Medicină

articolul anterior articolul urmator

Efectele Covid-19 asupra inimii. Cardiolog: „Poate provoca leziuni ale muşchiului cardiac”

3
30 Mar 2020 11:44:37
Autor: Daniela Serb
Infecţia cu noul coronavirus are implicaţii cardiovasculare
Infecţia cu noul coronavirus are implicaţii cardiovasculare

Dr. Ştefan Busnatu, medic primar cardiolog la Clinica de cardiologie a Spitalului Bagdasar Arseni, şef de lucrări al Universitatea de medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, răspunde în cadrul campaniei Asumă-ţi să fii sănătos mai multor întrebări referitoare la riscul pacienţilor cardiaci în perioada pandemiei.

”Pandemia determinată de noul coronavirus a pus ţările în izolare, iar misiunea noastră, a personalului medical, nu a fost niciodată mai importantă. Pe baza informaţiilor actuale, se pare că persoanele vârstnice, cu boală cardiacă ischemică, diabet zaharat, hipertensiune arterială, sau cu un cumul de factori de risc cardiovasculari, sunt mai susceptibile de a dezvolta simptome mai severe. Dacă aveţi peste 65 de ani, sau aveţi condiţii de sănătate subiacente, ar trebui să vă luaţi şi mai multe masuri de precauţie şi să rămâneţi cât mai mult acasă”, recomandă Dr. Ştefan Busnatu. 
Acesta a răspuns mai multor întrebări pe această temă: 
 

Care sunt simptomele în cazul infectării cu acest virus?

 
Simptomele obişnuite sunt tuse, febră, dificultăţi de respiraţie, pierderea mirosului, dar în unele cazuri durerea toracică poate fi prima care apare la un pacient cu istoric cardiovascular. 
 

COVID-19 dăunează suplimentar inimii la pacienţii care au deja boli cardiovasculare?

 
Din datele preliminare, unele din China şi altele din Italia, se poate afirma că într-adevăr COVID-19 poate provoaca leziuni ale muşchiului cardiac. Mortalitatea pentru pacienţii cu COVID-19 cu boală cardiacă în China continentală a fost de 10,5% între 30 decembrie şi 11 februarie, potrivit cercetărilor efectuate de Centrul Chinez de Control şi Prevenire a Bolilor. Aceasta pentru că pacienţii cu afecţiuni cardiace subiacente sunt mai predispuşi să experimenteze leziuni miocardice sau cardiace în timpul infecţiilor cu COVID-19. 
 

Inima poate fi afectată de infecţia cu COVID 19 şi la persoane fără afecţiuni cardiovasculare preexistente?

 
O nouă cercetare, publicată vineri în jurnalul JAMA Cardiology, a conchis că virusul COVID-19, la fel ca şi celelalte virusuri respiratorii, ar putea afecta sistemul cardiovascular al pacientului. Studiul a arătat că şi persoanele sănătoase care contractează COVID-19 sunt expuse riscului de injurie cardiacă. Atunci când acest lucru se întâmplă, se produce o inflamaţie sau o infecţie a muşchiului cardiac în sine, numită miocardită. De asemenea, se pare că, la persoanele care au decedat, cauza morţii a fost o aritmie fatală şi nu este clar în întregime de ce se întâmplă acest lucru, dar este o observaţie care a fost făcută de specialişti şi se încearcă o mai bună înţelegere a acestui fenomen. 
 

Dacă sunt pacient cardiac, ar trebui să continui să imi iau medicamentele, sau medicamentele mele mă predispun la un risc mai mare dacă sunt expus la COVID-19?

 
Dacă sunteţi o persoană cu boli de inimă şi sunteţi pe tratament medicamentos, este foarte important să continuaţi să luaţi medicamentele. Dacă nu luaţi medicamente, riscaţi alte lucruri rele. O serie de grupuri de experţi care au revizuit informaţiile ştiinţifice actuale au ajuns la un acord cum că lipsesc dovezile concrete care să sprijine speculaţiile conform cărora medicamente utilizate în bolile cardiovasculare precum inhibitorii enzimei de conversie şi blocanţii receptorilor de angiotensină cresc riscurile de infecţii severe cu Covid-19. 
Ceea ce este clar, este că oprirea medicamentelor poate fi periculoasă şi vă poate înrăutăţi starea de aceea este foarte important să continuaţi să le luaţi conform prescripţiilor, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră vă spune altfel.
 

Previne vaccinul antigripal infectarea COVID-19?

 
Vaccinul  antigripal nu va oferi nicio protecţie împotriva COVID-19 şi cred că este foarte important ca oamenii să înţeleagă asta.
 

Care este tratamentul pentru un caz confirmat? Ce poate face o persoană?

 
Cel mai important e să spuneţi tot adevărul medicului cu privire la istoricul dumneavoastră. Dacă aveţi factori de risc subiacenţi, aceştia trebuie să fie comunicaţi la locul de testare şi cardiologului, sau medicului dumneavoastră de asistenţă primară. Tratamentul disponibil în prezent este ceea ce numim tratament de susţinere. Veţi fi tratat pentru afecţiunile medicale pe care le aveţi şi vi se vor administra fluide intravenos, oxigenoterapie şi altele tratamente ce vă vor ajuta să vă vindecaţi de COVID-19.
 

Există vreun mod în care poate fi prevenită infectarea?

 
Până la dezvoltarea unui vaccin, prevenirea răspândirii este cel mai bun lucru pe care il putem face fiecare dintre noi. În primul rând, trebuie să reducem la maximum factorii controlabili şi în acelaşi timp să acţionăm ca şi cum am avea virusul acum şi nu vrem să-l dăm altora. Dacă situaţia v-o permite, staţi cât mai mult posibil în casă şi evitaţi contactul cu alte persoane. Spălaţi-vă frecvent şi corect pe mâini, evitaţi să vă atingeţi faţa, dacă ieşiţi purtaţi mască chirurgicală, asiguraţi-vă că atingeţi cât mai puţine suprafeţe din afara locuinţei şi din nou, spălaţi-vă pe mâini.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Elliott Jill
30.03.2020, 20:38:59

https://kkiss.club - sitе minunаt de întâlniri pentru аdulții cаre dоresc să găseаsсă un partеnеr carе să fаcă sех

-2 (2 voturi)
Smeritu Pahomie
31.03.2020, 01:53:27

Numai inima artificiala metalica nu e atacata de virusul asta....

bios
31.03.2020, 03:27:00

Toti isi dau cu parerea desi nu au nici cea mai mica idee despre cum lucreaza virusul...Toti sunt specialisti dar nu au nici o solutie.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările