Cariile de lapte strică dantura permanentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laptele praf va fi distribuit mămicilor pe bază de rețetă
Laptele praf va fi distribuit mămicilor pe bază de rețetă

Creşterea dinţilor definitivi în poziţii inestetice poate fi urmarea carierii dinţilor de lapte. Acest tip de carii poate apărea precoce, încă de la vârsta de doi ani. În aceste cazuri, se ajunge adesea la retezarea coroanelor dentare şi la pierderea dinţilor temporari.

Cel mai frecvent, caria de biberon apare din cauza lichidelor îndulcite precum ceaiurile, sucurile şi laptele praf cu care părinţii îi răsfaţă pe cei mici. „După administrarea acestor lichide, zahărul devine substanţă nutritivă pentru flora bacteriană bucală a copilului, rezultând acizi ce atacă smalţul tuturor dinţilor", explică medicul stomatolog Lucian Claudiu Fătu de la Clinica Velvet Dental din Capitală. Potrivit specialiştilor, riscul de formare a cariilor la dinţii de lapte creşte dacă micuţii adorm cu biberonul în gură sau dacă sunt obişnuiţi să folosească în permanenţă o suzetă.

Dau probleme de nutriţie

Deoarece cariile evoluează rapid, copilul nu simte durere decât în momentul în care dinţii sunt afectaţi destul de grav. Acestea atacă în special dinţii de sus (întâi incisivii, apoi molarii şi caninii) atât la suprafaţă, cât şi în profunzimea dintelui. Iniţial, se observă pe dinţi pete albe de consistenţa cretei, semn al demineralizării dinţilor. Apoi, aceste pete îşi schimbă culoarea, devenind galbene şi apoi maron, semn că deja cariile au evoluat. Dacă nu se intervine, cariile „de biberon" distrug complet coroanele dentare. Efectele pot fi refuzul mâncării din cauza durerilor şi probleme digestive.

Dinţii noi pot creşte unii peste alţii

La rădăcina dinţilor de lapte, dinţii permanenţi sunt deja formaţi ca nişte muguri. Tocmai de aceea, dacă dinţii temporari sunt afectaţi, şi cei permanenţi pot avea de suferit. Acest lucru se întâmplă deoarece locul dinţilor permanenţi este ţinut liber de către dinţii de lapte. Dacă aceştia au fost distruşi, există riscul ca dinţii noi să nu mai crească în poziţii fireşti şi, mai mult decât atât, să erupă mai devreme decât ar fi normal. Pentru că apar mai devreme, se erodează mai rapid şi, în plus, cresc pe arcade insuficient dezvoltate. „Distrugerea dinţilor de lapte conduce la erupţia pe arcadă a dinţilor permanenţi, dar în condiţiile în care oasele maxilare sunt insuficient dezvoltate, apar înghesuiri dentare", explică medicul Lucian Claudiu Fătu.

Citiţi sâmbătă în „Adevărul Sănătate"

Dosar: Cum variază imunitatea de-a lungul vieţii: când se pun bazele sistemului imunitar; ce factori îi influenţează activitatea în funcţie de vârstă; de ce apare fenomenul de autoimunitate.

Reportaj: Prin ce metode încearcă românii să se lase de fumat

Din ce cauze se «usucă» ochii.

Operaţii pe creier, cu mici incizii, prin orbire

Băile cu plante atenuează durerile reumatice.

Ce beneficii aduce consumul de castane.

Dieta prin care combatem diabetul.

5 mituri despre somn.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite