Când prostata îţi creează probleme...

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce femeile se plâng adesea de neplăceri cauzate de boli specifice lor, bărbaţii par a fi feriţi de problemele de sănătate. Să fie oare aşa? Sau au şi ei punctele lor vulnerabile?

Prostata este o formaţiune glandulară fibromusculară care face parte din aparatul reproducător masculin şi secretă 10-30 % din lichidul seminal.

În stare sănătoasă este de mărimea unei nuci, înconjoară uretra şi poate fi simţită la un examen rectal. Hormonii masculini (în special testosteronul) sunt responsabili pentru buna ei funcţionare. Tuşeul rectal şi examenul PSA (antigen prostatic specific) sunt printre cele mai importante investigaţii care pot da indicii asupra prezenţei unui cancer în această zonă şi este indicat să fie repetate anual de bărbaţii de peste 55 de ani.

Care sunt cele mai întâlnite afecţiuni

Adenomul de prostată este cea mai frecventă problemă care apare la bărbaţii de peste 60 de ani (70% sunt afectaţi), la care secreţia de testosteron este mai redusă. Această tumoare benignă se întâlneşte rar la bărbaţii de peste 40 de ani
(20 %), iar la cei de peste 80 de ani în proporţie de 90 %. Creşterea ei în volum odată cu vârsta este normală, dar poate ajunge să apese sau chiar să stranguleze vezica urinară.

Prostatita, afecţiune care apare mai des la bărbaţii între 20 şi 40 de ani, este o inflamaţie a glandei provocată în cele mai multe cazuri de infecţii. Acestea apar din cauze bacteriene (5-10% din cazuri) sau nonbacteriene. Cancerul de prostată este una dintre cele mai comune afecţiuni ale bărbaţilor de vârsta a treia din ţările dezvoltate.

Cum se tratează

Tratamentul cel mai des recomandat pentru adenomul de prostată este cel medicamentos. Uneori este nevoie de o operaţie chirurgicală minim invazivă sau, în cazuri extreme, de scoaterea prostatei. Dacă s-a ajuns la retenţia de urină, aceasta trebuie deblocată prin montarea unei sonde direct în vezică. Dacă urina nu este evacuată la timp, există pericolul apariţiei infecţiilor şi calculilor renali.

Prostatita acută este tratată cu ajutorul antibioticelor. Cea cronică, nonbacteriană, implică mai multe tipuri de terapie, printre care cel cu alfa blocante, a căror acţiune constă în relaxarea muşchilor netezi de la nivelul colului vezicii urinare, uretrei şi prostatei, îmbunătăţind fluxul urinar.

image

În primul rând, pentru a preveni afecţiunile prostatei, orice bărbat trebuie să se ferească de bolile cu transmitere sexuală. Iar cea mai sigură metodă de a evita aceste boli este folosirea prezervativului.

În timp, infecţiile transmise pe cale sexuală pot duce la boli inflamatorii ale prostatei care dau bătăi de cap pe termen lung. Cât priveşte adenomul de prostată sau cancerul de prostată, din păcate, aceste boli nu pot fi prevenite.

Singurul mod de a combate eficient aceste afecţiuni este depistarea precoce a tumorilor, fie ele benigne sau maligne. Iar pentru aceasta este nevoie ca bărbatul de peste 40 de ani să meargă anual la un control medical.

image



Dr. Romeo Mărăşescu, medic primar  chirurg urolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite