Care sunt indicaţiile testelor de coagulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt analize de sânge recomandate înaintea unei intervenţii chirurgicale sau atunci când există sângerări anormale.

Testele de coagulare măsoară timpul necesar pentru ca sângele să se coaguleze. În general, atunci când în corp există o disfuncţionalitate, coagularea sângelui are loc fie prea lent (risc de hemoragii), fie prea rapid (favorizează formarea de cheaguri în vasele sanguine).

Potrivit medicilor, există peste 200 de analize de sânge care investighează coagularea. Printre ele se numără cele care măsoară timpul Quick, timpul de sângerare, APTT-ul (timp de tromboplastină parţial activată) şi numărul de trombocite (celule din sânge care produc coagularea). De asemenea, coagularea depinde şi de activitatea unor proteine şi enzime.

APTT (timp de tromboplastină ­parţial activată) Se foloseşte pentru a monitoriza terapia cu anticoagulante (de exemplu, cu heparină), iar valoarea trebuie să fie de 2,5 ori mai mare decât cea normală (25-36 de secunde) pentru ca terapia să dea rezultate satisfăcătoare. De asemenea, această analiză se recomandă şi pentru screeningul anumitor boli de sânge, precum hemofilia.

Timpul Quick (TQ) depistează deficienţele de coagulare, iar valorile normale se situează între 12 şi 15 secunde. Atunci când acest timp creşte înseamnă fie că există un deficit de factor X, fie că imunoglobulinele (proteine din sânge) sunt anormale şi astfel creşte riscul de hipoproteinemie (diminuare anormală a nivelului proteinelor din sânge). Atunci când timpul Quick scade, există suspiciune de boli hepatice.

Timpul de sângerare (TS) arată capacitatea de coagulare globală a sângelui. Valoarea normală este de trei-patru minute. Dacă ­este mai mare, riscul de hemoragie creşte. Fibrinogenul (F) este o proteină esenţială în formarea cheagului de sânge. Valoarea normală ­este de 240-290 mg/100ml. Atunci când valoarea fibrinogenului ­este crescută, există un risc ­mare de apariţie a afecţiunilor inflamatorii şi reumatismale acute. Valoarea scăzută a fibrinogenului poate anunţa o boală hepatică sau de sânge.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite