Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cardiologi: Mortalitatea asociată virusului SARS-CoV-2 la pacienţii cardiaci e de 10-12%

1
19 May 2020 11:34:46
Autor: Daniela Serb
Pacienţii cu boli cardiace au un risc mai mare de deces în cazul infeectării cu Covid-19
Pacienţii cu boli cardiace au un risc mai mare de deces în cazul infeectării cu Covid-19

În perioada 13-17 mai 2020 a avut loc Conferinţa Naţională de Primăvară a Societăţii Române de Cardiologie, având ca temă principală “Bolile Cardiovasculare în contextul pandemiei de SARS-CoV-2”. Conferinţa s-a desfăşurat online, cu participarea a 2.750 de medici de diferite specialităţi.

Conferinţa a stabilit concluzii importante pentru pacienţii cu patologie cardiovasculară în contextul pandemiei. Bolile cardiovasculare reprezintă principala comorbiditate asociată infecţiei cu SARS-CoV-2. În plus, mortalitatea asociată virusului COVID-19 la pacienţii cu boli cardiovasculare este de 10-12%, faţă de doar 6% la pacienţii cu boli oncologice, de exemplu, potrivit prof. dr. Dragoş Vinereanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie
 
”În ciuda unor afirmaţii din media, nu există date ştiinţifice care să demonstreze un efect nefavorabil al medicaţiei antihipertensive asupra infecţiei cu SARS-CoV-2, sau care să justifice oprirea acesteia în momentul infectării cu noul coronavirus. SARS-CoV-2 atacă în principal plămânul, dar poate ataca şi muşchiul cardiac, prin diferite mecanisme (miocardită, tromboembolism pulmonar, infarct miocardic acut). Indiferent de mecanism, când există afectare cardiacă în cadrul infecţiei cauzate de SARS-CoV-2, mortalitatea depăşeşte 40%.”
 

Toţi pacienţii cardiaci ar trebui testaţi 

 
Societatea Română de Cardiologie a implementat recomandările Societăţii Europene privind diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare în contextul pandemiei. În condiţiile transmiterii comunitare, atunci când un pacient cu patologie cardiovasculară se prezintă la spital pentru o urgenţă cardiovasculară, trebuie luată în considerare şi decompensarea bolii cardiovasculare printr-o infecţie concomitentă cu SARS-CoV-2. 
Ca atare, toţi pacienţii cu boli cardiovasculare ar trebui să fie obligatoriu testaţi la internare. Prin specificul lor, secţiile de cardiologie asigură tratamentul de urgenţă la pacientul critic, existând riscul mare de infectare al personalului medical cu SARS-CoV-2, atrag atenţia medicii cardiologi.
 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Tomescu Tom
19.05.2020, 20:25:35

" România este pe locul 1 în Europa în topul negru al mortalității din cauza bolilor cardiovasculare. . Pe locul al doilea în cazul bolilor cauzatoare de moarte în România sunt tumorile, urmate de bolile aparatului digestiv. Bolile de natură endocrină, între care și diabetul zaharat, se situează pe poziția a noua, înaintea lor, mai multe decese fiind provocate de bolile respiratorii, leziunile traumatice sau bolile aparatului genito-urinar. 3.947.369 de români și-au pierdut viața, în perioada 2006-2016, din cauze medicale, aproape 2,4 milioane de persoane (2.379.770 persoane) fiind ucise numai de primele trei afecțiuni din acest top negru al mortalității. Datele INS arată că bolile cardiovasculare sunt cele care au provocat cel mai mare număr de decese în România, în ultimul deceniu. 1.682.935 de persoane au murit din această cauză. Principala afecțiune de acest tip a fost boala ischemică a inimii, 570.857 de oameni pierzându-și viața din această cauză, urmată de afecțiunile cerebro-vasculare care au ucis 525.343 de români. " .