Articol publicitar

Care sunt efectele cafelei asupra sănătăţii noastre

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
advert

Cine nu bea cafea? Statisticile la nivel mondial arată că mai mult de 2,25 miliarde de ceşti de cafea se consumă zilnic în lume. Totuşi, deşi este un energizant natural, cafeaua are destul de multe efecte negative printre consumatori, evidenţiate chiar de către medicii din întreaga lume. Dar, şi efecte pozitive.

Înainte de toate, trebuie punctat faptul că băutura denumită cafea este o sursă importantă de antioxidanţi şi nutrienţi. Boabele de cafea au proprietăţi antioxidante care ajută la prevenirea deteriorării celulelor. În schimb, cafeaua poate avea şi efecte mai puţin dorite, uneori asupra sistemului digestiv, a dinţilor sau a ficatului.

Cafeaua pătează dinţii

Alături de ceai, vin roşu şi sucuri închise la culoare, cafeaua se află în topul băuturilor care pătează dinţii. Chiar dacă nu poţi renunţa la astfel de alimente, şi în special la cafeaua care te ajută să începi ziua, poţi diminua efectele încercând să le consumi mai rar. În cazul cafelei, poţi adăuga puţin lapte, pentru a reduce riscul de pătare a dinţilor. În plus, pentru a te asigura că dinţii vor fi albi pentru mai mult timp este recomandat să te speli foarte bine pe dinţi după fiecare ceaşcă de cafea consumată. Dacă în ciuda acestor efoturi observi că unul dintre dinţi este mai pătat decât restul, atunci s-ar putea ca nervul acestuia să fie afectat, aşa cum arată Dr. Leahu pe blogul său.

Efectele cafelei asupra sistemului digestiv

Cafeaua poate cauza probleme de digestie. Conform specialiştilor, cafeina conţinută în cafea supraexcită sistemul digestiv şi produce spasme la nivelul intestinelor şi astfel poate interveni procesul de balonare. Persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil se pot simţi balonate imediat ce au înghiţit prima gură de cafea. Totodată, cantităţile mari de cafea băute dimineaţa cresc aciditatea stomacului şi stimulează refluxul esofagian. Conform umfcv.ro, cafeaua poate chiar să provoace apariţia gastritei sau a ulcerului. În cazul persoanelor care suferă de aceste afecţiuni consumul de cafea nu este recomandat.

Ficatul si tensiunea sunt afectate de consumul de cafea

Ficatul este un organ extrem de rezistent. Aproximativ 75% din ţesutul hepatic poate fi afectat sau înlăturat chirurgical fără să apară insuficienţa hepatică. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că el poate fi afectat de excesul de cafea, mai ales atunci când această băutură este combinată cu paracetamolul.

O cercetare realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Carnegie Mellon au demonstrat că un consum ridicat de cafea duce la creşterea tensiunii arteriale, la stimularea inimii şi la creşterea frecvenţei respiraţiei.

Efectele consumului moderat de cafea asupra creierului

Totuşi, un consum moderat de cafea poate fi util. Conform studiilor, cafeaua poate remodela mediul biochimic din creier, astfel încât să prevină apariţia demenţei. Conform unor studii efectuate pe şoareci, animalele  au fost private de oxigen pentru o scurtă perioadă. După ce au fost reoxigenaţi, şoarecii care primiseră cofeină şi-au recăpătat cu 33% mai repede abilitatea de a forma noi amintiri. Totodată, cafeaua reduce riscul de apariţie a diabetului de tip 2.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite