Candidoza indică o imunitate slăbită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciuperca, găsită în mod obişnuit în organismul uman, devine periculoasă atunci când se înmulţeşte necontrolat şi poate semnala probleme serioase.

Candida albicans face parte din categoria ciupercilor care populează în mod natural organismul uman. Corpul sănătos, ale cărui mecanisme de apărare sunt intacte, nu „simte" prezenţa acestei ciuperci. Între ea şi organismul uman există o relaţie neutră, Candida neaducând nici beneficii, nici prejudicii stării de sănătate. „Această ciupercă «preferă» mucoasele, de aceea ea populează mai ales flora vaginală, bucală şi a tractului digestiv", explică medicul primar epidemiolog Rodica Şerban de la Clinica MedLife.
Totuşi, atunci când apar anumite dezechilibre, iar bariera imunitară a corpului scade, Candida se înmulţeşte necontrolat şi provoacă infecţii localizate sau, în cazuri mai grave, chiar generalizate. Cele mai cunoscute sunt infecţiile de la nivelul aparatului genital feminin, fiindcă acolo ciuperca întâlneşte mediul umed necesar dezvoltării ei. Însă în foarte multe situaţii, simptomele infecţiei apar atât la nivelul cavităţii bucale, cât şi pe piele.

Citeşte şi:
Ce infecţii sexuale pot duce la infertilitate

La ovulaţie, femeile au risc crescut de infecţii

Se poate transmite

Nu este o regulă ca ciuperca să producă neplăceri doar atunci când organismul este slăbit. Infecţia poate şi să se transmită, mai ales atunci când intrăm în contact cu o persoană infectată. De aceea, candidoza se încadrează în categoria infecţiilor cu transmitere sexuală. Transmiterea pe cale sexuală poate fi prevenită prin folosirea prezervativului. Însă infecţia se poate transmite şi prin utilizarea la comun a unor obiecte personale, cum sunt prosoapele, de exemplu.
De asemenea, Candida se transmite cu uşurinţă şi în spitale. Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Aberdeen, Scoţia, a scos la iveală că, atunci când sunt contractate în spitale, infecţiile cu această ciupercă sunt mult mai grave. Explicaţia este că ele pot ajunge în organism prin circuitul sangvin şi, astfel, se răspândesc în tot organismul. În plus, există riscul ca în spitale, unde sunt folosite substanţe dezinfectante, ciuperca să capete rezistenţă la tratamentele antifungice clasice. Atunci când infecţia se generalizează, afectând tractul respirator şi sistemul nervos central, ea poate duce chiar la deces.

Îi afectează frecvent pe diabetici

De regulă, vaginita candidozică, adică infecţia genitală cu această ciupercă, este privită ca o infecţie banală. De altfel, ea se tratează cu uşurinţă, cu ajutorul unor tratamente specifice. Specialiştii spun însă că, în condiţiile contactelor sexuale protejate sau între parteneri sănătoşi, infecţia cu Candida albicans trebuie să ne îngrijoreze. „Infecţia cu această ciupercă nu se instalează pe un organism normal, sănătos, ci pe unul vulnerabil", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
În cele mai multe situaţii, Candida se înmulţeşte necontrolat mai ales atunci când o persoană are imunitatea scăzută, din diverse cauze, atunci când este supusă unei intervenţii chirurgicale sau când ia antibiotice. În cazul femeilor, şi administrarea pilulelor contraceptive poate determina proliferarea ciupercii.
„Însă atunci când vine la noi un bărbat de 50-60 de ani, care nu a avut contacte sexuale cu persoane infectate şi care, totuşi, prezintă balanită candidozică (candidoză genitală masculină), suspectăm un diabet", precizează medicul Oana Clătici. Specialista spune că în foarte multe situaţii, infecţiile cu candida semnalează instalarea diabetului de tip II şi, de aceea, mai ales persoanele în vârstă care fac candidoză ar trebui să-şi măsoare glicemia.

Cum o recunoaştem

La nivel genital, candidoza se manifestă prin apariţia unor scurgeri albicioase, păstoase, urât mirositoare, dar şi prin înroşirea pielii şi prin senzaţia de mâncărime şi de arsură la nivelul vulvei şi al vaginului. Atunci când ciuperca infectează cavitatea bucală, apar senzaţia de arsură şi, uneori, pete albicioase sub limbă sau în gât.
„Când infecţia cu Candida afectează pielea, apare aşa-numitul «intertrigo», adică erupţii roşii între degete, la subraţ sau sub sâni, în cazul femeilor", spune medicul Oana Clătici.


"Mergeţi la medic dacă aveţi simptome ale infecţiei cu Candida, fiindcă poate semnala diabetul sau slăbirea imunităţii pe fondul unor boli grave, cum este cancerul."
Oana Clătici
medic dermatolog

Citiţi mâine în „Adevărul Weekend Sănătate"!

- Dosar: Mic ghid de acordare a primului ajutor
- Care sunt măsurile esenţiale până la sosirea echipajului medical
- Gesturi care pot face diferenţa chiar şi în accidentările uşoare
- Soluţii moderne pentru tratarea monturilor
- Ce indicaţii are terapia cu argilă
- Scapă de durerile de spate prin tehnica Alexander!
- Dieta care „hrăneşte" celulita
- Cât sunt de interesaţi românii să mănânce bio

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite