Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cardiolog: „Blocajele arterelor duc la infarctul organului respectiv“. Principalele cauze ale aterosclerozei

1
5 Jul 2019 04:12:14
Autor: Daniela Serb
Astuparea vaselor de sânge duce la infarct
Astuparea vaselor de sânge duce la infarct

Termenul de ateroscleroză acoperă toate afecţiunile cronice ale arterelor din cauza inflamaţiei, calcifierii şi obstrucţiei vasculare. Anumiţi factori, împreună cu o predispoziţie genetică, duc la apariţia acestei afecţiuni cardiovasculare deloc de neglijat.

Fumatul, diabetul, hipertensiunea arterială, cantitatea mare de lipide în sânge, obezitatea şi sedentarismul sunt principalii factori de risc în apariţia aterosclerozei.

„Aceşti factori, împreună cu o predispoziţie genetic, cauzează ateroscleroza, respectiv calcifierea şi îngustarea arterelor în tot corpul“, explică prof. dr. Martin Schillinger, medic specialist în medicină internă, angiologie şi cardiologie, la Wiener Privatklinik.

Termenul de ateroscleroză acoperă toate afecţiunile cronice ale arterelor din cauza inflamaţiei, calcifierii şi obstrucţiei vasculare, precizează specialistul. „Din punct de vedere clinic, diferenţiem afecţiunile acute de cele cronice, iar cu ajutorul microscopului găsim placa stabilă sau instabilă. Plăcile stabile se referă la o afecţiune care progresează încet, pe când plăcile instabile indică un risc crescut pentru ocluzii vasculare acute. Din păcate, placa instabilă este foarte dificil de detectat.“

„Durerea provocată  de ischemie ar trebui să ne trimită direct la medic“

Simptomele şi complicaţiile apar din cauza arterelor blocate pentru diferite organe: arterele coronariene ale inimii pot cauza infarct, arterele blocate ale creierului duc la accidente vasculare cerebrale, în cazul rinichilor poate duce la încetarea funcţionalităţii acestora, iar în cazul arterelor picioarelor pot cauza dureri sau amorţeli, adaugă specialistul.

Universitarul detaliază simptomele care ar trebui să ne trimită direct la specialist. „Durerea provocată  de ischemie ar trebui să ne trimită direct la medic. În cele mai multe cazuri este vorba despre angina pectorală: durere în zona pieptului cu respiraţie îngreunată. În creier, ischemia cauzează tulburări de vedere, probleme în vorbire, paralizia unui braţ sau picior, de obicei limitată doar la o jumătate a corpului - stângă sau dreaptă.“

Prevenim prin controlul factorilor de risc

Există multe metode pentru a detecta sau trata ateroscleroza. „În general, folosim teste de laborator, investigaţii cu ultrasunete, tomografii digitale, imagini cu rezonanţă magnetică, teste de medicină nucleară şi tehnici angiografice.“

Ateroscleroza se limitează strict la arterele noastre, dar, din moment ce fiecare organ din corpul nostru este susţinut de artere, consecinţele rămân valabile pentru fiecare, insistă universitarul. „De obicei, efectele negative ale blocajelor arterelor duc la infarctul organului respectiv – aşadar, ştim de infarctul inimii, adică infarctul miocardic, de accidentul vascular cerebral în creier, de infarctul renal  - al rinichilor - ca o consecinţă a blocării arterei renale“.

Pentru a preveni această afecţiune, cel mai important este să controlăm principalii factori de risc: să renunţăm la fumat, să abordăm o alimentaţie sănătoasă, să facem mişcare şi să ne menţinem o greutate optimă a corpului, recomandă medicul.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Stoica Avram
5.07.2019, 13:14:42

Se impun câteva „precizări" importante, așa că citiți și recitici, până „băgați la minte” ! „Cercetările moderne au demonstrat că apariția și evoluția ateroamelor este un proces inflamator, declansat de oxidarea lipoproteinelor(HDL-LDL-VLDL) de către radicalii liberi prezenți în sânge ca urmare a mâncărurilor nesănătoase, a fumatului, a excesului de alcool și a vieții moderne sedendare și stresante. Odată oxidate, aceste lipoproteide nu mai sunt recunoscute de sistemul imunitar ca fiind self si macrofagele din sânge le atacă și le transportă în endoteliul arterial. Astfel începe un proces inflamator în care anumite specii moleculare determină și dezvoltarea exagerată a musculaturii netede a arterei, formând o matrice în care se depun minerale, colesterol, macrofage moarte, aceasta fiind de fapt, ateromul și nu colesterolul pur, care nici nu poate circula ca atare în sânge deoarece nu este solubil în apa din care este format sângele. Colesterolul din organismul nostru este atât de vital încât , în lipsa lui, organismul nu ar supravețui mai mult de trei ore. (- membrana celulelor umane este formată, în proporție de 40% de către colesterol; - stratul protector de mielină al nervilor conține, de asemenea, colesterol; - scăderea sub anumite limite a colesterolului total predispune la apariția depresiei și a suicidului; - colesterolul alimentar este extrem de important pentru fabricarea de către organism a hormonilor steroizi, sexuali-estrogen-testosterom; - colesterolul este transformat în vitamina 3-colecalciferol, esential pentru starea de sănătate a întregului organism, inclusiv a stării mentale de bine, și a sistemului osos; - colesterolul este necesar pentru producerea bilei, fără de care nu se pot digera grasimile)." Crezi că știi să trăiești?! Prof.Dr.H.C. Gheorghe Mencinicopschi. Cine sunt „radicalii liberi” responsabili cu oxidarea… si formarea „ateroamelor” în viața socială și politică, a „feudalizării” țării ? Grupările mafiote-politice (PSD etc.), oameni iresponsabili din CCR, ÎCCJR, CSM, din judecătorii și tribunale- premiati cu pensii speciale, guvernele formate din scursuri-din pleava societății, supraîncărcarea aparatului administrativ-bugetar, intoleranța la muncă a asistaților, tiganilor„liberi”ca păsările cerului, etc.

0 (2 voturi)