vârsta de 40 de ani sau ecografia mamară anuală dacă ai până în 40 de ani. Vezi aici de ce sunt importante cele două investigaţii imagistice.  

Atenţie! Deşi este ignorată de o parte a femeilor, nu trebuie să uiţi că diagnosticarea precoce a cancerului mamar, prin controale de rutină, e cea care grăbeşte vindecarea şi chiar salvează vieţi!

Dacă ai nelămuriri în legătură cu felul în care trebuie să faci autoexaminarea lunară sau pur şi simplu vrei să ştii ce investigaţie îţi este potrivită având în vedere istoricul personal, nu ezita să ceri părerea unui specialist senolog. Alcătuieşte-ţi o listă de întrebări şi nu pleca din cabinet până când nu eşti lămurită în totalitate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite