Caravană pentru depistarea cancerului mamar în satele României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile din mediul rural pot beneficia de examinarea clinică gratuită a sânilor în cadrul caravanei de informare şi depistare a cancerului mamar, iniţiată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Liga Română de cancer. Campania se va desfăşura în lunile octombrie şi noiembrie  şi va începe în judeţul Argeş.

Cancerul mamar este cel mai frecvent cancer la femei, reprezentând 25,2% din totalul cazurilor din sfera oncologică. În ciuda incidenţei mari, rata de mortalitate este una dintre cele mai mici, comparativ cu alte tipuri de neoplasm, pentru că, depistat la timp, cancerul de sân poate fi tratat cu succes. Totuşi, în România încă se înregistrează un procent de 36% al deceselor din pricina acestei afecţiuni, senisbil mai mare de cât media europeană de 29% şi chiar şi faţă de cea mondială (31%).

În acest context, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de cancer va organiza o caravană în mai multe sate din ţară, în cadrul căreie femeile din mediul rural vor putea beneficia de examinarea clinică gratuită a sânilor.

Iniţiaţiva noastră vine în întâmpinarea recomandărilor Comisiei Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu privire la organizarea de campanii de diagnosticare precoce a cancerului de sân şi de informare cu privire la această boală“, a explicat Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Caravana va fi realizată cu sprijinul unor medici rezidenţi şi studenţi la medicină în ani terminali, voluntari în proiectul „Împreună pentru Sănătatea Rurală“, şi va începe în judeţul Argeş, având următorul program:

18-19 octombrie – Argeş (Retevoieşti, Davideşti, Vultureşti, Domneşti, Coseşti)
25-26 octombrie – Galaţi (Corod) şi Argeş (Miceşti, Ştefăneşti)
22-23 noiembrie – Ialomiţa (Ciulniţa, Bucu) şi Teleorman (Dobroteşti).

Pentru programul actualizat al caravanei, consultaţi site-ul www.invingemcancerul.ro.

FABC va milita în continuare pentru dezvoltarea şi implementarea unui program naţional de screening pentru cancerul de sân. Până când acest lucru nu va deveni realitate, vom considera că «Nu am făcut destul!» pentru femei“, a adăugat Cezar Irimia.

Despre cancerul de sân

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an, 1.676.633 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 520.000 femei mor din cauza acestei boli. Asta înseamnă că undeva în lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de sân.

Recomandări importante în prevenţie:

1. Autoexaminarea lunară a sânilor. Începând încă din adolescenţă, toate femeile ar trebui să îşi examineze lunar sânii, de preferat la o săptămână după apariţia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în faţa oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreţii.

2. Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani şi o dată pe an după vârsta de 40 de ani.

3. Mamografia. După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie şi să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite