VIDEO Nu lăsa teama de căpuşe să-ţi strice minivacanţa! Mic ghid despre muşcăturile de căpuşe şi despre boala Lyme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu încerca să extragi căpuşa cu mâna! Dacă ţii neapărat să o îndepărtezi singur, foloseşte o pensetă FOTO: Shutterstock
Nu încerca să extragi căpuşa cu mâna! Dacă ţii neapărat să o îndepărtezi singur, foloseşte o pensetă FOTO: Shutterstock

Deşi au creat o nouă isterie naţională, căpuşele pot fi ţinute la distanţă destul de uşor, cu ajutorul soluţiilor repelente şi al îmbrăcămintei adecvate. Şi dacă suntem muşcaţi nu înseamnă că ne vom îmbolnăvi, ne liniştesc medicii.

Anul trecut, numărul cazurilor confirmate de boală Lyme s-a dublat comparativ cu anul precedent, potrivit unui raport publicat la începutul acestui an de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. De fapt, în toată ţara, în anul 2012 au fost confirmate 698 de cazuri de boală Lyme, infecţia provocată de muşcătura de căpuşă.

Trebuie menţionat, însă, că nu orice muşcătură de căpuşă ne îmbolnăveşte. O dovadă în acest sens este faptul că anul trecut s-au adresat medicilor 1.762 de persoane muşcate de căpuşă, care s-au temut că suferă de boala Lyme, dar numai 698 dintre acestea au fost confirmate, adică mult mai puţin de jumătate. În 2012, cele mai multe cazuri confirmate de boală Lyme s-au înregistrat în judeţul Sibiu (139), urmat de Alba şi de Botoşani (ambele cu câte 69 de cazuri) şi de Cluj (58 de cazuri).

Încălzirea globală şi câinii, de vină pentru înmulţirea căpuşelor

Anul acesta, sezonul căpuşelor a început mai devreme, iar problema a căpătat într-un timp scurt amploare, zeci de persoane ajungând la spital înţepate de căpuşe.

„Înmulţirea peste măsură a căpuşelor în ultimii ani se pare că are două cauze: încălzirea globală si numărul mare de câini comunitari, fiindcă aceste căpuşe trăiesc pe o gazdă animală – câini, oi, vaci, capre etc.“, explică  medicul primar boli infecţioase Simin-Aysel Florescu de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş“ din Capitală.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a emis un avertisment către populaţie privind pericolul muşcăturilor de căpuşă şi câteva recomandări pentru a le preveni:

  • Dacă ieşim la iarbă verde sau în parcuri, îmbrăcămintea să fie deschisă la culoare pentru a identifica, prin contrast căpuşele. Pantalonii să fie lungi, tricoul – la fel, cu mâneci lungi, iar încălţămintea să nu fie decupată.
  • La fiecare 1-3 ore trebuie să aplicăm pe porţiuile de piele expuse (mâini, braţe, antebraţe, ceafă) spray-uri repelente. Pe lista de ingrediente trebuie să fie trecută substanţa dietiltoluamidă. De asemenea, putem folosi un insecticid cu permetrin pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci.

Muşcăturile nu dor!

Fără a deveni anxioşi, este bine ca, periodic, să ne inspectăm atât nouă înşine, cât şi copiilor pielea picioarelor, a braţelor, antebraţelor şi a cefei pentru a depista din timp eventualele căpuşe agăţate de piele sau chiar de porţiunile cu păr. Atenţie, muşcătura de căpuşă nu doare, aşa că aceasta se poate strecura sub piele fără să ne dăm seama!

Odată întorşi de la iarbă verde, trebuie să ne dezbrăcăm, să scuturăm bine hainele pe fereastră şi să facem un duş cu apă cât se poate de fierbinte. Acesta este şi un bun prilej de a ne autoexamina tot corpul şi de a depista eventualele înţepături de căpuşă sau petele specifice infecţiei provocate de acestea.

Cum se scoate căpuşa

„Atitudinea corectă dacă aţi depistat o muşcătură de căpuşă este solicitarea unui consult medical, de preferat într-o clinică de boli infecţioase sau la o cameră de gardă. Dacă aceasta este încă ataşată, cel mai bine este să o extragă medicul“, recomandă medicul Simin Florescu.

Totuşi, putem scoate căpuşa şi singuri, acasă, cu o pensetă, cu atenţie, să nu strivim insecta, astfel: „prin tracţiune uşoară şi continuă cu penseta aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea de părţi ale aparatului bucal al căpuşei în piele. Când se îndepărtează căpuşa se protejează mâinile cu mănuşi ori cu părţi din îmbrăcăminte, cu o pânză sau cu un tifon“, recomandă, într-un comunicat, Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Zona de unde a fost extrasă căpuşa trebuie spălată imediat cu apă şi cu săpun, apoi dezinfectată cu spirt.

Acest video sugerează cum se extrage corect o căpuşă

Când există suspiciunea de infecţie

Nu toate căpuşele sunt purtătoare ale bacteriei Borrellia burgdorferi, care dă boala Lyme sau Rickettsia conorii, care dă febra butonoasă, spune medicul infecţionist. Totuşi, cele care poartă unul dintre cei doi agenţi patogeni ne-o vor transmite şi nouă prin muşcătură.

Borrelioza sau boala Lyme se manifestă, în stadiul incipient (I), prin:

  • Astenie
  • Dureri musculare (mialgii)
  • Dureri de cap
  • Dureri articulare
  • Zonă înroşită care porneşte de la locul înţepăturii şi se poate extinde, circular, pe o arie de 30 de centimetri. Este numit de medici „eritem migrator“.
  • Febră
  • Rigiditate la nivelul cefei
  • Limfocitom borreliozic (în cazuri rare) – adică prezenţa unui nodul sau a unei plăci roşii-albăstruie.

În stadii avansate, boala Lyme diseminează în corp şi se manifestă la nivel musculo-scheletal prin atacuri scurte, recurente, timp de săptămâni sau chiar luni, ori prin tumefierea uneia sau mai multor articulaţii. De asemenea, poate apărea artrita cronică la nivelul uneia sau mai multor articulaţii.

Pot apărea manifestări neurologice de tipul: paralizie a nervului facial, paralizii ale nervilor cranieni, meningită aseptică, limfocitară etc.

În cazul confirmării prin teste de sânge a bolii Lyme, medicul infecţionist prescrie tratament cu antibiotice de tipul doxiciclină şi amoxicilină, care durează, în medie, 15 zile.

Febra butonoasă, provocată de infecţia cu Rickettsia conorii, transmisă tot de căpuşă, se manifestă prin:

  • Febră înaltă
  • Dureri de cap
  • Dureri difuze de articulaţii şi de muşchi
  • O pată neagră, nedureroasă, la locul muşcăturii de căpuşă, care poate fi confundată cu un furuncul.

În stadii avansate, febra butonoasă poate duce la meningită limfocitară, la insuficienţă renală, afectare cardiacă sau la hemoragie digestivă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite