Când sunt hematoamele un motiv de îngrijorare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deseori se întâmplă ca după o lovitură mai puternică să ne alegem cu o vânătaie, problemă cunoscută sub numele de hematom. Când trebuie să ne îngrijoreze un astfel de semn, care sunt cele mai bune tratamente – îţi răspundem pe rând la toate aceste întrebări.

Prin definiţie, hematomul este acumularea de sânge (cheag) care apare sub piele, în afara unui vas sangvin, ca urmare a unei lovituri sau a strivirii ţesutului respectiv. Dacă în primă fază el are nuanţa roşiatică-vineţie, pe măsură ce se reabsoarbe în piele se estompează şi devine galben-verzui. Bine de ştiut este că aspectul cheagului de sânge, dar şi timpul de vindecare diferă de la o persoană la alta. În timp ce majoritatea hematoamelor dispar după câteva zile fără tratament (de regulă 5-8 zile), celor care apar la nivelul capului trebuie să le acordăm mai multă atenţie.

Tipuri de hematoame

În funcţie de aspectul şi de locul în care apar, hematoamele sunt de mai multe feluri. Cele mai întâlnite dintre acestea sunt:

- simple – cele de la nivelul pielii, în urma unei lovituri;

- epidurale - pot fi consecinţa unui traumatism la cap (leziune a creierului). În acest caz, sângele se acumulează între dura mater (membrana groasă a sistemului nervos central) şi craniu;

- subdurale – apar între două dintre cele trei învelişuri ale sistemului nervos central, de regulă după accidente rutiere, agresiuni sau căderi de la înălţime mare;

- ale scalpului – sunt cunoscute în popor şi sub denumirea de cucuie;

- intra-abdominal – leziune în urma unei lovituri puternice la nivelul abdomenulul sau a unei afecţiuni. Hematoamele de acest tip se pot localiza atât în peretele abdominal, cât şi la nivelul unor organe, cum este ficatul, splina, rinichii.

Află care sunt cele mai periculoase hematoame şi ce trebuie să faci în caz de lovitură.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite